INFOCULT

Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamţ au găzduit, până la sfârşitul lunii februarie 20 de lucrări reunite sub denumirea „Dramatismul şi sublimul în artă” în expoziţia de pictură a artistului plastic ieşean Mihai Coţovanu.

Prof. Ştefan Potop, preşedintele UAP Neamţ: „În această expoziţie sunt abordate trei genuri ale picturii: natură statică, portret, peisaj. Ultima întâlnire a lui Mihai Coţovanu cu publicul pietrean a fost în urmă cu 10 ani. Este momentul ca iubitorii picturii să vină să-şi împrospăteze privirea cu frumoasele imagini ale lui Mihai Coţovanu”.

„Am avut un parcurs foarte lung până a ajunge să înţeleg ce înseamnă dramatismul şi sublimul în artă”, a dezvăluit Mihai Coţovanu. „Ca să înţelegi ce este sublimul în artă trebuie să-l trăieşti şi lucrul acesta l-am perceput de mai multe ori, în diferite forme. Spre exemplu, am câteva peisaje de la Săcărâmb, o localitate de lângă Deva. Acest loc, e vorba despre o zonă auriferă, dă o anumită energie spirituală. Creativitatea şi inspiraţia devin mai puternice. Consider că în artă contează emoţia pe care o ai în momentul în care creezi şi modul cum o transpui pe pânză”.

Mihai Coţovanu s-a născut la Iaşi, la 21 iulie 1967. A participat la 75 de expoziţii concurs şi de grup şi a realizat 61 de expoziţii personale.

 

„Flori pentru doamne”, la Galeria „Gheorghe Vadana”

 

Adieri de primăvară la Galeria „Gheorghe Vadana” a CAR Pensionari Piatra-Neamţ. Vineri, 16 februarie, a avut loc vernisajul expoziţiei colective de pictură „Flori pentru doamne”, prima organizată în acest an. Artişti plastici expozanţi sunt: Marcela Popescu, Elena Chiru, Mihaela Gheorghiţă-Pravicencu, Ioan Roşca şi Dumitru Bezem. Dintre toţi, Mihaela Gheorghiţă-Pravicencu se află la prima apariţie pe simeze.

Ce poate fi mai primăvăratic şi mai sincer decât gestul de a oferi o floare unei doamne. Cei cinci expozanţi le felicită pe doamne pentru zilele speciale care urmează din luna martie”. Cu acest cuvinte a deschis expoziţia Mircea Răsvan Ciacâru, curatorul galeriei.

Prof. Lucian Strochi, critic de artă: „Este un vernisaj oarecum atipic pentru că, fiind vorba de flori pentru doamne, titlu expoziţiei e un pic tautologic. Şi asta pentru simplu motiv că doamnele sunt în primul rând nişte flori. Nu ştiu cine şi cum a gândit aşa, dar cred că floarea este cea mai frumoasă expresie a naturii. Nu fructul, nu copacul”.

 

„18 plus”, la Sestri Art Gallery

 

O expoziţia de pictură intitulată „18 plus”, cu lucrări semnate de artistul plastic pietrean Cristian Bistriceanu, a fost vernisată pe 21 februarie, la Sestri Art Gallery, în prezenţa iubitorilor de artă din oraş

Petru Diaconu, curatorul galeriei: „Cristian Bistriceanu prezintă nişte tablouri mai «apetisante». Este prima sa expoziţie organizată la Sestri Art Gallery. Întotdeauna ne dorim ca vernisajele noastre să fie originale”.

„La prima vedere, expoziţia pare eclectică”, a spus criticul de artă Emil Nicolae. Chiar şi-a dorit să încerce mai multe tipuri de compoziţie şi mai multe tehnici. Şi-a creat singur provocări, ca să-şi demonstreze lui şi nouă că poate. Din ce vedem aici, sunt nişte capete de cicluri şi, dacă el se gândeşte să le ducă mai departe, are câteva teme pe care le poate continua, dezvolta şi să facă din ele expoziţii diferite. Ne arată că e atent la şevalet, cu idei, cu talent”.

„Sunt mai mult de 18 tablouri. Sunt poate 18 dorinţe împlinite, poate 18 obiective de atins şi, în acest context, această cifră îşi pierde din semnificaţia ei, din puterea ei de a cuantifica”, a afirmat pictorul Cristian Bistriceanu.

Expoziţia a fost deschisă până la 20 martie.

