Prof. Dumitriţa (Dida) Vasilca a lansat volumul „Taina arlechinului cu 169 de nume”

Sala „Teodor Macarie” a Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ, a găzduit, vineri după-amiază (25 martie), lansarea volumului de versuri Taina arlechinului cu 169 de nume, autoare fiind apreciata profesoară de filosofie şi istorie Dumitriţa (Dida) Vasilca, în prezent cadru didactic la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”. Apărută la Editura Egal din Bacău (consilier editorial, conf. univ. dr. Ioan Dănilă), aceasta este a cincea carte de autor a Dumitriţei Vasilca, după „Aproape Amintiri” (1997), „Ducatul inocenţei” (2003), „Colecţia de zmeie” (2014) şi „Jurnalul seniorilor” (2019).

Despre Taina arlechinului cu 169 de nume, dedicată tuturor prietenilor mei, care m-au ajutat să devin ceea ce am fost şi cărora le datorez faptul că mai sunt!, autoarea a explicat că a simţit nevoia unei expuneri mărturisitoare riscantă, ca să liniştesc gândurile ascunse şi nu, nu regret nimic. E un exerciţiu al cuvintelor, nu e poezie, nu sunt versuri; e pur şi simplu un joc al sufleţelului meu metafizic. (…) Într-o lume cu măşti, am simţit nevoia unei devoalări autentice, ca să asigur o amintire sinceră în inimile celor care m-au văzut şi m-au auzit fără pretenţia de cunoaştere…

Şi-au mai adus concursul la realizarea acestei cărţi conf. univ. dr. Mihaela Spiridon (referent artistic şi tehnoredactare), psihologul Alina Pachiţeanu (lector şi consilier de specialitate), Adrian Mihăeş (editare copertă) şi artistul plastic Vasile Filip (acuarelă „Arlechin”).

Pentru mine, ziua de astăzi este o sărbătoare şi mă bucur că, într-un fel sau altul, am contribuit la toate cele cinci cărţi ale sale. A fost o colaborare care mie mi-a plăcut foarte mult. Nu ne-am întâlnit de foarte multe ori, dar am vorbit aceeaşi limbă. A fost o situaţie ideală. Cartea aceasta are suflet. Ne-a spus că e ultima, dar noi n-o credem. Deja are în lucru un nou volum, „Fluturele pieton”, a spus conf. univ. dr. Mihaela Spiridon.

Cărţile ei şi lansările acestor cărţi sunt un prilej de a-şi aduna prietenii, de a-i aduna pe „didofili” în aceeaşi încăpere. Dida nu vrea să intre nici în istoria literaturii, nici în sistemul literar, nici nu vrea să fie validată de sisteme literare, ea vrea să se bucure împreună cu prietenii ei şi să împărtăşească din ceea ce este ea. O să observaţi un bricolaj prin tot felul de teme, e greu pentru Dida să se hotărască la o anumită linie tematică sau imaginară. E o gamă foarte variată. Aş opta, totuşi, pentru o temă pe care o regăsim în majoritatea poemelor şi anume tema iubirii aproapelui, tema dragostei de ceilalţi, a menţionat scriitorul Adrian G. Romila.

Participanţii la vernisaj s-au bucurat şi de momentele muzicale susţinute de Ştefan Cozma (acordeon), Mattia Bax (marimba) şi Teodor Petrea (pian), toţi trei fiind elevi ai Liceului de Arte „Victor Brauner” (director, prof. Carmen Corlăţeanu).

Născută la 11 aprilie 1962, Dumitriţa Vasilca a absolvit Liceul Pedagogic „Gheorghe Asachi” din Piatra-Neamţ, secţia Învăţători (1981), Facultatea de Istorie-Filosofie, secţia Filosofie-Istorie (1985) şi Masterul „Filosofie creştină şi dialog cultural” (2007), la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi.

Violeta MOŞU; Foto: Ioan CLOPOŢEL