Colegiul Tehnic „Danubiana”– întâlnire de proiect la Akhisar, Turcia

În perioada 18-24 februarie, o echipă formată din profesorii Cristina Păun, Gabriela Aioanei şi elevii Florentina Ionescu, Emanuela Bereşoaie, Andreea Ujeniuc, Gabriel Apalaghiei şi Cristi Ujeniuc au reprezentat Colegiul Tehnic „Danubiana” la întâlnirea de proiect organizată la liceul Macide – Ramiz Taşkinlar Fen Lisesi în oraşul Akhisar, Turcia, în cadrul proiectului Erasmus+ KA2 „The Last Chance – Preserving Biodiversity for Future Generations”. La mobilitate au participat delegaţii de elevi şi profesori din Polonia (coordonatorul proiectului), Spania, Italia şi Turcia.

Finanţarea proiectului este asigurată prin programul Erasmus+, promovat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. Domeniile fundamentale supuse cercetărilor şi dezbaterilor pe parcursul derulării proiectului sunt: poluarea mediului înconjurător, reciclarea, tehnologii nepoluante, energii alternative, habitatul, (extincţia unor specii şi lanţul trofic), încălzirea globală.

Activităţile desfăşurate în cadrul întâlnirii de proiect au fost variate şi au contribuit la îndeplinirea obiectivelor proiectului. A fost vizitată şcoala gazdă a întâlnirii, unde elevii au prezentat instituţia, programul de activitate, precum şi alte proiecte în care şcoala este implicată. A avut loc o întâlnire cu autorităţile locale, reprezentate de către primarul oraşului Akhisar, care a subliniat importanţa derulării acestui proiect european pe tema biodiversităţii. A fost vizionat un film despre activităţile derulate în cadrul mobilităţii de proiect ce a avut loc la şcoala din Italia în 2017. Participanţii au asistat la conferinţa cu tema „surse alternative de energie şi importanţa lor”, susţinută de către profesorul Hayati Mamur de la Universitatea „Celal Bayar”.

Au fost organizate excursii de studiu la Hidrocentrala Demirköprü şi la un parc eolian, al căror scop a fost cunoaşterea aspectelor practice legate de folosirea potenţialului de energie al apei şi vântului. Elevii au susţinut prezentări despre modul de exploatare a surselor alternative de energie în ţara din care provin şi au organizat workshop-uri pentru pregătirea capitolului Surse alternative de energie din cartea ce va reprezenta produsul final al proiectului.

S-a desfăşurat o lecţie CLIL (Content and-Language-lntegrated-Learning – învăţare integrată de conţinut şi limbă) cu tema Surse regenerabile de energie. CLIL este o abordare educaţională care constă în învăţarea unei limbi străine şi a conţinutului ştiinţific în acelaşi timp. La sfârşitul lecţiei elevii au dat un test de verificare şi consolidare a noilor cunoştinţe.

A fost organizată o excursie educaţională la situl arheologic Efes, iar la finalul activităţilor s-au înmânat certificatele de participare, iar elevii turci au prezentat un program artistic cu momente de muzică şi dans specifice regiunii Manisa. La fel ca şi în anterioarele întâlniri de proiect, materialele realizate, activităţile desfăşurate şi rezultatele lor vor fi postate pe blogul proiectului, administrat de profesor Nadia Cârcu, coordonatorul echipei de proiect din România.

„Consider că prin participarea la această întâlnire de proiect Erasmus+ «The Last Chance – Preserving Biodiversity for Future Generations» elevii noştri au beneficiat, alături de întreaga echipă Erasmus, de o experienţă educaţională şi culturală, îmbunătăţindu-şi abilităţile de comunicare şi cooperare în grup în scopul implicării active în comunitate”, a afirmat profesor Gabriela Aioanei, membru în echipa de proiect.

Următoarea întâlnire de proiect va avea loc în Polonia, în aprilie 2018. (Red.)