Călătorii – Abilitare prin explorarea patrimoniului cultural

Călătorie impresionantă în Piatra-Neamţ

În perioada 01.09.2020 – 31.08.2023, se derulează proiectul Erasmus + Journeys – Empowerment through Exploration of Cultural Heritage (Călătorii – Abilitare prin explorarea patrimoniului cultural), în care Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ este partener alături de organizaţii din alte patru ţări: The Ubele Initiative (UK), care este şi coordonator, Drustvo Bodi svetloba (Slovenia), Stichting Interlock (Olanda) şi Istanbul Medeniyet University (Turcia).

Proiectul are ca scop implicarea educatorilor/formatorilor, lucrătorilor de tineret şi liderilor în explorarea diversităţii europene privind moştenirea culturală şi tradiţiile, oferind sentimentul de apartenenţă prin recunoaşterea şi aprecierea diversităţii populaţiilor care trăiesc în UE.

De asemenea, se doreşte împărtăşirea cunoştinţelor şi informaţiilor pe scară largă despre artefactele, locurile, spaţiile şi poveştile care constituie patrimoniul cultural semnificativ din cele cinci oraşe care fac obiectul proiectului.

Produsele rezultate în urma derulării proiectului sunt: un ghid de activităţi non-formale de educaţie incluzivă, o hartă digitală pe care se regăsesc obiective ce reprezintă moştenirea culturală din cele cinci ţări partenere şi o aplicaţie mobilă ce este strâns legată prin conţinut de harta digitală.

Ideea acestui proiect a pornit de la nevoia de a implica tinerii în dezvoltarea, conservarea şi susţinerea moştenirii culturale, evidenţiind aspecte ce ţin de comunităţile vizate din: Marea Britanie (comunitatea afro-caraibiană), Olanda (comunitatea surinameză, indoneziană şi antileeană în Amsterdam), România (comunitatea rromă), Slovenia (comunitatea indo-javaneză) şi Turcia (comunitatea afro-turcă).

Conţinutul Ghidului de activităţi a fost realizat prin contribuţia tuturor partenerilor şi a fost pus în practică în cadrul primei vizite de studiu, din Amsterdam (Olanda), care a avut loc în perioada 10 – 16 mai 2022. A fost o oportunitate grozavă pentru realizarea unui schimb eficient de bune practici, pentru colaborarea în cadrul atelierelor de lucru şi împărtăşirea cunoştinţelor ce ţin de moştenirea culturală a diverselor populaţii/ comunităţi la care proiectul face referire.

A doua vizită de studiu a avut loc la Piatra-Neamţ, în perioada 13 -19 octombrie 2022, Sindicatul din Învăţământ Neamţ fiind organizaţia gazdă. Întrucât avea cunoştinţă că partenerii noştri nu mai vizitaseră ţara noastră şi unii chiar nicio ţară din partea estică a Europei, echipa organizatoare a considerat că este foarte important ca activităţile derulate în prima zi să pună în valoare istoria şi cultura naţională şi locală. Captarea atenţiei oaspeţilor noştri a fost realizată cu măiestrie didactică de către doamna inspector Elena Preda – profesor doctorand în istorie, care a prezentat Istoria României pe scurt, sub forma unei fascinante călătorii în timp, explicând evoluţia istorică şi teritorială a actualului stat – România. Această sinteză a avut impact asupra celor prezenţi, dovada fiind întrebările adresate de aceştia după prezentare şi discuţiile din zilele următoare în care se făcea referire la informaţiile transmise de doamna profesor.

Doamna inspector şcolar Steluţa Postolică a transmis partenerilor noştri urarea de bun venit din partea doamnei inspector general Florentina Luca-Moise şi a prezentat rolul şi activitatea Inspectoratului Judeţean Neamţ, pornind de la structura învăţământului preuniversitar din România şi importanţa instituţiilor sale.

Domnul Gabriel Ploscă – preşedintele SLLICS Neamţ a făcut cunoscută activitatea organizaţiei noastre sindicale şi a explicat rolul şi realizările acesteia la nivel local şi naţional, cei prezenţi apreciind relaţia de parteneriat bazată pe dialog social dintre cele două instituţii: Inspectorat – Sindicat.

Apoi, oaspeţii noştri au descoperit lucruri impresionante despre meleagurile noastre şi locuitorii acestora, vizitând Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, Muzeul de Etnografie şi Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ.

