Ambasada Republicii Cehe din Bucureşti a găzduit vineri, 8 decembrie 2023, festivitatea de premiere a elevilor români participanţi la cea de-a cinzeci şi una ediţie a Concursului Internaţional de Arte frumoase de la Lidice. În fiecare an, expoziţia poartă o temă unică aleasă de Memorialul Lidice, în cooperare cu UNESCO, cea de anul acesta fiind dansul. Maria Ştefan, membră a Asociaţiei Culturale „Arte.Ro” şi elevă a Palatului Copiilor din Piatra-Neamţ, a fost recompensată cu menţiunea de onoare pentru lucrarea intitulată „Căluşari”, la categoria 12 ani. La actuala ediţie, au participat cu lucrări 15.000 de tineri artişti din 83 de ţări, cu vârste cuprinse între 7 şi 16 ani. Maria Ştefan a fost însoţită la sediul Ambasadei Republicii Cehe din România de prof. Cristina Petrariu, preşedintele Asociaţiei Culturale „Arte.Ro”, şi dr. Mariana Ciobanu, vicepreşedintele Asociaţiei Culturale „Arte.Ro”.
Caldele felicitări primite de la Excelenţa Sa, Halka Kaiserová, ambasador al Republicii Cehe în România, atmosfera prietenoasă şi aprecierile de care s-a bucurat Maria, în cadrul premierii festive din sediul ambasadei, constituie, cred, cea mai bună motivaţie de a repeta acest succes şi la ediţia viitoare a concursului. Desigur, în egală măsură, victoria ei constituie o încurajare şi un exemplu şi pentru ceilalţi elevi ai mei care participă la competiţii internaţionale de artă dedicate copiilor. Premierea oficială a fost foarte bine organizată şi foarte emoţionantă, motiv pentru care îmi exprim întreaga gratitudine pentru doamna ambasador şi întreaga echipă a instituţiei pe care o reprezintă. Pe Maria o felicit, îi urez în continuare inspiraţie, răbdare, spor şi mult succes!, a menţionat prof. Cristina Petrariu, preşedintele Asociaţiei Culturale „Arte.Ro”.
Elevă în clasa a VII-a la Colegiul Tehnologic „Spiru Haret” din Piatra-Neamţ, Maria Ştefan frecventează de şapte ani cursurile Cercului de pictură II din cadrul Palatului Copiilor Piatra-Neamţ. Deosebita stăruinţă pentru stăpânirea mijloacelor tehnice, simţul culorii bine dezvoltat, interpretarea originală a temelor alese au generat organizarea primei sale expoziţii personale în Sala Cupola a Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” Neamţ, în luna noiembrie a anului trecut. Talentul şi, mai ales, intuiţia artistică a elevei profesoarei Cristina Petrariu au fost remarcate de jurii prestigioase de la importante reuniuni plastice internaţionale.
Concursul Internaţional de Arte frumoase de la Lidice a fost înfiinţat în anul 1967 pentru a comemora copiii victime din satul ceh Lidice ucişi de naziştii germani, precum şi pe toţi ceilalţi copii care au murit în războaie. Deşi naţională iniţial, această competiţie a devenit una internaţională în anul 1973.
Violeta MOŞU