Călătorie la Londra – „multe culturi, o singură comunitate”

Călătorie la Londra – „multe culturi, o singură comunitate”

În perioada 01.09.2020 – 31.08.2023, se derulează proiectul Erasmus + Journeys – Empowerment through Exploration of Cultural Heritage (Călătorii – Abilitare prin explorarea patrimoniului cultural), în care Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ este partener alături de organizaţii din alte patru ţări: The Ubele Initiative (UK), care este şi coordonator, Drustvo Bodi svetloba (Slovenia), Stichting Interlock (Olanda) şi Istanbul Medeniyet University (Turcia).

Proiectul are ca scop implicarea educatorilor/formatorilor, lucrătorilor de tineret şi liderilor în explorarea diversităţii europene privind moştenirea culturală şi tradiţiile, oferind sentimentul de apartenenţă prin recunoaşterea şi aprecierea diversităţii populaţiilor care trăiesc în UE.

De asemenea, se doreşte împărtăşirea cunoştinţelor şi informaţiilor pe scară largă despre artefactele, locurile, spaţiile şi poveştile care constituie patrimoniul cultural semnificativ din cele 5 oraşe care fac obiectul proiectului.

Produsele rezultate în urma derulării proiectului sunt: un ghid de activităţi non-formale de educaţie incluzivă, o hartă digitală pe care se regăsesc obiective ce reprezintă moştenirea culturală din cele 5 ţări partenere şi o aplicaţie mobilă ce este strâns legată prin conţinut de harta digitală.

Conţinutul Ghidului de activităţi a fost realizat prin contribuţia tuturor partenerilor şi a fost pus în practică în cadrul primei vizite de studiu, din Amsterdam (Olanda), care a avut loc în perioada 10 – 16 mai 2022. A fost o oportunitate grozavă pentru realizarea unui schimb eficient de bune practici, pentru colaborarea în cadrul atelierelor de lucru şi împărtăşirea cunoştinţelor ce ţin de moştenirea culturală a diverselor populaţii/comunităţi la care proiectul face referire.

A doua vizită de studiu a avut loc la Piatra-Neamţ, în perioada 13-19 octombrie 2022, Sindicatul din Învăţământ Neamţ fiind organizaţia gazdă. Au avut loc activităţi de formare, vizite şi activităţi culturale şi un mini eveniment multiplicator de diseminare a proiectului la nivel local.

A treia vizită de studiu a avut loc la Londra, în perioada 23 februarie – 1 martie 2023.

Oraşul Londra este un cadru elocvent de existenţă a incluziunii sociale şi a respectului pentru diversitate etnică, culturală şi religioasă, întrucât în rândul a 8,5 milioane de locuitori, convieţuiesc reprezentanţi a peste 150 de naţionalităţi, iar varietatea lingvistică este incredibilă. Multiculturalitatea şi interculturalitatea sunt trăsăturile esenţiale ale acestui oraş.

În acest context, organizaţia gazdă – The Ubele Initiative, care coordonează acest proiect, a stabilit un program divers, care să ducă la îndeplinire obiectivele propuse:

• activităţi de formare şi ateliere de lucru pentru realizarea hărţii digitale şi a aplicaţiei mobile (Glide App), unde, cu sprijinul specialistului în domeniul IT – Dan Parry (Tectonic, London) participanţii au introdus informaţiile culturale pentru fiecare ţară parteneră. Următorul pas va fi testarea acestor produse, pentru a interveni cu eventuale modificări şi a obţine resurse de calitate pentru viitorii utilizatori;

• prezentări despre contextul istoric, social şi cultural al comunităţii de culoare şi al altor minorităţi din Marea Britanie: Prof. Dr Patrick Vernon, OBE, Jeremy Crook, director OBE – reprezentant al Action for Race Equality;

• vizite la unele obiective ce se regăsesc pe harta digitală: Fundaţia Tottenham Hotspurs, Centrul social Selby, Muzeul Căminului (Museum of the Home);

• vizită în comunitatea jamaicană – Lewisham, unde am luat parte la activităţi culturale deosebite (atelier de poveşti, sesiune de cântat la tobe, în cadrul căreia, reprezentanţi ai comunităţii Rastafari au explicat că muzica este un element central al moştenirii culturale). Acestea au avut un impact puternic asupra participanţilor, întrucât povestea tristă a dezrădăcinării înaintaşilor lor (prin fenomenul Windrush, 1948 – 1973) şi a destrămării familiilor lor, explică dorinţa puternică a acestor comunităţi de a lupta pentru drepturile lor, pentru păstrarea identităţii şi pentru conservarea moştenirii culturale sub toate formele ei (tangibilă şi intangibilă). Cu cât convieţuiesc mai multe comunităţi într-un loc ca Londra, cu atât e mai puternică dorinţa fiecăreia de a-şi apăra şi valorifica elementele propriei culturi;

• vizită în districtul Brixton, unde am avut deosebita plăcere să fim îndrumaţi de „ghidul” nostru – marele artist plastic Alvin Kofi, care ne-a prezentat unele obiective importante precum: Piaţa Windrush, Muzeul cultural „Black Cultural Archives” – dedicat istoriei oamenilor de origine africană şi caraibiană din Marea Britanie, Brixton Village – piaţă stradală foarte animată şi renumită pentru diversitatea culinară regăsită în restaurante, magazine alimentare şi buticuri;

• ateliere de lucru şi schimb de bune practici privind Ghidul de activităţi, realizat prin contribuţia tuturor partenerilor. Astfel, acesta a fost îmbunătăţit şi ne bucurăm că, în curând, va fi o resursă didactică foarte utilă colegilor noştri de la catedră, în activităţile non-formale privind educaţia incluzivă. Reamintesc faptul că Sindicatul din Învăţământ Neamţ a organizat astfel de activităţi, cu trei grupe de cursanţi, în luna iunie 2022. Cu acest prilej, îndemn pe cei interesaţi să viziteze website-ul organizaţiei noastre – www.slineamt.ro, unde, la secţiunea PROIECTE, pot afla mai multe informaţii despre parcursul acestui proiect.

Călătoria la Londra a constituit un bun prilej de învăţare, de cooperare în vederea realizării obiectivelor şi produselor intelectuale, dar şi de consolidare a echipei Journeys. Schimbul intercultural s-a realizat în mod extraordinar, cadrul fiind cel mai potrivit pentru a ilustra ideea esenţială: „multe culturi, o comunitate”.

Prof. Ramona-Mihaela ROŞU