Ziua Învăţătorului a fost sărbătorită pe 30 iunie, printr-o festivitate găzduită de Sala „Theodor Macarie” a Liceului de Artă „Victor Brauner” Piatra-Neamţ. Evenimentul a fost însoţit de lansarea oficială a numărului 200 al revistei şi decernarea Premiilor Revistei Apostolul, ediţia a doua. După momentul solemn al intonării Imnului de Stat al României şi păstrării unui moment de reculegere în memoria apostolilor nemţeni, au urmat intervenţii pe temele enunţate. Text prescurtat. (Red.)
Prof. Liviu Constantin RUSU, preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor Neamţ:
„Acum exact 90 de ani, era aprobat prin hotărâre judecătorească statutul Asociaţiei generale a Învăţătorilor din România. În acest statut era prevăzut, printre altele, ca ziua de 30 iunie să fie sărbătorită în toată ţara ca zi a învăţătorilor. Noi, Asociaţia Învăţătorilor din Judeţul Neamţ, sărbătorim această zi împreună cu Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Învăţământ Neamţ şi cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Neamţ, încercând să menţinem tradiţia. Şi salutăm prezenţa în sală a trei membri de onoare ai Asociaţiei noastre, trei dintre cei care au clădit Asociaţia după 1990: prof. Paul Vasiliu, prof. George Grigorică şi maestrul Puiu Vadana. Mulţumim tuturor colegilor pentru eforturile pe care le-au făcut în acest an şcolar. Din partea Asociaţiei Învăţătorilor din Judeţul Neamţ eu vă adresez cele mai calde felicitări, vă spun „La mulţi ani!”, să fiţi sănătoşi, să fiţi bucuroşi şi să ne întâlnim în fiecare an pentru a sărbători această zi. Am invitat la sărbătoarea noastră autorităţile locale şi judeţene şi ne bucurăm că a răspuns pozitiv şi reprezentantul Guvernului în teritoriu, şi aici este vorba despre domnul prefect Vasile Panaite”.
Prefectul Vasile PANAITE
şi-a amintit cu acest prilej de prima zi de şcoală. „Mi-a venit acum în minte prima zi de şcoală în care am mers aşa, ca un gândăcel, şi m-a preluat doamna învăţătoare Paula Catană la Şcoala din Crăcăoani. Îmi mai amintesc şi momentul în care mi-a ţinut mânuţa şi m-a învăţat să fac primele litere. Am tot respectul pentru munca care o faceţi dumneavoastră. Ştiu că munciţi mult însă valorile pe care dvs. le-aţi creat se perpetuează ani la rând şi rămâneţi în amintirea frumoasă a acelor copii. La mulţi ani!”.
Prof. Gabriel PLOSCĂ, preşedintele Sindicatului din Învăţământ Neamţ:
„Stimaţi colegi, în primul rând ţin să vă mulţumesc pentru faptul că sunteţi astăzi, aici, ca împreună să avem bucuria de a sărbători această zi deosebită. Spun acest lucru pentru că, în primul rând, astăzi este Ziua Învăţătorului. Nu sunt cel mai în măsură să vorbesc despre istoricul Zilei Învăţătorului, însă doresc să vă spun că, în judeţul Neamţ, este de admirat tenacitatea cu care se păstrează această tradiţie, de a sărbători Ziua Învăţătorului pe 30 iunie. Menţionez că, în mod artificial, această zi a fost mutată peste noapte, printr-o lege pe care noi încercăm să o schimbăm. Sperăm să reuşim, iar la anul, când ne vom întâlni din nou pentru a sărbători, ziua de 30 iunie să fie declarată oficial drept Ziua Învăţătorului. Desigur, în această zi ne străduim – Asociaţia Învăţătorilor, Sindicatul Învăţământ – să aducem încă un gând de recunoştinţă celor care lucrează în Învăţământ. Sunt multe de spus despre Învăţământul românesc; trecem prin momente delicate, însă sperăm ca împreună cu dumneavoastră, cu Sindicatul şi Asociaţia, să încercăm să depăşim dificultăţile, iar învăţământul