Sărbătoarea revistei APOSTOLUL

Miercuri, 27 martie 2024, Sala Cupola a Bibliotecii Judeţene G.T. Kirileanu a găzduit, timp de câteva ore, nu o aniversare, ci Sărbătoarea revistei „Apostolul”, întrucât s-au celebrat şi 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), 90 de ani de la apariţia primului număr (noiembrie 1934), 25 de ani de la reeditare (martie 1999) şi a fost lansat numărul festiv al revistei APOSTOLUL. Organizatorii acestui frumos şi important eveniment, au fost: Sindicatul Învăţământ Neamţ, Asociaţia Învăţătorilor Neamţ şi Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova (FSEŞ).

În deschidere, din partea instituţiei gazdă, dl. Mihael Balint a urat bun venit celor prezenţi şi a punctat faptul că Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” apreciază revista „Apostolul”, deţinând toate numerele acesteia, pe care le-a pus la dispoziţia cititorilor în cadrul unei expoziţii interne. A precizat că instituţia gazdă este implicată în parteneriate cu Republica Moldova, a amintit succesul proiectului Maluri de Prut, realizat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România şi a mulţumit reprezentanţilor basarabeni prezenţi pentru donaţia de carte oferită.

Preşedintele de onoare al SLLICS Neamţ, dl Gabriel Ploscă, moderatorul evenimentului, a prezentat oamenii din jurul revistei „Apostolul” prezenţi în sală. În primul rând, a salutat membrii delegaţiei din Republica Moldova: dl Ghenadie Donos, preşedinte FSEŞ, dna Nadejda Lavric, vicepreşedinte FSEŞ, dna Adelina Dani, reprezentant al Departamentului Relaţii Internaţionale al FSEŞ, dl Simion Boţan, preşedinte al Sindicatului din educaţie al Raionului Orhei. Apoi, au fost rostite numele altor „apostoli” prezenţi în sală: dna Nina Niţă, dna Dumitriţa Vasilca, dna Monica Cristea, dna Viorica Tomşa, dna Claudia Barna, dl Liviu Rusu, preşedinte al Asociaţiei Învăţătorilor Neamţ, dl Mihai Giosan, reprezentant al Ins­pectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, dna Elena Laiu, director al Casei Corpului Didactic Neamţ, dl Gheorghe Brânzei, colaborator apropiat al revistei şi dl Ionel Hociung, preşedinte SLLICS Neamţ, căruia i s-a dat cuvântul. Dumnealui a adresat mulţumiri participanţilor la eveniment, gazdei – dna Mihaela Mereuţă, manager al Bibliotecii „G.T. Kirileanu” –, a felicitat întreaga echipă de redacţie, declarând că speră ca peste 10 ani, la centenar, să ne întâlnim şi să sărbătorim cum se cuvine.

Dl Ghenadie Donos a vorbit despre parteneriatul puternic dintre FSEŞ şi SLLICS Neamţ şi legătura cu revista, prin activitatea subredeacţiei de la Chişinău. În semn de apreciere pentru coordonarea şi activitatea echipei „Apostolul” a înmânat în dar, o icoană, dlui redactor-şef Mircea Zaharia.

Reprezentantul ISJ Neamţ, dl inspector Mihai Giosan, s-a referit la termenul apostol, ce reprezintă un simbol al celui care aduce o vorbă bună prin cuvânt, iar la revistă ca fiind o atitudine, o convergenţă, o perspectivă transpusă prin cuvânt şi a felicitat echipa pentru întreaga activitate.

Doamna Nadejda Lavric a transmis gândurile bune şi urările din partea colegilor basarabeni cu ocazia acestei triple aniversări şi, împreună cu dl Ploscă, a amintit de activităţile frumoase şi eficiente realizate în cadrul parteneriatului FSEŞ – SLLICS Neamţ. Dumneaei a vorbit despre contextul istoric în care s-a realizat Marea Unire din anul 1918 şi de rolul extrem de important pe care l-a avut Sfatul Ţării pentru ca, timp de 22 de ani (27 martie 1918 – 28 iunie 1940), România să fie întregită. Dna Lavric a împărtăşit celor prezenţi, imagini cu documente din arhiva KGB, puse la dispoziţie de Muzeul de Istorie al Moldovei din Chişinău (unde dumneaei a lucrat timp de câţiva ani), acte ce dovedesc soarta tragică a celor arestaţi începând cu 2 iulie 1940 pedepsiţi că au luptat pentru Unire.

Dl Liviu Rusu s-a referit la importanţa zilei de 27 martie 2018, însă a evidenţiat faptul că procesul desăvârşirii unităţii naţionale a fost foarte bine gândit şi planificat cu mult timp înainte, prin unirea în idei şi simţiri (N. Bălcescu, 1848) şi că nu s-a realizat nimic la întâmplare. În încheiere, dl profesor a transmis din inimă urarea pe care a rostit-o şi Alexandru Marghiloman cu mult timp în urmă: Trăiască România, una şi nedespărţită!

Dl preşedinte Ghenadie Donos, a prezentat pe scurt parcursul istoric, economic şi politic al Basarabiei începând cu martie 2018 până în prezent, evidenţiind evoluţia sistemului educaţional. Dumnealui a afirmat că pentru ca integrarea neamului să fie posibilă în zilele noastre, e nevoie să se realizeze inte­grarea europeană. Din acest motiv, FSEŞ susţine Convenţia Întregirii Neamului, lansată de către Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova, iar prin activitatea de zi cu zi a cadrelor didactice, pe care sindicatul le reprezintă, creşte gradul de conştientizare în rândul copiilor, tinerilor şi întregii populaţii cu privire la importanţa integrării neamului.

