Probleme ale managementului muzeal, dezbătute la Piatra-Neamţ

 

Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ a găzduit, pe data de 22 martie, masa rotundă „Tendinţe actuale în managementul cultural. Probleme de sistem şi perspective”, manifestare la care au fost invitaţi aproximativ 40 de directori şi reprezentanţi ai unor instituţii muzeale din ţară, între care ICOM România, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România sau Institutul Naţional de Cercetare şi Formare Culturală. În cadrul întâlnirii au fost abordate teme legate de perfecţionarea, formarea şi promovarea personalului din muzee, activitatea de cercetare desfăşurată în muzee, protejarea şi clasarea patrimoniului, conservarea şi restaurarea patrimoniului, cercetarea şi activitatea ştiinţifică din muzee, legislaţia din domeniul cultural, precum şi problema salarizării.

Dr. Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ: „Demersul nostru de iniţiere a unor astfel de dezbateri a avut la bază cel puţin două motivaţii principale: una este aceea de a nu rămâne indiferenţi la problemele de sistem din domeniul muzeal şi de a încerca să găsim împreună soluţii pentru anumite probleme, folosindu-ne de experienţa altor colegi din ţară şi a doua motivaţie ar fi stabilirea unui contact direct cu personalul din alte instituţii, pentru ca în viitor să putem demara proiecte comune. De asemenea, vom aborda şi problema formării personalului din muzee”.

Festivitatea de deschidere a fost urmată, în prima parte a dezbaterilor, de o prezentare a Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, după care au luat cuvântul dr. Virgil Niţulescu, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (care a vorbit despre perfecţionarea, formarea şi promovarea personalului din muzee), dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României (care s-a referit la cercetarea şi activitatea ştiinţifică din muzee) şi Dan Octavian Paul, preşedintele ICOM România (care a abordat problema conservării şi restaurării patrimoniului).

În cea de-a doua parte a mesei rotunde, au susţinut prezentări Diana Ghiorghieş, reprezentant Cultware Cluj-Napoca („Soluţii moderne pentru managementul şi valorificarea colecţiilor muzeale”), dr. Ştefania Dinu, director-adjunct al Muzeului Naţional Cotroceni („Protejarea şi clasarea patrimoniului”), dr. Valer Rus, vicepreşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România („Legislaţia din domeniul cultural”) şi dr. Emil Constantin Ursu, directorul Muzeului Bucovinei Suceava („Salarizarea”).

În final, cei peste 40 de specialişti şi manageri din domeniul muzeal reuniţi în cadrul mesei rotunde au înaintat primului-ministru al României şi ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale o scrisoare deschisă, în care îşi exprimă nemulţumirile generate de lipsa de interes manifestată de autorităţi faţă de organizarea Centenarului Marii Uniri, de deficienţa legislaţiei în domeniul protejării patrimoniului cultural şi funcţionării muzeelor, precum şi de problemele legate de salarizarea personalului din instituţiile muzeale. Am redat integral, mai sus, textul scrisorii deschise.

 

Irina NASTASIU