● Interviu dl Constantin-Liviu Rusu, membru în Consiliul Director al AÎNT
În ziua de 14 noiembrie 2024, Sala Cupolă a Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” a găzduit un moment de evocare „Constantin Tomşa – 85 şi Revista Apostolul – 90”, la care a fost prezent şi dl Constantin-Liviu Rusu, până de curând preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor Neamţ (A.Î.NT). După încheierea evenimentului, i-am propus dlui profesor să transmită cititorilor revistei ultimele noutăţi cu privire la activitatea Asociaţiei nemţene. Şi a urmat dialogul de mai jos:
– Recent, a avut loc Adunarea Generală a Asociaţiei Învăţătorilor Neamţ. Ce ne puteţi spune despre acest eveniment?
– Pe 28 octombrie 2024, a avut loc Adunarea Generală a Asociaţiei Învăţătorilor Neamţ, care, conform statutului, este forul de conducere al organizaţiei şi se întruneşte anual. Sincer, am reuşit cu greu să ne adunăm, fiind şi vacanţă, dar şedinţa a fost statutară, fiind prezenţi peste 50 de reprezentanţi ai membrilor A.Î.NT.
– Câţi membri cotizanţi sunt în Asociaţie în acest moment?
– Cam 130 …fluctuant… Cred că aceasta este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm…
– Care sunt condiţiile pentru a deveni membru A.Î.NT.?
– Să fii cadru didactic şi să plăteşti cotizaţia anuală, care este una modică. Din păcate, colegii se înscriu în Asociaţie, dar nu reuşim să îi păstrăm, să îi fidelizăm, poate pentru că au aşteptări nerealiste sau nu sunt suficient de motivaţi să rămână membri în continuare.
– S-a prezentat un Raport de activitate al ultimului mandat?
– Da, a fost ultimul meu mandat ca preşedinte şi am prezentat un scurt Raport de activitate, plecând de la neîmplinirile pe care le-am avut – cum ar fi faptul că nu am reuşit să menţinem un număr mai mare de membri în Asociaţie. În schimb, ne-am mândrit, printre alte activităţi, cu organizarea Congresului A.G.I.RO, care a avut loc în judeţul Neamţ, în anul 2022.
– Acest Raport poate fi făcut public şi pentru colegii noştri, în revista „Apostolul”?
– Sigur că da… (N. R. – La ora intrării revistei la tipar, în mod surprinzător, dl Rusu încă nu-şi onorase promisiunea!!!) După prezentarea acestuia, au avut loc alegeri pentru Consiliul Director, format din 9 membri, din rândul cărora s-a ales Biroul Director, compus din 4 membri. Propunerile pe care le-am făcut, au ţinut cont atât de repartizarea teritorială în judeţ, cât şi de implicarea în activitatea Asociaţiei. Astfel, pentru următorul mandat de 4 ani, conducerea A.Î.NT este următoarea:
• Preşedinte – dna Rusu Maria Daniela, director la Şcoala Gimnazială „Nicolae Apostol”, comuna Ruginoasa, care este probabil şi cea mai veche membră a Asociaţiei,
• Vicepreşedinte – dna Poeţelea Ioana, profesor la Şcoala Gimnazială „Regina Maria”, Bicaz, care este actualul Inspector şcolar pentru Învăţământ Primar,
• Vicepreşedinte – dna Sângeap Nadia, profesor la Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau”, comuna Vânători,
• Secretar – dna Olteanu Carmen, profesor la Şcoala Gimnazială nr. 3, Piatra-Neamţ.
Ceilalţi 5 membri aleşi, care completează Consiliul Director, sunt: dl Ploscă Gabriel, dna Fârţală Mirela (Liceul Carol I, Bicaz), dna Aldea Mihaela (Şcoala Gimnazială „Gheorghe Nicolau”, comuna Români), dna Croitoriu-Dumitru Gianina (Şcoala Gimnazială nr. 2, Piatra-Neamţ) şi Rusu Constantin-Liviu (Liceul Administrativ „Alexandru Ioan Cuza”, Piatra-Neamţ).
– Cum vi se pare – privind din exterior- faptul că mandatul de preşedinte s-a transmis în familie?
– Îi ofer tot sprijinul soţiei mele, desigur. Zona Roman, pe care o coordonează foarte bine şi în care îşi desfăşoară activitatea, are foarte mulţi membri şi a răspuns mereu chemării Asociaţiei. De asemenea, Zona Bicaz este activă, iar Zona Piatra-Neamţ are cei mai mulți, prin membrii de la Şcolile Gimnaziale nr. 3 şi nr. 2.
