În perioada 2021-2022, sub coordonarea profesorilor universitari Daniel Buda şi Adrian Podaru, a apărut, la Editura Presa Universitară Clujeană din Cluj-Napoca, lucrarea de specialitate Patrologia în cercetarea teologilor ortodocşi români. Structurat în trei mari volume (Vol. I. Periodicele de tradiţie din Patriarhia Română, Vol. II. Bio-bibliografiile profesorilor din facultăţile şi departamentele de teologie din Patriarhia Română şi Vol. III. Sinteză tematică), studiul reprezintă o colecţie de pionierat în domeniul teologiei româneşti.
Ghidul face parte dintr-un proiect mai amplu care are în vedere realizarea unor astfel de îndrumare pentru principalele discipline de teologie.
Este cunoscut faptul că studiul patrologiei (cercetarea vieţii, operei şi doctrinei Sfinţilor Părinţi) este esenţial pentru şcolile teologice (şi nu numai), indiferent de nivel. Sfinţii Părinţi reprezintă expresia vie a Bisericii Creştine, a modului în care este interpretată şi trăită Sfânta Scriptură, a felului în care Biserica a relaţionat cu lumea în decursul veacurilor, a manierei în care aceasta a făcut şi face misiune etc.
La Primul Congres Internaţional al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă de la Atena, din anul 1936, într-o pledoarie pentru recuperarea ethosului răsăritean şi pentru reintegrarea sa în învăţământul teologic ortodox universitar şi academic, părintele profesor George Florovsky (1893-1979) se adresa participanţilor cu următorul îndemn: Înapoi la Părinţi! Recursul la operele Sfinţilor Părinţi şi Scriitori Bisericeşti nu era văzut prioritar neapărat, ca un act de erudiţie sau ca un semn de distincţie faţă de alte confesiuni, ci ca un act existenţial, de reconectare la „duhul Bisericii, prelungit în viaţa ei liturgică şi întrupat în textele Sfinţilor Părinţi”.
În scrierile Sfinţilor Părinţi putem urmări frământările şi luptele doctrinare de-a lungul timpului şi înţelege modul în care s-a ajuns la definitivarea formulării învăţăturii creştine. Învăţătura părinţilor, împreună cu hotărârile sinoadelor ecumenice formează tradiţia Bisericii, al doilea izvor al revelaţiei divine.
Analizând conţinutul celor trei volume, consider că acest ghid nu trebuie să lipsească din biblioteca niciunui teolog, elev sau student în domeniu, a preoţilor slujitori ai altarului şi nu numai.
Prof. dr. Mihai FLOROAIA