– Domnule Ionel Hociung, iată că nu ne-am mai întâlnit de mult, de aceea vă întreb care este prioritatea sindicală cu care doriţi să începem discuţia noastră?
– Dacă luăm în calcul priorităţile, consider că trebuie să vorbim în primul rând despre implicarea noastră în a rezolva situaţia cazurilor de violenţă din mediul şcolar preuniversitar. Observăm că nu trece o zi fără să auzim la programele de ştiri despre evenimente de acest gen în care sunt implicaţi deopotrivă elevi, părinţi şi cadre didactice. Este adevărat că presa actuală caută obsesiv aceste subiecte, făcând din cel mai puţin important incident o problemă naţională, dar, în acelaşi timp, trebuie să recunoaştem că uneori gravitatea cazurilor este una extrem de ridicată.
– Cum vedeţi rolul sindicatului în rezolvarea acestor cazuri, despre care parcă se vorbeşte mult dar se face puţin?
– Cred că aspectele aceastea problematice provin şi din lipsa unor reglementări legale ferme, care ar putea diminua sau chiar stopa din stare incipientă astfel de atitudini. Dacă acum ceva vreme propunerea legislativă a FSLI, prin care se dorea acordarea statutului de autoritate publică pentru cadrele didactice a trecut prin comisiile parlamentare dar a fost respinsă la vot, iată că acum, din nou, federaţiile sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar – FSLI şi FSSH – promovează o iniţiativă legislativă de modificare a Legii nr.198/ 2023 – Legea Învăţământului Preuniversitar, prin care se încearcă reglementarea unor situaţii care să conducă spre un sistem de învăţământ mai stabil şi mai bun din punct de vedere al siguranţei şcolare.
– Ce ne-a adus nou luna martie cu privire la solicitările faţă de instanţa de judecată, formulate în urma Conferinţei Judeţene a SLLICS Neamţ din data de 21 octombrie 2023?
– Un lucru de mare importanţă pentru organizaţia noastră îl reprezintă faptul că la finalul lunii martie 2023 instanţa de judecată ne-a comunicat decizia prin care s-au dispus: înscrierea modificărilor Statutului SLLICS Neamţ în registrul special al Judecătoriei Piatra-Neamţ, componenţa organelor de conducere şi a Comisiei de cenzori, aşa cum au fost indicate în Procesul – verbal al Conferinţei Judeţene a SLLICS Neamţ din data de 21 octombrie 2023.
– Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ este o altă instituţie cu care trebuie să colaboraţi pentru bunul mers al sistemului educaţional. Ce discuţii au mai avut loc?
– În acest cadru trebuie să vă informez asupra faptului că în data de 25 martie 2024, la iniţiativa SLLICS Neamţ s-a întrunit Comisia Paritară de la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, în care am avut dezbateri pe mai multe subiecte, dintre care amintesc:
● Situaţia actuală a cardurilor pentru prima de carieră didactică/ profesională la nivelul judeţului Neamţ, conform OUG nr.58/ 2023;
● Situaţia reducerii normei didactice cu două ore, conform dispoziţiilor art. 207, alin. 11 din Legea nr. 198/ 2023, prorogat de art. XXVI, alin. 1, lit. (f) din OUG nr.115/ 2023;
● Problemele care au intervenit în organizarea simulărilor examenelor naţionale (Evaluare Naţională şi Bacalaureat) 2024;
● Modalitatea de desfăşurare a Cercurilor pedagogice din data de 16.03.2024.
– Auzim veşti foarte bune cu privire la sumele de bani aferente lunii martie. Ce ne puteţi confirma?
– În această perioadă, unităţile şcolare, prin intermediul serviciilor de secretariat şi contabilitate, calculează sumele pentru acordarea celei de-a III-a tranşe provenite din hotărâri judecătoreşti şi OUG nr. 48/2022, pentru personalul didactic şi didactic-auxiliar. Aceste sume provin din decizii judecătoreşti şi au fost pronunţate împotriva angajatorilor, care au fost forţaţi de Ministerul Educaţiei, prin aplicaţia EduSal, să calculeze incorect şi nelegal salariile, prin aplicarea greşită a tranşelor de vechime în învăţământ, precum şi a creşterilor, respectiv a majorărilor salariale determinate de calculul eronat al indemnizaţiei de dirigenţie, gradaţie de merit, spor de şcoală specială şi de predare simultană.
– Dacă aş fi un simplu membru de sindicat, plătitor de cotizaţie şi atât, care ar fi primul lucru pe care aţi vrea să-l cunosc despre organizaţia sindicală din Neamţ?
– Foarte interesantă întrebare… Aş vrea să ştiţi faptul că Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Învăţământ şi Cercetare Neamţ este unul dintre puţinele din ţară, care prin numărul mare de dosare câştigate în instanţă pe această speţă, a determinat Guvernul României să adopte OUG nr. 48/ 2022 şi să generalizeze acordarea acestor sume la nivel naţional, pentru toţi cei care fac obiectul diferenţelor salariale menţionate mai sus, nu doar pentru colegii beneficiari ai hotărârilor judecătoreşti.
Tot legat de această problematică, trebuie să ştiţi că „celebrul EduSal”, la calcularea sumelor despre care am vorbit anterior, emitea un raport prin care solicita returnarea sumelor primite de unii colegi conform OUG nr.48/ 2022, şi începerea plăţilor conform hotărârilor judecătoreşti cu un procent de 5% din suma totală. Situaţia a fost abordată de către reprezentanţii SLLICS Neamţ la nivelul departamentului de salarizare al ISJ Neamţ, iar prin consultare cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei s-a rezolvat şi acest inconvenient aberant, care ar fi putut afecta drepturile salariale ale unor angajaţi din învăţământ, beneficiari ai hotărârilor judecătoreşti corespunzătoare.
– Pentru final, alături de urările de mult succes în activitatea sindicală, v-aş întreba dacă avem motive să încheiem discuţia într-un ton optimist?
– Desigur, eu cred că tot ce am discutat până acum se poate înscrie într-o tonalitate optimistă. Mai aduc drept argumente câteva dintre cele mai recente acorduri de parteneriat, prin care colegii membri de sindicat pot beneficia de anumite discounturi. Aici mă refer la reducerea de 20% oferită la produsele şi serviciile magazinelor de optică medicală LENSA şi la reducerile la analizele medicale efectuate în laboratoarele SYNEVO. Cele două parteneriate au fost semnate în urma discuţiilor reprezentanţilor FSLI cu cei doi operatori economici şi se aplică membrilor de sindicat la nivel naţional.
La nivelul judeţului Neamţ, SLLICS Neamţ a încheiat un acord de parteneriat cu SC Euromotor Nik SRL, prin care se acordă o reducere de 15% la serviciile de ITP (inspecţie tehnică periodică) şi reparaţii de mecanică auto, în cele două ateliere ale partenerului: cel din str. Nordului nr.11 şi cel de pe str. 1 Decembrie 1918, nr.155, ambele din Piatra-Neamţ.
A consemnat Gianina BURUIANĂ