A apărut Coolt Neamţ 31

Ultimul număr din 2022 al revistei lunare COOLT NEAMŢ pregăteşte publicul în vederea primului eveniment cultural artistic al noului an, în organizarea Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”. Astfel, la rubrica Cafeneaua culturală, cititorii găsesc un amplu interviu cu actriţa Lamia Beligan, protagonista recitalului poetic din cadrul spectacolului Eternul Eminescu, din 15 ianuarie.

Sărbătoritul lui Undrea al anului care tocmai s-a încheiat a fost actorul Paul Chiribuţă, cel care a făcut performanţă artistică (alături de colegi precum Ana Ciontea, Coca Bloos, Horaţiu Mălăele, Eugen Apostol şi mulţi, mulţi alţii) în epoca de glorie a Teatrului Tineretului. Materialul publicat sub auspiciile rubricii Figuri marcante scoate în evidenţă calităţile artistice şi didactice deosebite ale artistului evocat.

Iubitorii de istorie locală pot lectura articolele semnate de profesorul Daniel Dieaconu, respectiv Talida Cozma, care fac referire la Mănăstirea Buhalniţa şi Valea Tazlăului, texte care sunt însoţite de ilustraţii care bucură ochiul.

Rememorările culturale ale lunii Decembrie 2022 se referă la pictorul Dumitru Ghiaţă şi la tânăra poetă pietreană Ioana Mihaela Balaban, al cărei destin tragic a făcut ca o carieră literară ce se anunţa promiţătoare să se sfârşească la vârsta de optsprezece ani, în anul 1991.

De asemenea, un amplu material, bogat ilustrat, este dedicat Coralei „Bazil Anastasescu”, de la Târgu Neamţ, grup vocal păstorit cu dedicare şi profesionalism, de douăzeci şi cinci de ani încoace, de profesorii Eugenia şi George Tiugea.

Propunerile de lectură şi de film încheie sumarul acestui număr al revistei COOLT NEAMŢ: cartea Ancăi Vieru – „Fără poză de profil” – este recomandată de Suzănica Tănase, în timp ce criticul Irina Margareta Nistor aduce în atenţia cinefililor producţia lui Steven Spielberg, „The Fabelmans”, în care regizorul declară că a recreat imaginea copilăriei şi a adolescenţei sale.

Valentin ANDREI