Aniversarea în fiecare an a Unirii Principatelor Române, dă prilejul organizării de numeroase manifestări cultural-artistice sau ştiinţifice. Casa Corpului Didactic Neamţ a marcat an de an importanţa actului Unirii de la 24 ianuarie, prin organizarea de expoziţii tematice de carte, panouri omagiale dedicate domnitorului Alexandru Ioan Cuza, parteneriate educaţionale cu unităţi şcolare ce au activizat elevii prin interpretarea unor dramatizări istorice, expoziţii cu desene inspirate de acest eveniment.
Marea Unire de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia nu ar fi putut avea loc fără Mica Unire înfăptuită la 24 ianuarie 1859. Apropierea culturală dintre cele două ţări, Moldova şi Ţara Românescă, a determinat în 1948 unirea vamală, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza respectiv Gheorghe Bibescu. Acest proces a făcut posibil ca la 5 ianuarie 1859 să se aleagă, cu unanimitate de voturi, în Moldova, ca domnitor, Alexandru Ioan Cuza, iar la 24 ianuarie 1859, să fie reales şi în Ţara Românească. Am pus astfel Europa în faţa unui fapt împlinit, menţiona istoricul Neagu Djuvara în cartea sa O scurtă istorie ilustrată a românilor. Unirea Principatelor, înfăptuită prin dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859, a reprezentat un ideal pentru toţi românii.
Iubitorii istoriei patriei pot afla mai multe despre lupta pentru Unirea Principatelor Române, Divanul ad-hoc, ascendenţa lui Cuza, recunoaşterea Unirii şi definitivarea ei, studiind bibliografia tematică pusă la dispoziţie de biblioteca de la Casa Corpului Didactic Neamţ dar şi webgrafia tematică. Istorici celebri, din care îi amintim pe Neagu Djuvara, Constantin C. Giurescu, Ene Virgiliu, Dan Berindei, Apostol Stan, Dumitru Almaş au militat pentru pătrunderea în conştiinţa naţională a importanţei marelui eveniment.
Poeţi şi pictori celebri, contemporani cu actul de la 24 ianuarie 1859, au imortalizat în creaţiile lor spiritul patriotic ce a mişcat masele populare de atunci şi a făcut posibilă recunoaşterea pe plan internaţional a Unirii. Grigore Alexandrescu, Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri, Cezar Bolliac, Ion Heliade Rădulescu, Dimitrie Bolintineanu, prin scrierile lor, au făcut posibil ca emoţia clipelor de atunci, să poată fi simţită până în zilele noastre.
Picturile lui Petre Alexandrescu, Theodor Aman, D. Papazoglu, Gheorghe Tăttărăscu, sunt adevărate capodopere ce vin o dată în plus să relateze în imagini oameni şi evenimente. Astfel, Hora Unirii la Craiova, Votul de la 24 ianuarie 1859 de Theodor Aman, Unirea Principatelor de Petre Alexandrescu, Unirea Principatelor Române în anul 1859 de Costin Petrescu sunt adevărate relatări istorice, prin introducerea în atmosfera de epocă a vremii respective.
Invităm cadrele didactice nemţene să intre în atmosfera de sărbătoare de la 24 ianuarie 1859, prin studierea bibliografiei şi webgrafiei, puse la dispoziţie de biblioteca de la Casa Corpului Didactic Neamţ, precum şi vizitarea expoziţiei tematice găzduite de sala de lectură de la Corp B, strada Petru Movilă, nr 67, expoziţie realizată de profesor metodist Gabriela Curpănaru.
Profesor Gabriela BANU,
Director Casa Corpului Didactic Neamţ