Compozitor şi interpret de muzică uşoară, Artist emerit. S-a născut la 7 aprilie 1954 în orăşelul Leova. A decedat la 30 octombrie 1992 în localitatea Coşereni din jud. Ialomiţa, România, într-un teribil accident rutier, împreună cu soţia sa, Doina.
Fiind cel mai mic dintre cei trei copii din familie, Ion a început să studieze vioara şi pianul de la vârsta de cinci ani. Rămâne de timpuriu orfan de tată. În 1961 mama sa îl aduce la Chişinău, la Şcoala de Muzică „E. Coca”, unde studiază clarinetul până în 1969, când se înscrie la Şcoala Medie de Muzică din Tiraspol (clasa de saxofon), pe care o absolvă în 1973. Din 1975 şi până în 1981, când devine student la Facultatea de Compoziţie şi Pedagogie a Conservatorului „G. Musicescu” din Chişinău, activează în cadrul formaţiei de muzică uşoară „Contemporanul”, condusă de compozitorul M. Dolgan. Aici se produce în calitate de instrumentist, compozitor şi solist. Tot în anii de studenţie lansează piesa „Seară albastră”, pe versuri de A. Ciocanu, interpretată de A. Lazariuc şi S. Roraru.
În 1981 se căsătoreşte cu Doina Marin, tânără profesoară de literatură universală la Universitatea de Stat din Chişinău, iar peste un an, la 5 august 1982, se naşte fiul lor, Cristofor Aldea-Teodorovici. Tot atunci, la o seară de creaţie a poetului Gr. Vieru, duetul Doina şi Ion Aldea-Teodorovici se lansează în scenă.
În anul 1986 înfiinţează formaţia „Telefon”, apoi „DIATE”. Timp de un an (1987) a activat în calitate de profesor la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău.
A compus circa 300 de cântece, muzică sacră, muzică orchestrală şi piese pentru pian. Este autorul coloanei sonore a filmelor „Iona” (1987) şi „Disidentul” (1992, regia V. Jereghi); „Ce te legeni codrule” (1986, regia I. Mija). A scris muzică memorabilă pentru spectacolele „Tata”, „Pomul vieţii”, „Abecedarul”, formând în anii 1980 un trio de creaţie cu dramaturgul D. Matcovschi şi regizorul V. Apostol. Spectacolele semnate de aceşti trei mari artişti şi montate pe scena Teatrului Naţional „M. Eminescu” din Chişinău, pe atunci Teatrul Dramatic de Stat „A. S. Puşkin”, au avut un răsunător succes de public şi au contribuit la procesul de deşteptare naţională, la fel ca piesele patriotice interpretate în duet cu Doina, militând pentru reunirea Basarabiei cu România. A luptat pentru revenirea la limba română şi grafia latină. Soţii Ion şi Doina Aldea-Teodorovici au fost primii care în anii 1990 au cântat despre limba română şi valorile noastre naţionale.
La 27 august 1991, Ion şi Doina Aldea-Teodorovici au cântat pentru suveranitate şi independenţă la Marea Adunare Naţională. În mai 1992, împreună cu poeţii Gr. Vieru şi A. Păunescu, au evoluat în faţa luptătorilor în războiul de pe Nistru, la o distanţă de 300 de metri de tancurile şi lunetele inamicilor.
În 1989 i s-a conferit titlul onorific „Artist emerit din Moldova”, iar în 1993 a fost decorat post-mortem cu „Ordinul Republicii”. (N. R. – Preluare din Biblioteca naţională a R. Moldova – Calendar naţional, 2024)
Ana STRUŢĂ