românesc să redevină ceea ce a fost. Vorbeam despre o sărbătoare şi iată că avem şi alte motive de bucurie: astăzi a apărut numărul 200 din Revista Apostolul, o revistă dragă nouă, care şi-a început apariţia între cele două războaie mondiale. A fost strâns legată de Asociaţia Învăţătorilor. Un grup de oameni deosebiţi a făcut ca ea să-şi reia apariţia în urmă cu vreo 18 ani, şi iată-ne ajunşi la numărul 200. Vă spun, cu toată sinceritatea, că această revistă ne este dragă nu numai nouă, ci şi colegilor noştri din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, care o apreciază pentru calitatea ei – şi pentru aceasta vreau să mulţumesc, în primul rând, colectivului de redacţie coordonat de domnul Mircea Zaharia. Le mulţumesc şi colegilor care scriu pentru Apostolul, care îşi împărtăşesc aici gânduri legate de învăţământul românesc, gânduri legate de cultura românească, gânduri care sunt prinse în articole valoroase. Dumnealor trebuie să le mulţumim în primul rând pentru că, fără de aceştia, activitatea noastră, munca noastră, nu şi-ar avea sensul. Vreau să subliniez că noi, cei din Sindicatul Învăţământ, ne vom strădui ca apariţia revistei să nu fie întreruptă; niciodată nu o să îndrăznesc să întrerup ceea ce alţi colegi, cu strădanie, au făcut să reapară. De anul trecut, revista Apostolul, pentru a împlini bucuria acestei zile, a venit cu ideea de a institui Premiile Revistei Apostolul, care să recompenseze activitatea unora dintre colegii noştri, activitate deosebită atât în plan şcolar cât şi extraşcolar. Cu această ocazie îi vom cunoaşte, iar revistei Apostolul îi doresc „La cât mai multe apariţii!”.
Prof. Gheorghe AMAICEI, preşedinte de onoare al Asociaţiei Învăţătorilor din Judeţul Neamţ:
„Membrii asociaţiei noastre îngenunchează în faţa dumneavoastră, dragi dascăli, pentru modul în care, ca nişte „Prometei”, aţi aprins, aţi întreţinut şi întreţineţi focul cunoaşterii către un „mâine” nou, căruia îi căutăm, în permanenţă, un răspuns. Mulţumirea din ochii copiilor noştri aduce fericirea şi liniştea cadrelor didactice care modelează, cu grijă, multiplele calităţi ale acestora, spre folosul şi bucuria lor, a generaţiilor viitoare. Stimaţi colegi, pentru că tăria unui lanţ stă în tăria fiecărei zale, să ne strângem tot mai puternic rândurile în Asociaţia noastră, să facem propuneri pentru mai buna desfăşurare a activităţilor noastre de zi cu zi, începând cu Legea învăţământului. Pentru că noi suntem aceia care profesăm şi ştim mai bine ca oricine cum trebuie desfăşurată munca la catedră”.
o revistă a cadrelor didactice nu este un moft şi nici o joacă. E un loc serios, stimulativ intelectual, capabil să ne adune şi să dea culoare şi sens muncii noastre. Ceea ce îi dorim să facă în continuare, încă 200 de numere! La mulţi ani!
Prof. Mircea ZAHARIA, redactor-şef, revista APOSTOLUL:
„Permiteţi-mi pentru început să salut prezenţa Dvs. în această casă a artelor şi să vă transmit şi salutul domnului Constantin TOMŞA, redactor-şef adjunct al revistei, aflat în vizită de lucru la copii în Germania vecină şi prietenă.
Primiţi de asemenea şi urările de bine din partea profesorilor Mihai şi Alexandrina Mancaş, statornici şi vrednici colaboratori ai revistei, aflaţi în vizită de lucru, la copii, în Franţa vecină şi prietenă; urări însoţite de volumul Covorul Regal, o culegere de povestiri şi evocări autobiografice, semnată de doamnă Alexandrina Mancaş, care adaugă cu gentileţe această carte însemnelor premiilor oferite astăzi.