După două frumoase momente muzicale, prezentate de George Ţăranu (pian) şi Inge Olaru (vioară), elevi ai Liceului de Artă „Victor Brauner”, Piatra-Neamţ, dl Gabriel Ploscă a adus în atenţia publicului apostolii „Apostolului”, care au plecat într-o lume mai bună, invitându-ne să vizionăm un scurt film de prezentare a acestora, nu înainte de a păstra un moment de reculegere pentru cel ce a fost profesorul Florin Florescu, căruia i se datorează, în cea mai mare măsură, reeditarea noii serii Apostolul (1999). S-a amintit şi faptul că Florin Florescu a fost fondatorul SLLICS Neamţ şi primul secretar general FSLI. (Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ Neamţ şi Vâlcea au pus temelia Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ în anul 1990).

În partea a doua a filmului – Remember. Un sfert de veac de gazetărie, cei prezenţi au avut prilejul să revadă cele mai reprezentative imagini din activitatea sindicală, de la evenimentele organizate de SLLICS Neamţ şi de AINT (proteste, formări sindicale, conferinţe, etc) redate în paginile revistei de-a lungul timpului.

Dl Mircea Zaharia a mulţumit participanţilor la eveniment pentru prezenţă şi a precizat că „a ales să încheie filmul, nu întâmplător, cu imaginea domnului Florin Florescu care închină un pahar, întrucât pe 1 aprilie 2024 ar fi împlinit 80 de ani şi suntem convinşi că, prezent încă în inimile noastre, ne urează imperial: La toţi de faţă şi viitor, SĂNĂTATE! Salutul acesta era folosit de Mihai I către popor şi continua astfel: Deschideţi-vă ochii şi minţile! Luaţi aminte cu toată seriozitatea încotro merge ţara! Aceste cuvinte ar putea fi foloste astăzi ca un Program de ţară, pe înţelesul tuturor.”

Referitor la activitatea revistei Apostolul, dl. Mircea Zaharia a afirmat: „Cinste şi gramatică”, zicea Caragiale, ar fi cele dintâi condiţii ale unei gazetării bune, iar noi încercăm să le acoperim pe ambele. (…) Cu speranţa că veghea noastră ar putea fi rodnică, şi cu precizarea că ne cunoaştem bine limitele, după 25 de ani de la reapariţia APOSTOLULUI, nădăjduim că nu l-am trădat prea mult pe Conu Iancu.

Dl Gabriel Ploscă a menţionat că a primit cuvinte de salut de la foarte mulţi colegi din ţară, unele regăsindu-se în numărul aniversar al revistei şi a invitat-o pe dna Gabriela Grigore, secretar general al SLLICS Neamţ, să dea citire mesajului primit de la dl Eusebiu Lehene, preşedintele SLI Sălaj.

Apoi, alţi oameni ai „Apostolului” au împărtăşit gândurile lor: dna Nina NiţăSf. Augustin a spus că sediul sufletului este în memorie. Am venit aici, pentru că mi-e sufletul plin şi am convingerea că va duce cu el, în lumea celestă, memoria. Toţi cei care au fost amintiţi, nu sunt pentru noi doar o pioasă amintire, ci ei, acolo, au dus odată cu sufletul lor, memoria acestor minunate clipe trăite în apostolatul revistei „APOSTOLUL”. Sunt fericită că am avut onoarea să fiu cu ei alături, cu cei care au fost şi cei care sunt! La mulţi ani, revista „APOSTOLUL”!

Dna profesor Monica Cristea a spus: Timpul este un mânz, care galopează neîntrerupt, zănatec, fără de frâu. Astăzi, sub cupola aceasta, a fost trecutul, este prezentul şi, fără doar şi poate va fi şi viitorul. Astăzi, mulţumesc Domnului de Sus că a făcut ca noi să ne întâlnim astfel, domnului Mircea Zaharia pentru colaborare şi domnului meu învăţător, Vasile Găboreanu, care a fost unul din membrii fondatori ai revistei „APOSTOLUL”! În încheiere, dna profesor a menţionat că îi va dărui o revistă din numărul aniversar celei mai vârstnice cititoare a revistei (96 de ani), care este mama dumneaei.

Dna profesor Dumitriţa Vasilca a salutat toţi iubiţii apostoli români de pretutindeni şi a amintit de momentele de început ale activităţii revistei „APOSTOLUL” (1999), când înghesuiţi într-un birou dezbăteam, …zburau idei, zburau fraze, zburau gânduri… Iubim acest copil al nostru cu ochi albaştri şi mă bucur că suntem cu toţii la aniversarea lui de 25 de ani.

Dna profesor Claudia Barna a scris un cuvânt de felicitare pentru „APOSTOLUL” în numărul aniversar, la împlinirea a 25 de ani, iar eu am tot 25 de ani de experienţă în învăţământ. …Am fost alături de echipa sindicală, reprezentându-mi colegii, adevăraţii apostoli…

În încheierea evenimentului, dl Gabriel Ploscă a înmânat diplome de excelenţă pentru promovarea revistei APOSTOLUL: dnei Nadejda Lavric, dlui Ghenadie Donos, dlui Dorian Radu, dlui Cristian Diaconu şi dnei Mihaela Mereuţă, care a felicitat organizatorii, a urat viaţă lungă revistei şi a transmis cele mai frumoase gânduri invitaţilor.

Prof. Ramona-Mihaela ROŞU

Fotografii cu participanți