Programul Naţional „Investim în profesori”

Profesorii Liceului „Mihai Marinciuc” şi ai Liceului „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici” din Chişinău se numără printre beneficiarii programului naţional „Investim în profesori”, lansat în noiembrie 2023 de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. În cadrul cursurilor, cadrele didactice au discutat despre inteligenţa emoţională, relaţia cu elevii, comunicarea eficientă cu părinţii etc.

„La fiecare sesiune de formare aflăm lucruri utile, esenţiale pentru schimbările pe care ni le dorim. Dacă se investeşte în educaţie, se investeşte şi în viitor, şi în tânăra generaţie”, spune Valeria Ioniţă, directoarea Liceului Teoretic cu Profil Real „Mihai Marinciuc”.

Şi Natalia Secrieru, profesoară în cadrul aceluiaşi liceu, spune că aceste formări gratuite sunt o oportunitate pentru a-şi actualiza competenţele.

„Avem oportunitatea de a ne perfecţiona cunoştinţele, de a ne forma noi competenţe profesionale sau de a le reactualiza, deoarece trebuie să ne adaptăm la schimbările din societate”, menţionează profesoara.

Tot la Liceul „Mihai Marinciuc” sunt formate şi cadrele didactice din Liceul cu Profil de Arte „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici”, asta deoarece instituţiile de învăţământ cu un număr mai mic de cadre didactice au accesat programul în consorţii.

Formatorii au accentuat importanţa resurselor umane în educarea noilor generaţii şi posibilitatea de a avea contact direct cu ei.

„Cea mai mare importanţă în educaţie o au resursele umane, iar prin astfel de cursuri avem posibilitatea de a revigora potenţialul lor. Un beneficiu, care mi se pare net superior comparativ cu formarea de până acum, este posibilitatea de a desfăşura ore în format fizic, pentru că aceste ore reprezintă o expandare a experienţelor personale în fiecare dintre profesori şi clasele în care predau”, susţine Svetlana Nastas, formatoare în cadrul Programului „Investim în profesori”.

O altă formatoare, Tatiana Verdeş, spune că aceste stagii se deosebesc anume prin faptul că tematicele au fost adaptate necesităţilor cadrelor didactice.

„Prin ce este deosebit acest proiect? În primul rând, prin faptul că toate conţinuturile au fost adaptate necesităţilor. A fost elaborat un chestionar pe care cadrele didactice participante, câştigătorii concursului  «Investim în profesori», l-au completat şi noi venim în instituţie tocmai cu tematicile pe care ei le-au solicitat”, spune formatoarea.

Programul Naţional „Investim în profesori” este organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova. Peste trei mii de cadre didactice din 50 de instituţii de învăţământ vor beneficia, pe final, de stagii de formare continuă gratuite în cadrul acestui proiect. Echipa de formatori se va deplasa în fiecare instituţie de învăţământ.

Tematicile formărilor sunt selectate în colaborare cu cadrele didactice, astfel ca să răspundă necesităţilor acestora. Subiectele vizează cultura organizaţională în cadrul instituţiei; comunicarea eficientă cu elevii; starea de bine a cadrelor didactice; inteligenţa emoţională; adaptarea la diversitatea elevilor, cons­truirea încrederii şi respectului în cadrul instituţiilor de învăţământ etc. Unul dintre module este dedicat relaţiei dintre cadrele didactice şi părinţi, inclusiv comunicarea eficientă, stabilirea unor parteneriate bazate pe respect, implicarea familiei în viaţa instituţiei de învăţământ. Totodată, va fi abordat pe larg şi subiectul educaţiei incluzive.

Programul include 75 de ore de contact direct cu formatorii, 100 de ore de studiu individual, 35 de ore de follow-up şi până la 90 de ore de mentorat şi consiliere pentru fiecare ins­tituţie de învăţământ.

Programul este realizat de şase furnizori de formare continuă în consorţiu: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, Centrul Educaţional „Pro Didactica” şi Centrul Republican de Asistenţă Psihopedagogică, care vor implica în procesul de formare peste 100 de formatori.

 Red.