 

Pictură de Dumitru Bezem, poezie şi mărţişoare, la Biblioteca Judeţeană

 

Vineri, 23 februarie 2018, Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” a propus o nouă întâlnire cu artele, prilejuită de bucuria sărbătorilor tradiţionale de Dragobete şi Mărţişor. În decorul plin de culoare şi optimism al florilor din viziunea plastică a pictorului Dumitru Bezem (tablouri din colecţia Elena şi Vasile Pleşca) şi al mărţişoarelor realizate în Atelierul de meşteşuguri „Elena Niţă Ibrian” din cadrul bibliotecii, s-a vorbit despre tradiţiile de Dragobete şi Mărţişor şi despre forţa binefăcătoare a simbolurilor şi a poeziei ca destăinuire. Cu acest prilej a fost lansat volumul de poezii „Amintiri stinghere” al nemţencei Elisa Afemeii, iar bibliotecarul şi scriitorul Dan Iacob a recitat din versurile autoarei. Întâlnirea a fost armonizată cu melodii folclorice interpretate de Sorana Mihaela Dascălu, elevă la Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamţ şi moderată de bibliotecara Cristina Roman-Popovici.

 

Expoziţie dedicată lui Ion Creangă

 

Începând cu 1 martie 2018, la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ poate fi vizitată expoziţia temporară, Ion Creangă – Humuleşti – Neamţ – Ţicău – Iaşi. Expoziţia are caracter foto-documentar şi reuneşte numeroase piese din colecţiile instituţiei noastre precum şi din patrimoniul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, între cele două instituţii existând protocoale de colaborare şi mai multe proiecte comune printre care amintim, Zilele Ion Creangă din ultimii ani, manifestarea Creangă 180, precum şi aniversarea a 100 de ani de existenţă a Bojdeucii din Ţicău. Expoziţia conţine documente şi fotografii referitoare la Humuleşti şi casa in care s-a născut scriitorul, dar şi cu Bojdeuca din Ţicău, locul unde a creat o operă nemuritoare, Ion Creangă şi familia sa, evoluţia sa ca diacon, ca învăţător şi creator de manuale, culegător de folclor, precum activitatea sa în renumita Junimea. Expoziţia deschisă de Măţişor va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii. (Muzeograf, Roxana Elena Diaconu)

 

Concert cameral Trio Dolcissime

 

iercuri, 7 martie 2018, formaţia camerală Trio Dolcissime a susţinut concertul „Magia cântului” în Sala Cupola a Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” Neamţ, Manifestarea culturală organizată de conf. univ. dr. Paula Ciochină şi girată de Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi, a fost posibilă graţie sprijinului acordat de Lions Club Piatra-Neamţ. În program; duete vocale cu pian de C. Saint-Saëns, C. Franck, L. Delibes, J. Brahms. Concertele susţinute de Trio Dolcissime la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ reprezintă deja o tradiţie a primăverii, fiind acum la a cincea ediţie.

Trio Dolcissime este formată din: conf. univ. dr. Cristina Simionescu – soprană, conf. univ. dr. Paula Ciochină – mezzosoprană şi lect. univ. dr. Brânduşa Tudor – pian.

Formaţia camerală Trio Dolcissime a luat fiinţă în anul 2011. Repertoriul abordat cuprinde duete vocale cu pian din creaţia compozitorilor: G. B. Pergolesi, G. Donizetti, F. Mendelssohn-Bartholdy, R. Schumann, C. Saint-Saëns, E. Chausson, C. Franck, J. Brahms, L. Delibes, P. Maiborodi. Formaţia a susţinut recitaluri în ţară şi străinătate, bucurându-se de aprecieri unanime.

 

Remember cu artistul plastic Petru Diaconu

 

Sub genericul „Remember”, simezele Galeriilor de Artă „Lascăr Vorel” Piatra-Neamţ au găzduit de vineri, 2 martie, 25 de lucrări ale apreciatului artist plastic Petru Diaconu.

Petru Diaconu: „Pe simeze se regăsesc lucrări din anul 2005, un an foarte important pentru mine, pentru că m-am întors la ceea ce ştiam eu să fac cel mai bine şi am realizat atunci trei expoziţii la Galeria Top Art, la Galeria Vert. Acel an, de care-mi aduc aminte cu mare plăcere, a fost ca o explozie creatoare”.