Înainte de a răsfoi împreună numărul 200 al revistei, voi enumera toate semnăturile apărute în numărul 1 al seriei noi, din martie 1999: Gheorghe AMAICEI, Alina PAMFIL, Vasile POSTOLICĂ, Florin FLORESCU, Ştefan CORNEANU, Dumitriţa VASILCA, Dan AGRIGOROAE, Ovidiu MĂNTĂLUŢĂ, Steluţa CĂLIN, Traian CICOARE, D. D. URSACHE, Adrian ALUI GHEORGHE, Constantin ALUPULUI-RUS, Violeta DINU, Constantin BOSTAN, Eduard COVALI, Nicolae SAVA (Ochelarist). Am citat aceste nume pentru că ele reprezintă în primul rând instituţiile care s-au implicat în reapariţia revistei: Sindicatul din Învăţământ, Asociaţia Învăţătorilor, Casa Corpului Didactic, Inspectoratul Şcolar Judeţean, în al doilea rând, instituţiile emblematice ale locului: teatrul, biblioteca, muzeul de artă, centrul cultural al creaţiei populare, uniunea scriitorilor, şi punctează direcţiile pe care urma să evolueze publicaţia. Cum ziceam mai zilele trecute, aceste nume au consolidat dimensiunea verticală a revistei, iar pe orizontală, au conturat o arie a preocupărilor care nu s-a limitat la cea a şcolii sau a vieţii sindicale – cu toate evenimentele adiacente –, ci a încercat să puncteze conturul spiritual al spaţiului, în care dascălii nemţeni sunt prezenţi, constant şi percutant. Şi e locul să precizez aici că absolut niciodată revista n-a dat buzna în viaţa privată a nimănui, n-a intrat în zona cancanului domestic sau politic, abţinându-se de la orice defăimare a şcolii sau a cadrelor didactice.
Aveţi în faţă Apostolul numărul 200, o revistă al cărei sumar probează, cred, afirmaţiile anterioare. Rubrica „Antologia revistei Apostolul” a fost o selecţie dificilă atât în privinţa numelor, cât şi a textelor antologate. Astfel, din lipsa spaţiului (chit că am dublat numărul de pagini), dintr-o listă de peste o sută de persoane n-au rămas decât ceva mai mult de jumătate, şi doar cu un singur text. Greu de optat. O viitoare antologie – carte sau supliment al revistei – ar trebui să dreagă subiectivismul (coerent, sper) prezentului sumar şi să ne repagineze mai bine, atât în ochii noştri, cât şi în cei care ne privesc”.
Prof. Liviu RUSU:
„Cu ocazia adevăratei şi singurei Zi a Învăţătorului, 30 iunie 2017, vă rog să-mi permiteţi ca în calitate de om al şcolii cu ceva vechime, de coleg, de părinte, să acord tuturor celor care trudesc în învăţământul românesc, colegilor noştri următoarele distincţii:
– Medalia de aur pentru fiecare zi în care aţi intrat în clasă, fabricată din strălucirea de aur ce izvorăşte din ochii fiecărui copil pe care l-aţi educat şi care a reuşit în viaţă;
– Medalia şi Ordinul în grad de cavaler al răbdării, perseverenţei, fermităţii şi optimismului nelimitat cu care vă îndepliniţi menirea binecuvântată;
– Ordinul „Recunoştinţa părinţilor”, a celor care ne ajută, dar şi a acelora care au uitat că proprii lor copii sunt încă elevi;
– Artist emerit al planificărilor, proiectelor didactice, şedinţelor, comisiilor, concursurilor, referatelor, tezelor şi extemporalelor, portofoliilor, cursurilor de formare, parteneriatelor, protocoalelor, serbărilor, excursiilor, statisticilor, dosarelor…
– Maestru al lecţiilor bine făcute.
Dar cea mai frumoasă distincţie (inspirată din legislaţia fraţilor basarabeni) este cea de MEŞTER – FĂURAR (de oameni adevăraţi, împliniţi profesional şi personal, sănătoşi la minte şi trup).
Şi totuşi va fi şi o altfel de premiere, chiar de Ziua Învăţătorului: Sindicatul din Învăţământ Neamţ şi Asociaţia Învăţătorilor din Judeţul Neamţ acordă şi în acest an Premiile Revistei Apostolul. Manifestarea se vrea un simbol al solidarităţii dintre cele două organizaţii ale cadrelor didactice din judeţul nostru şi un omagiu adus colegiilor a căror vrednicie a trecut dincolo de clasa sau şcoala unde muncesc. (Red.)