5 octombrie – ZIUA MONDIALĂ A EDUCAŢIEI

Zi de sărbătoare

Începând cu 1994, în fiecare an, la 5 octombrie, este sărbatorită Ziua Mondială a Educaţiei şi a celor care activează în acest domeniu. Desemnată de UNESCO, această zi este un prilej de a omagia pe cei care în grădiniţe şi şcoli, îşi dedică viaţa educării a noi şi noi generaţii de copii şi elevi.

Din păcate, nu întodeauna este recunoscută pe deplin importantă acestor oameni, fără de care nu poate fi imaginată educaţia, fără de care copiii şi adolescenţii n-ar putea deveni niciodată cetăţeni bine integraţi în societate.

Şi în ţara noastră, şcoala şi oamenii săi merită mai multă atenţie şi respect din partea decidenţilor conjucturali şi a întregii societăţi. Cu toate acestea, în condiţii de subfinanţare cronică, şcoala românească îşi face datoria şi asigură continuitatea în educaţie şi formarea noilor generaţii.

Trebuie să ne îngrijoreze însă faptul că, datorită condiţiilor precare de muncă şi a salarizării neatractive, tot mai puţini tineri, absolvenţi de învăţământ universitar, vin către sistemul de învăţământ şi deja şcoala românească începe să fie ameninţată de o criză de profesori. Desigur, există soluţii ca această ameninţare să nu se adeverească. Aceste soluţii sunt la îndemâna politicienilor şi sperăm că ele vor fi adoptate până nu este prea târziu. Şi, în acest context, ne adresăm celor care au puterea şi le cerem răspicat: dacă sunteţi oameni responsabili şi conştienţi, daţi pentru învăţământ atâţia bani cât este nevoie, pentru că, fără educaţie, un popor nu poate dăinui cu demnitate şi în libertate.

Dar este totuşi sărbătoare!

Să le mulţumim aşadar, cu respect, truditorilor din învăţământ şi să ne păstrăm speranţa că şcoala românească, greu încercată de pandemie, va beneficia de cele trebuincioase pentru a asigura educaţia de calitate pe care, cei mai mulţi dintre noi, o dorim pentru copiii României.

Un gând special, de respect şi recunoştinţă, îndreptăm către colegii noştri care s-au retras de curând din activitate, după ce o viaţă de muncă şi-au împlinit menirea de educatori, de multe ori în condiţii dificile.

Tuturor, le dorim viaţă lungă şi liniştită, cu sănătate şi multe bucurii!

Preşedintele Sindicatului din Învăţământ Neamţ

Prof. Gabriel PLOSCĂ