Vrem – nu vrem,în spatele fiecăruia dintre noi se află un dascăl. E un lucru pe care-l recunoaştem rar, dar care se vede zi de zi. Spre cinstea sau dezamăgirea celor care ne-au pus în mână, pentru prima oară tocul (vă mai aduceţi aminte cum arată un toc şi o călimară?) şi beţişoarele (mai există?).
Ziua învăţătorului este în fiecare zi în care dascălul, profesorul, intră în clasă. Ziua învăţătorului este în fiecare zi în care un elev învaţă şi reuşeşte. Credem ca misiunea noastră este să-i ajutăm pe copiii noştri să înveţe şi să reuşească în viaţă.
Influenţa pe care o are un dascăl asupra unui copil este eternă: nu vom putea şti niciodată unde se opreşte. Căci fiecare copil poartă în suflet o vorbă, un gest, o învăţătură a dascălului, pe care, adult devenind, o va transmite mai departe, în mod inconştient, copiilor săi.
Credem că este momentul, ca o data pe an, la 30 iunie, să elogiem rostul şi strădania învăţătorului, a celui care sădeşte lumină pentru lumina viitorului.
Pornind de la premisa că la români a existat, de foarte multa vreme, o adevărată vocaţie pentru educaţie, putem afirma cu certitudine că rostul dascălului a contribuit la propăşirea neamului românesc.
Învăţătorul, de la Comenius încoace, conştientizează că şcoala este un „atelier al umanităţii”şi „drumul regal spre înţelepciune”.Întotdeauna învăţătorii au găsit resursele interioare pentru a depăşi conjuncturi neprielnice. În jurul lor s-au creionat portrete memorabile care străbat vremea şi sunt argumente ale devotamentului lor profesional.
Se ştie că profesia de dascăl (învăţător, profesor) are un statut flexibil într-o societate modernă: instructor, actor (care emoţionează prin descifrarea unor texte perene, pentru a fi receptat de elevi aflaţi în formare), mediator, moderator între actorii comunicării educaţionale, autoritate instituţională, confesor şi protector al celor mai slabi, consilier şi terapeut, lider de opinie ştiinţifică, manager profesionalizat al colectivităţilor de elevi.
Ce ar trebui să fie dascălul? Un om cu har şi vocaţie, un sculptor de suflete şi caractere, cel mai bun dintre noi. Un model de succes în viaţă,în ultimă instanţă chiar un ideal. De ce? Pentru ca tinerii, elevi şi studenţi să-i soarba vorbele, să se uite la el(ea) cu nespusă admiraţie, să-l creadă în tot ceea ce spune,în ştiinţa pe care le-o transmite, în judecăţile de valoare pe care le face. Pentru ca părinţii să-l respecte şi pentru ca să-şi găsească în comunitate locul pe care îl merită. E mult mai uşor să fii un foarte bun specialist în orice domeniu, decât să-i înveţi pe alţii ce ştii şi mai ales decât să faci din ei oameni, adică sa-i formezi. Pentru asta, noi dascălii ar trebui să avem multe calităţi şi cunoştinţe.
Învăţătorii, dascălii, apostolii merită o zi a lor, dar nu doar atât. Statutul lor s-a schimbat foarte mult în timp. Tinerii nu mai vad în dascăli un model de reuşită în viaţă. Ultimii ani care au vânturat tot felul de semianalfabeţi la guvernare au bulversat moral şi financiar statutul cadrelor didactice. De aceea, puţini tineri se mai îndreaptă spre această profesie.
De ce ar mai vrea cineva să aibă astfel de modele, când societatea îi demonstrează că în viaţă poţi face bani şi fără educaţie?
Vom sărbători totuşi Ziua Naţională a celor care cu credinţa şi cu dăruire slujesc şcoala românească cu bucurie şi speranţă. Deşi ne confruntăm cu probleme mari în învăţământ, optimismul ce ne este caracteristic ne face să privim cu încredere în viitor, cu încredere în capacitatea noastră de a-i pregăti pe elevi pentru viaţa în România, şi nu pe alte meleaguri, dar în calitatea lor de competitivi şi inteligenţi cetăţeni ai Uniunii Europene.
Ce doresc educatorii de ziua lor? Îşi doresc ca:
* educaţia să fie repusă în drepturile sale fireşti;
* educatorilor să li se dea cinstea şi locul ce li se cuvine;
* instituţiile educaţiei şi şcoala să fie respectate;
* să se conştientizeze idea că intrarea României în societatea cunoaşterii nu se poate face decât prin educaţie.
Vă dorim cât mai multe succese în bătălia pentru marile performante ale celor mici! Vă urăm sănătate şi putere pentru continuarea lucrului pe care-l faceţi cu dăruire. La mulţi ani, generaţiilor de profesori şi de elevi deveniţi profesori, care duceţi pe umeri dulcea povara a luminii! (Text prelucrat după un comunicat oficial)
Apostolul