Ziua Iei la colegiul „Miron Costin”
Pentru al treilea an consecutiv, Ziua Internaţională a Iei a fost marcată la Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman printr-o serie de manifestări care au debutat cu o activitate artistică susţinută de elevii şcolii. Invitaţia lansată în anul 2013 de comunitatea online „La Blouse Roumaine” s-a dovedit a fi un real succes, căruia au vrut să i se alăture şi elevii Colegiului Tehnic „Miron Costin”. „Aceştia au organizat o şezătoare în care au împletit coroniţe pentru a păstra vie această tradiţie, mai ales în apropierea sfârşitului de an şcolar. Astfel, ei au invocat şi sânzienele, şi succesul şcolar şi au organizat o expoziţie cu obiecte tradiţionale, în speranţa sensibilizării noastre pentru păstrarea obiceiurilor şi portului românesc. În paralel, în sala de festivităţi a colegiului s-a derulat o prezentare de materiale informaţionale despre semnificaţia acestei zile în popor, despre tradiţii şi obiceiuri respectate în ziua de Sânziene”, a afirmat profesor Ana-Maria Agape, consilier educativ.
Nivelul performanţei la Evaluarea Naţională
Colegiul Naţional „Roman-Vodă” a avut singura medie de 10 din judeţ, înainte de contestaţii. Dintre cei 59 de elevi de la CNRV care au susţinut Evaluarea Naţională, unul singur nu a promovat examenul, luând media 3,75.
La Liceul cu Program Sportiv, dintre cei 51 de elevi de clasa a opta, 50 au participat la examen. Cea mai mare notă obţinută a fost 9,32, iar cea mai mică 2,05 (de altfel, şi cea mai mică notă obţinută de elevii din municipiul Roman). Doar 26 de absolvenţi de clasa a opta au reuşit să obţină note de trecere.
Şcoala de Artă „Sergiu Celibidache”, 18 dintre cei 19 elevi de clasa a opta au susţinut Evaluarea Naţională. Cea mai mică notă a fost 5,37, iar cea mai mare 9,22. Şcoala de Artă „Sergiu Celibidache” este singura din Roman la care toţi cei prezenţi la examen l-au şi promovat.
La Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Roman au fost înscrişi la Evaluarea Naţională 53 de elevi, unul fiind absent. Cea mai mare notă a fost 9,77, iar cele mai mici două note au fost de 4,75, singurele sub media de promovare la această şcoală.
„Zamolxis” – laureată la concursul naţional de reviste şcolare
La etapa naţională a Concursului de reviste şcolare – ediţia 2016, două unităţi de învăţământ din judeţ s-au remarcat prin rezultate foarte bune. Astfel, titlul de Laureat a fost acordat revistei „Zamolxis”, aparţinând Şcolii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” Roman, profesor coordonator Cristina Aruxandei şi revistei „Adobiografiinţa”, aparţinând Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş” din Piatra Neamţ (coordonatori profesor Gheorghe Brânzei şi profesor Manuela Preisler).
Revista „Zamolxis” a fost lansată anul trecut, în noiembrie 1, odată cu împlinirea a 183 de existenţă a unităţii de învăţământ, la nivelul şcolii, la iniţiativa profesorului Cristina Aruxandei, din 2012, funcţionând şi un club istoric.
Proiect european la Şcoala Gimnazială Gâdinţi
Şcoala Gimnazială Gâdinţi încheie primul an al proiectului european Erasmus+, acţiunea cheie 2 – parteneriate strategice „Today, you imagine the European city of tomorrow — Ideas to build the future”, proiect finanţat de Uniunea Europeană. Temele acestui an au fost „arhitectură şi urbanism” şi „convieţuire”. Elevii şi profesorii şcolii, dornici să-şi asume rolul de jucători activi şi uniţi, implicaţi în problematica mondială vizând îmbunătăţirea calităţii vieţii, au înfiinţat Clubul Erasmus+, au fost gazdele primei întâlniri de proiect în perioada 2 – 6 noiembrie 2015, au derulat acţiuni specifice şi au participat la cele două activităţi transnaţionale planificate pentru acest an: în Hjortshøj, Danemarca, în perioada 16-23 aprilie 2016, şi în Ugine, Franţa, în perioada 29 mai – 03 iunie 2016.
Pe parcursul acestui an, elevii tuturor şcolilor europene implicate (din România, Franţa, Bulgaria, Danemarca şi Spania) au construit o machetă a oraşului viitorului, au elaborat un cod al cetăţeanului acestui oraş, i-au ales numele – New Role – şi o stemă. Coordonaţi de coregraful franzez Pierre Tallaron, elevii participanţi la activitatea transnaţională din Franţa au susţinut, pe scena Sălii de Festivităţi (Salle de Fêtes) din Ugine, în faţa publicului larg, un spectacol dedicat cunoaşterii şi prieteniei dintre oameni, susţinând ideea că succesul nu poate fi obţinut decât muncind împreună.
Şcoală de vară la Fundaţia „Episcop Melchisedec”
Fundaţia „Episcop Melchisedec” din Roman a câştigat un program cu finanţare nerambursabilă pentru activităţile sociale destinat copiilor care provin din familii defavorizate din Roman şi împrejurimi.
Proiectul „Şcoala de vară – TIC” urmează a fi derulat în perioada iulie – septembrie 2016, iar beneficiarii acestui program sunt 30 de copii, care vor participa la cursuri de utilizare a calculatorului, cursuri de limbă germană, precum şi ateliere de lucru, constând în lecţii de pictură, origami, sculptură.
„În luna august dorim să vizităm cât mai multe obiective culturale din patrimoniul judeţului Neamţ: Cetatea Neamţ, Casa memorială Ion Creangă, Rezervaţia de zimbri, mănăstirile Agapia şi Văratec, Casa memorială Calistrat Hogaş, Curtea Domnească – ctitorie a Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt. În luna septembrie, vom organiza expoziţii şi, bineînţeles, vom premia cele mai frumoase, complexe şi inedite realizări ale micilor noştri antreprenori. Mulţumim CJ Neamţ precum şi Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului pentru susţinerea copiilor care nu au posibilităţi materiale”, a spus Aurelian Alexa, coordonatorul Fundaţiei.
RED.