5 octombrie 2016 – ZIUA MONDIALĂ A EDUCAŢIEI

Manifest „Educaţia 2018”

 

Anul acesta aniversăm 50 de ani de la adoptarea, în 1966, a Recomandării UNESCO/ILO privind statutul cadrelor didactice, care certifică importanţa sistemului educaţional de calitate şi punctează drepturile şi responsabilităţile cadrelor didactice. De asemenea, este prima Zi Mondială a Educaţiei care urmează să fie celebrată în cadrul noii Agende Globale Educaţia 2030, adoptată de către comunitatea mondială acum un an.

Mesajul ales pentru acest an de UNESCO – „Preţuind cadrele didactice, le îmbunătăţim statutul” – vine să arate, încă o dată, importanţa profesorului în actul educaţional.

Însă, în timp ce la nivel mondial se discută de nevoia de susţinere a profesorilor, în România se încearcă, prin toate măsurile posibile, să fie determinaţi şi cei pe care încă îi mai avem la catedră să părăsească sistemul. Indiferenţa autorităţilor faţă de resursa umană şi lipsa investiţiilor în învăţământ au condus la starea actuală de degradare din şcoli, mai ales în mediul rural. În multe comune, şcoala mai este susţinută acum doar de dascălii inimoşi, care încearcă prin orice mijloace să le mai trezească interesul pentru carte elevilor care trec pragul şcolii. Asta în cazul în care mai au cui să trezească interesul, mulţi elevi părăsind şcoala din motive financiare.

Într-o Românie în care pentru autorităţile locale sunt mai importante terenul de fotbal (maidanul) sau parcul comunal decât şcoala, iar politicienii încurajează nemunca şi impostura, pare stupid să vii să spui că la nivel mondial s-a aprobat Agenda Educaţia 2030, care prevede că profesorii sunt fundamentul sistemului educaţional şi, ca atare, trebuie să fie „formaţi în mod corespunzător, recrutaţi şi remuneraţi, motivaţi şi susţinuţi”.

Având în vedere situaţia actuală, Consiliul Naţional al Elevilor, Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bacău, Uniunea Liceenilor Maghiari, Consiliul Tineretului din România, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Naţională Sindicală „ALMA MATER” şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar, semnatare ale prezentului Manifest, consideră că este nevoie urgentă de:

 

* Adoptarea şi punerea în aplicare a unui Acord la nivel de partide politice pentru creşterea treptată a finanţării, astfel încât, în 2020, Educaţia şi Cercetarea să primească 7% din PIB (6% pentru Educaţie, aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale şi 1% pentru Cercetare).

 

* Implementarea unui program naţional de atragere a celor mai buni absolvenţi din învăţământul universitar în sistemul educaţional, prin acordarea de burse şi alte beneficii.

– termen: martie 2017

 

* Reformarea radicală a programelor şcolare/universitare, în sensul de a se pune accentul pe partea aplicativă şi nu pe cea informativă, pentru o integrare mult mai rapidă pe piaţa muncii a absolvenţilor; de asemenea, corelarea ofertei educaţionale cu cerinţele mediului economic.

– termen: iunie 2017

 

* Adoptarea Legii salarizării unitare, prin care să se asigure o remunerare motivantă a tuturor categoriilor de salariaţi din învăţământ, în funcţie de importanţa muncii pe care o prestează.

– termen: iunie 2017

 

* Adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă privind decontarea integrală a navetei elevilor, în paralel cu continuarea programului de achiziţionare de autocare şi microbuze pentru transportul elevilor.

– termen: octombrie 2016

 

* Amenajarea în incinta tuturor unităţilor de învăţământ a grupurilor sanitare şi asigurarea apei potabile.

– termen: 1 ianuarie 2018

 

* Demararea unui program la nivel naţional în vederea construirii de internate şi cantine şcolare, precum şi operaţionalizarea programului „masă caldă la şcoală”.

– septembrie 2017

 

* Generalizarea şi finanţarea în toate unităţile de învăţământ a programului „Şcoala de după şcoală”.

– termen: 15 septembrie 2017

 

Semnatari:

Consiliul Naţional al Elevilor – Vlad ŞTEFAN, preşedinte

Asociaţia Elevilor din Constanţa – Constantin-Alexandru MANDA, preşedinte

Asociaţia Elevilor din Bacău – Gabriel-Dragoş CAZAN, preşedinte

Uniunea Liceenilor Maghiari – Buryan TUNDE, preşedinte

Consiliul Tineretului din România – Mihai DRAGOŞ, preşedinte

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” – Marius-Ovidiu NISTOR, preşedinte

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ – Simion HANCESCU, preşedinte

Federaţia Naţională Sindicală „ALMA MATER” – Anton HADĂR, preşedinte

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar – Iulian CRISTACHE, preşedinte