Apostolul-276Descarcă
Adâncă plecăciune Seniorilor de Ziua Mondială a Educaţiei
Ca oameni care trudim pentru făurirea destinelor copiilor, de la cei foarte mici până la cei care ies de pe băncile facultăţii, ne-am obişnuit ca ziua de 5 octombrie să ne fie dedicată, sub denumirea de Ziua Mondială a Educaţiei.…
Una rece, alta caldă… dinspre Sindicat
● Interviu cu dl Ionel Hociung – preşedinte al Sindicatului din Învăţământ Neamţ – Domnule Ionel Hociung, deja noul an şcolar şi-a intrat în drepturi, altfel spus, toată lumea s-a obişnuit deja cu rigorile proprii sistemului de educaţie. Îndrăznesc să…
REMEMBER: Constantin TOMŞA
V-aţi gândit vreodată ce greu e să vorbeşti despre prietenii care nu mai sunt? A încerca să vorbeşti despre cineva – pe de o parte o însemnată personalitate culturală, pe de altă parte un bun prieten – da’ de ce…
Deschiderea anului universitar la Piatra-Neamţ
Marţi 1 octombrie 2024, ora 11.00, în Sala Cristian Misievici a Extensiei Piatra-Neamţ, a avut festivitatea de deschidere a anului universitar 2024-2025 la Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” (ANMGD), Cluj- Napoca. Evenimentul a marcat 26 de ani de învăţământ…
Vianu Mureşan, scriitor, doctor în filosofie: „Bunătatea este forma cea mai profundă a inteligenţei umane”
Scriitor profund şi original, Vianu Mureşan a debutat la 27 de ani, cu un eseu metafizic, Lanţul Sofiei, apărut în 1997 la Editura Decalog din Satu Mare. S-a născut în localitatea Vicea, judeţul Maramureş, la 20 februarie 1969 şi este…
De ce avem un învăţământ incurabil?
Trăiesc într-o realitate deformată. Nu ştiu şi nu pot să văd adevărul în unii oameni sau în faptele lor. Ştiu, ştiu, adevărul este relativ, dar nu mai văd clar coordonatele în care pot încadra un adevăr. Clar, sunt defectă. Circuitele…
Sadoveniana 2024: Poezia naturii sadoveniene (I)
Însemnându-şi intrarea în literatură cu un debut masiv (3 volume de povestiri: „Povestiri”, „Dureri înăbuşite”, „Crâşma lui moş Precu” şi romanul istoric „Şoimii”), Mihail Sadoveanu avea să se situeze prin întreaga sa operă de peste 120 de volume, în tabloul…
Societatea civilă din România, încotro?
Pornind de la întrebări precum: Există spirit civic în România? Dacă… da, cum se manifestă acesta? Mai funcţionează civismul în ţara noastră?, în cele ce urmează, încerc să prezint, succint, modul în care a evoluat societatea civilă românească. Apărut la…
LITERATURA ŞI ARTA – 70
Publicaţia, care s-a numit iniţial „Învăţătorul Moldovei”, a apărut la 3 octombrie 1954. Era cel dintâi ziar din perioada sovietică ce se adresa cadrelor didactice din RSS Moldovenească. Avea patru pagini, format mare (A2). La început, ieşea duminica, mai târziu…