Sunt o împătimită a proiectelor europene, a contactelor cu alţi profesori şi elevi din Europa, a cunoaşterii altor sisteme educaţionale, a schimburilor de experienţă pedagogică, a descoperirii altor ţări, cu universul lor lingvistic, peisagistic, cultural, istoric, arhitectonic, culinar, al tradiţiilor şi obiceiurilor.
Versailles – Franţa – 1 iulie 2010…
Aşteptăm în faţa hotelului unde suntem cazaţi toţi cei 20 de participanţi din întreaga Europă la Workshopul Grundtvig „Articuler le theme du vegetal avec les arts du livre”. Urmează să ne întîlnim cu Aline Rutily, cercetător ştiinţific la Sorbona şi organizatoarea acestui workshop, care ne-a oferit pe parcursul celor 10 zile un adevărat regal cultural franţuzesc. Scopul întîlnirii noastre era ca, în urma experienţelor dobîndite, să realizăm o carte, un fel de sinteză a tuturor celor trăite, în care să aplicăm motive vegetale, în special florale.
Am început frumoasa noastră poveste cu vizitarea Palatului şi a grădinilor Versailles realizate de regele Ludovic al XIV-lea pentru a-şi preaslăvi puterea şi am fost auditorii directorului Osmotecii din Versailles, care ne-a prezentat o istorie a parfumurilor, avînd noi înşine ocazia de a mirosi parfumuri rare si demult dispărute; am vizitat binecunoscutul Musee d’Orsay, unde ne-am delectat mai ales cu minunatele opere ale impresioniştilor francezi; ne-am deplasat la Givency, pentru a vizita casa şi grădinile cu nuferi ale lui Claude Monet iar în aceeaşi zi, la Musee d’Orangerie din Paris am admirat imensele pînze cu nuferi ale lui Monet care acoperă pereţii a două săli de expoziţie; am petrecut o zi în Saint Germain en Laye – oraşul natal al lui Claude Debussy, la muzeul pictorului Maurice Denis, unde i-am admirat operele si am pictat noi înşine după modelul unui tablou de-al său; am vizitat muzeul Georges Pompidou, unde eu m-am simţit datoare de a da colegilor cîteva explicaţii despre caracterul tinerei ţărance românce, în faţa tabloului lui Henri Matisse – „La blouse roumaine”; ne-am bucurat de o încîntătoare croazieră pe Sena etc.
Cursurile şi activităţile practice s-au desfaşurat la Ecole Nationale de Peisage, instituţie amplasată chiar în grădina de legume a regelui Ludovic al XIV-lea (Potagerie du Roi) şi activitatea s-a încheiat cu o expoziţie a cărţilor realizate de noi.
Totul a fost de neuitat… Rafinamentul şi şarmul franţuzesc… Incontournable! Inoubliable!
Saint Julien – Malta- 1 august 2010
Are loc prima întîlnire a participanţilor la cursul Comenius individual „ICT for collaborative – project based teaching and learning”. Micuţa, cocheta şi încîntătoarea insulă din Mediterana ne-a încîntat cu atmosfera ei cosmopolită, cu farmecul arab al limbii malteze, cu urmele trecerii atîtor cuceritori şi mai ales a vestiţilor cavaleri de Malta, cu ospitalitatea şi exuberanţa localnicilor…
[singlepic id=22 w=320 h=240 float=left]
La fel, participanţi din întreaga Europă, profesori dornici de a ne perfecţiona în domeniul informaticii, care am avut multe de învăţat cu privire la instrumentele ICT pe care le putem folosi în desfăşurarea actului didactic. Şi în plus, multă încîntare cu ocazia vizitării vechii capitale a Maltei, „Mdina”, un oraş cetate, sau a noii şi modernei capitale La Valetta, a templului neolitic mai vechi chiar decît complexul Stonehenge şi multor alte obiective turistice.
Alytus – Lituania – 27 septembrie 2010
Aici are loc cea de-a patra reuniune de proiect (după Nantes, Aguiar da Beira şi Piatra Neamţ), în cadrul parteneriatului multilateral „Metiers en Europe – Histoire, actualite, developpement personnel”, care a dat ocazia unor schimburi de experienţă şi bune practici între profesorii din cele 5 ţări participante(România, Franţa, Portugalia, Lituania, Cehia) şi a unor întîlniri interesante între elevi. Am fost pentru 3 zile oaspeţii unei şcoli dintr-un oraş baltic, care a încercat să ne arate ce are mai bun, începînd cu prezentarea colectivului de profesori şi continuînd cu desfăşurarea orelor de curs, cu servirea mesei la cantina şcolii, cu spectacole de muzică şi dansuri tradiţionale, cu vizitarea împrejurimilor. Am cunoscut apoi şi capitala Lituaniei – Vilnius, un oraş plin de mister, istorie şi cultură. Ne-am impregnat de spiritul baltic, o combinaţie interesantă între influenţele slave, nordice şi poloneze… Suficient de mult pentru a mă pregăti pentru următoarea incursiune: Atena – Grecia – 7 februarie – 2011…
Toate aceste proiecte sunt posibile datorită finanţării europene a programului Lifelong Learning.
Profesor dr. Gianina BURUIANĂ