Dacă prima zi a fost dedicată istoriei şi culturii naţionale şi locale, activităţile celei de a doua zile s-au referit la istoria şi cultura rromă. Doamna Maria Bengoi – expert local, reprezentant al comunităţii rrome la Consiliul Local Piatra-Neamţ, a realizat o prezentare amplă a aspectelor legate de cultura şi moştenirea culturală a acestei minorităţi şi a evidenţiat progresul în ceea ce priveşte incluziunea socială a rromilor, obţinut prin desfăşurarea numeroaselor programe sociale şi educaţionale la nivel local. Partenerii noştri au apreciat valoarea informaţiilor prezentate de invitata noastră, descoperind asemănări între cultura rromă şi cea a altor minorităţi prezente în ţările lor, astfel, aceş­tia au considerat că o colaborare ar fi benefică în cadrul unor viitoare proiecte comune.

Ansamblul Comorile Neamţului i-a încântat pe cei prezenţi cu un moment artistic, prezentând cântece şi dansuri populare româneşti şi ţigăneşti.

Inedită şi interesantă a fost vizita în comunitatea rromă din cartierul Gara Veche din oraşul nostru, moment organizat cu sprijinul doamnei inspector şcolar Rodica Hogaş-Ciuchi, fiind o oportunitate deosebită de a cunoaşte şi a înţelege mai bine viaţa rromilor, observând în mod concret aspectele doar ilustrate în prezentarea doamnei Bengoi, în ziua anterioară. Partenerii din acest proiect au realizat o veritabilă călătorie culturală – o incursiune directă în activitatea comunităţii într-o zi obişnuită, având posibilitatea de a vedea fierari lucrând, de a vizita o locuinţă rromă şi de a relaţiona cu membrii comunităţii.

Luni, 17 octombrie 2022, a avut loc o conferinţă de diseminare a activităţilor de formare, realizate de fiecare organizaţie parteneră la nivel local, având la bază Ghidul de activităţi (primul produs intelectual rezultat în cadrul proiectului). Menţionez că, Sindicatul din Învăţământ Neamţ a organizat astfel de activităţi, cu trei grupe de cursanţi, în luna iunie 2022. Cu acest prilej, îndemn pe cei interesaţi să viziteze website-ul organizaţiei noastre – www.slineamt.ro, unde, la secţiunea PROIECTE, pot afla mai multe informaţii despre parcursul acestui proiect. Feedback-ul primit a fost foarte bun, manualul fiind considerat o resursă utilă în activitatea didactică. Unii dintre colegii cursanţi, prezenţi la eveniment, au avut posibilitatea să împărtăşească impresii din experienţa proprie.

Conferinţa s-a încheiat cu prezentarea echipajului NEVES, format din elevi ai Colegiului Naţional „Petru Rareş”, coordonat de prof. Grigoruţă Oniciuc, care a obţinut medalia de aur la competiţia mondială (Space Settlement Contest), organizată de Societatea Naţională Spaţială a Americii (NASA). Cei prezenţi i-au urmărit fascinaţi pe membrii echipei, care au relatat detalii despre proiectul lor complex – nava spaţială Neves, pregătită să plece în căutarea unei planete de la marginea sistemului solar. Tinerii, entuziaşti, foarte bine pregătiţi, cu sete de cunoaştere, cu dorinţă de a cuceri nu doar Lumea, ci şi Universul, au impresionat profund întreaga audienţă.

Întâlnirea transnaţională din cadrul proiectului, atelierele de lucru organizate în vederea dezvoltării Hărţii digitale s-au realizat în ultimele două zile ale vizitei de studiu.

Peisajele grozave observate în plimbarea cu telegondola sau în excursia la poalele muntelui Ceahlău şi Cheile Bicazului, bucatele tradiţionale româneşti, vizitele la muzee, vizionarea scurtului moment artistic – părţi din moştenirea noastră culturală – au impresionat în mod extraordinar oaspeţii noştri. Aceştia au apreciat ospitalitatea organizaţiei gazdă, considerând vizita la Piatra-Neamţ o veritabilă experienţă de învăţare, extrem de valoroasă prin calitatea invitaţilor şi a informaţiilor oferite. În plus, Călătoria la Piatra-Neamţ a avut impact puternic asupra echipei de proiect, întrucât atmosfera creată aici a înlesnit consolidarea relaţiilor dintre membrii acesteia.

Se spune că mai importantă decât …Destinaţia, este …Călătoria… Proiectul nostru, aflat la jumătatea traseului, se dovedeşte a fi o călătorie deosebită…

Prof. Ramona-Mihaela ROŞU

Foto: Cătălin CIUBOTARIU