„Este un remember de primăvară. Totodată, este o bună ocazie de a-l descoperi iarăşi pe artistul plastic Petru Diaconu”, a declarat criticul de artă Emil Nicolae. „Citeam că orice tip de artă, fie ea artă plastică, artă literară, artă muzicală, e convenţională. La un moment dat e o împrejurare care determină actul artistic şi împrejurarea poate ţine şi de convenţie. Ce putea fi mai potrivit, chiar dacă nu ne ajută realitatea calendaristică, atmosferică, să marcăm primăvara printr-o expoziţie a unui artist care este mereu tânăr”.

Petru Diaconu s-a născut la 24 martie 1949, în comuna nemţeană Dobreni. A debutat la Iaşi, în 1979, într-o expoziţie colectivă.

 

„Despre femei” – premiera lunii martie la Teatrul Tineretului

 

Teatrul Tineretului anunţă premiera DESPRE FEMEI. ONE-MAN SHOW cu Andrei Merchea Zapotoţki, regia Tudor Tăbăcaru. Reprezentaţia a avut loc joi, 8 martie, de la ora 19.00, la Sala Studio „Corneliu-Dan Borcia”.Textul spectacolului este o creaţie colectivă bazată pe nouă poeme de Nicolae Esinencu, din volumul Cuvinte de chemat fetele.

DESPRE FEMEI. ONE-MAN SHOW este un omagiu adus femeii iubite, soţiei, libelulei, ochioasei, puştoaicei, Ioanei, aiuritei ăleia a lui Scârbă, celor patru soţii ale lui Briciu – ba chiar şi soacra beneficiază de un mic medalion. Cu atât mai mult este dedicat femeilor care ar cam fugi de-acasă, pe o planetă îndepărtată.

DESPRE FEMEI, deşi clamează că este un one-man show, este opera colectivă a mai multor bărbaţi, inclusiv echipa tehnică fiind integral masculină. În ciuda acestui fapt, niciun bărbat nu a fost rănit în cursul producerii acestui spectacol – cel puţin nu până când acesta s-a desfăşurat, pentru prima oară, în faţa ochilor strălucitori ai unor femei. (T.T.)

 

Expoziţia temporară „Grigore Antipa 150”, la Muzeul de Ştiinţe Naturale Roman

 

Complexul Muzeal Judeţean Neamţ – Muzeul de Ştiinţe Naturale Roman, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” prezintă În perioada 8 martie – 15 iunie 2018, expoziţia temporară „Grigore Antipa 150”.

Grigore Antipa (1867-1944) a fost primul oceanolog, ecolog şi hidrobiolog român, autorul conceptelor de biosociologie şi bioeconomie, ctitor de instituţii culturale şi de cercetare, dar şi diplomat apreciat al epocii sale. Este considerat inventatorul muzeologiei moderne şi al dioramelor biologice, care au reprezentat o noua etapă în evoluţia şi organizarea muzeelor de istorie naturală.

Cea mai îndrăgită realizare a sa este Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Bucureşti, una dintre cele mai vizitate instituţii de cultură din România.

Expoziţia prezintă piese cu valoare ştiinţifică, istorică şi documentară, colectate şi studiate personal de către savant, piese care fac parte din patrimoniul muzeului bucureştean.

Vernisajul expoziţiei temporare „Grigore Antipa 150” a avut loc la sediul Muzeului de Ştiinţe Naturale Roman, în data de 8 martie 2018, începând cu ora 10. (Complexul Muzeal Judeţean Neamţ)

 

Concursul Naţional de arte plastice „Nicolae Milord”, ediţia a II-a

 

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, prin Şcoala Populară de Arte Piatra-Neamţ, organizează, în perioada 26 martie-14 aprilie 2018, a doua ediţie a Concursului Naţional de arte plastice „Nicolae Milord”.

Proiectul, care îşi propune promovarea şi afirmarea creaţiilor elevilor şcolilor de arte din ţară, precum şi o mai bună cunoaştere a creaţiei pictorului pietrean Nicolae Milord, se va desfăşura pe două secţiuni – grafică şi pictură.

Ediţia a doua a Concursului Naţional de arte plastice „Nicolae Milord” se va încheia cu vernisarea expoziţiei care va conţine lucrările aflate în competiţie, eveniment care va avea loc pe 27 martie, locul urmând a fi anunţat în timp util.

Marele Premiu al primei ediţii a fost atribuit, pentru o lucrare de grafică, SAREI VOAIDEŞ – Şcoala Populară de Arte Târgu Mureş. (Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ)

 

Violeta MOŞU