Proiectul „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută”, realizat de Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ şi Radio România Chişinău, şi-a derulat recent o nouă etapă. 20 de elevi şi patru cadre didactice de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol şi Gimnaziul „N. H. Costin” din Chişinău au fost invitaţii speciali ai unei vizite de documentare în judeţul Neamţ. Organizatorii şi-au exprimat mulţumirea pentru tot efortul şi generozitatea omului de afaceri Vasile Ouatu care a făcut posibilă această întâlnire de suflet.
„S-a impus desfăşurarea unor activităţi multiple cu valenţe cultural-educative pentru cunoaşterea istoriei românilor dar şi a patrimoniului cultural local. Astfel, au avut loc activităţi de prezentare a semnificaţiei Marii Uniri din 1918, prezentarea generală a patrimoniului cultural al judeţului Neamţ, o vizită de documentare în judeţ, evocarea unor personalităţi nemţene, dramatizări după opera lui Ion Creangă, vizitarea expoziţiei de carte veche -Fondul Documentar „G.T. Kirileanu”, a menţionat Mihaela Mereuţă, directorul-manager al Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” Neamţ.
Ina Guţu, reprezentanta Radio România Chişinău s-a adresat copiilor din Tiraspol cu următoarele cuvinte: „Toţi sunteţi nişte eroi, pentru că duceţi o luptă extraordinară în stânga Nistrului. Poate este un efort de 100 de ori mai mare, de 1000 de ori mai mare decât al unor oameni din dreapta Nistrului”.
Prof. Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol a fost primul invitat al proiectului „Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută”, proiect care a debutat la 17 octombrie 2017. „Suntem foarte bucuroşi pentru că am venit în judeţul Neamţ. Suntem acelaşi popor, vorbim aceeaşi limbă. Noi luptăm ca să păstram tot ce-i românesc”.
Angela Cărăuş, profesoară de artă teatrală la Gimnaziul „Nicolae H. Costin” Chişinău, artistă emerită a Republicii Moldova: „Am inima plină de bucurie. Nu am mai venit la dvs. de 20 de ani. Este un moment emoţionant pentru mine”.
Profesoara de istorie Veronica Pozneac, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Tiraspol: „Sunt foarte multe emoţii pozitive pe care le simţim cu putere. Vă mulţumim pentru invitaţie. Îmi doresc să nu fie ultima noastră întâlnire”.
Prof. Elena Zaporojan, directoarea adjunctă a Gimnaziului „Nicolae H. Costin” Chişinău: „Vreau să vă transmit un mesaj de mulţumire din partea doamnei Silvia Guzun, directoarea gimnazului, pentru o primire atât de frumoasă. Prin spectacolul susţinut, elevii noştri au demonstrat că avem aceeaşi limbă, aceeaşi cultură. Inimile celor de la Tiraspol, Chişinău şi Piatra-Neamţ bat la unison”. (Violeta MOŞU)