CENTENARUL ziarului „Moldova Suverană”

Primul număr al ziarului, care se numea „Plugarul roş”, a apărut la 1 mai 1924, la Odessa, în grafie chirilică, cu un tiraj de două mii de exemplare. Sediul redacţiei se afla la Balta (1925-1929), fosta capitală a RASSM.

Din 19 iulie 1929, ziarul a fost transferat la Tiraspol, schimbându-i-se numele în „Moldova socialistă”. Între anii 1932-1938 apare în grafie latină cu o ţinută lingvistică şi poligrafică deosebite.

Din 1942, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ziarul a fost tipărit la Moscova într-un format mic. În martie-august 1944 redacţia ziarului se afla la Soroca, apoi a revenit la Chişinău şi a reluat formatul mare.

În anul 1974, la împlinirea a 50 de ani de la apariţia primului număr, a fost publicat volumul de sinteză al ziarului „Letopiseţul Republicii”.

În diverse numere ale publicaţiei din perioada 1942-1990 se regăsesc autografele lui M. Sadoveanu, P. Istrati, N. Stănescu, ale unor artişti, savanţi şi scriitori cu renume. Fiind organul Comitetului Central al Partidului Comunist al Moldovei, al Sovietului Suprem şi al Guvernului RSSM, cotidianul publică şi versurile poeţilor D. Matcovschi, Gr. Vieru, L. Lari, N. Dabija, I. Hadârcă, V. Romanciuc, I. Vatamanu etc., şi articole semnate de I. Druţă, I. Borşevici, N. Costin, M. Druc şi de alţi promotori ai renaşterii naţionale.

În toamna anului 1989, după ce s-a adoptat trecerea la alfabetul latin, „Moldova socialistă” tipăreşte fascicule alb-negru în care apar caracterele latine.

După obţinerea independenţei de stat a Republicii Moldova, ziarul a fost redenumit (1989) în „Moldova suverană”, fiind un ziar de limba română, oficial al Guvernului Republicii Moldova, publicat zilnic la Chişinău, în paginile căruia a apărut integral şi „Abecedarul” în grafie latină.

Din 1 iulie 1994 fondator este Guvernul Republicii Moldova. Ziarul apărea în acea perioadă de patru ori pe săptămână, cu un tiraj de 100.000 de exemplare.

Începând cu anul 1995 este editat suplimentul „Moldova literară”, ulterior redus la o pagină, ce a apărut cu întreruperi până a fost suspendat. În acelaşi an, redacţia publică o culegere colectivă – „Mănăstiri basarabene”.

Din 2005 ziarul are statut de cotidian independent: „Moldova Suverană-serie nouă” SRL.

Ziarul a avut primul site, în mediul digital din spaţiul nostru, în anul 2003, sporindu-şi impactul şi efectul social. În anii 2022-2023 este accesat lunar de circa 22.000 de utilizatori.

În varianta printată, ziarul are, la ora actuală, patru pagini cu ilustraţii, format A3 şi apare într-un tiraj de 2.078 de exemplare.

(N. R. – Preluare din Biblioteca naţională a R. MoldovaCalendar naţional, 2024)

Elena HARCONIŢA