În primul rând, dna Rusu Maria Daniela este prima femeie care conduce A.Î.NT. şi cred că va reuşi să dinamizeze activitatea, întrucât în ultima perioadă intrasem într-un fel de rutină, începând cu pandemia, ba chiar ne-am blocat, iar acest lucru mi se datorează mie… Însă, la un moment dat, am realizat că este foarte important să menţin în viaţă Asociaţia. Vedem cu toţii prin ce criză trec întreaga societate civilă şi acest tip de asociaţii profesionale. Şi, în ultimul timp, au mai apărut Asociaţia Profesorilor, asociaţii pe discipline, prin care s-a încercat divizarea noastră. A.Î.NT se adresează tuturor cadrelor didactice, nu doar învăţătorilor (termen folosit generic), iar când eu am devenit membru, erau şi profesori universitari înscrişi în aceasta.
– În interviul pe care mi l-aţi acordat data trecută (N. R. – Revista „Apostolul”, nr. 258, februarie 2023), spuneaţi că la începutul mandatului de preşedinte aţi pornit la drum cu dorinţa de a aduce un suflu proaspăt în Asociaţie şi cu intenţia clară de a vă extinde în toate şcolile din judeţ. Şi regretaţi atunci că nu aţi reuşit… S-a schimbat cumva situaţia între timp?
– Nu, nu s-a schimbat… Am reuşit doar să creem nişte nuclee în judeţ, în anumite zone şi şcoli, unde sunt oameni care au înţeles importanţa apartenenţei la Asociaţie, dincolo de beneficiile imediate. Am reuşit să supravieţuim, încă suntem cunoscuţi pe plan naţional. Dar colegii mei nu au apreciat acest lucru.
– Aţi mai declarat atunci ca prioritare formarea cadrelor didactice şi asigurarea sprijinului pentru colegii care doresc consiliere, obiective posibile doar cu sprijinul unor parteneri calificaţi: I.S.J Neamţ, S.L.L.I.C.S. Neamţ, C.C.D. Neamţ… Aţi reuşit să atingeţi aceste obiective?
– În acest sens, au fost activităţi întrucât noi suntem formatori ai A.J.O.F.M. Neamţ şi am avut câteva proiecte, care nu au vizat neapărat învăţământul, ci recalificarea forţei de muncă în anumite domenii. Avem o colaborare foarte bună cu C.C.D. Neamţ şi S.L.L.I.C.S. Neamţ, fiindu-le parteneri în anumite proiecte şi activităţi, prin care am obţinut anumite beneficii pentru membri noştri. Am mai colaborat şi cu Complexul Muzeal Neamţ.
Însă, în ultimul timp, am constatat un dezinteres general din partea colegilor cu privire la implicarea socială şi profesională.
– Aţi mai spus că este nevoie să fie promovate mai mult imaginea organizaţiei şi activităţile ei, pentru că s-au făcut multe lucruri valoroase, dar nu au fost mediatizate ….
– Aşa este şi acum… Mi s-a spus că A.Î.NT este foarte bine receptată la nivel naţional şi probabil de aceea am şi fost ales în Consiliul Director al A.G.I.Ro.
– Şi cum informaţi colegii despre aceste realizări care v-au promovat?
– Nu am mai făcut nici Buletinul Informativ pe care îl publicam în revista „Apostolul” mai demult, dar avem un cont de Facebook, administrat de dna Olteanu Carmen, unde mai postăm informaţii şi am încercat să creăm un forum pentru comunicarea între colegi.
– În încheiere, puteţi transmite un mesaj sau un îndemn colegilor, pentru a se înscrie în A.Î.NT.
– Mereu am spus: nu voi renunţa niciodată şi voi încerca să fac tot ce pot pentru organizaţie! Am devenit membru al A.Î.NT în anul 2007 şi am cunoscut seniorii, care i-au pus bazele după 1990… Eu cred în această Asociaţie, cred în orice formă asociativă şi îi îndemn pe colegi să conştientizeze importanţa apartenenţei la o asemenea organizaţie înfiinţată cu peste o sută de ani în urmă.
Chiar dacă acum ne axăm mai mult pe latura profesională, cu mult timp în urmă fiind ca un fel de sindicat, avem şi un cabinet de avocatură, care poate oferi consultanţă colegilor noştri. Ca obiectiv, cel mai important pentru noi în acest moment, este refacerea clădirii de pe strada Mihail Sadoveanu.
A consemnat prof. Ramona-Mihaela ROŞU