Semnale pozitive… dar şi neîmpliniri!

Interviu cu dl. Ionel Hociung, preşedinte al Sindicatului din Învăţământ Neamţ

– Domnule Ionel Hociung, încep prin a vă întreba dacă există noutăţi pe plan sindical de la ultima noastră întâlnire şi până acum, cu rugămintea de a prezenta mai întâi aspectele pozitive.

– Desigur există câteva chestiuni pe marginea cărora am putea face o discuţie şi multe lucruri pozitive care s-au întâmplat în perioada scursă de la ultimul interviu cu dumneavoastră, la care şi SLLICS Neamţ şi-a adus contribuţia, pe alocuri în mod esenţial.

Astfel, trebuie amintit faptul că, o dată cu drepturile salariale ale lunii aprilie 2024 (primite în data de 14 mai 2024) s-a plătit şi a treia tranşă a sumelor reprezentând diferenţele salariale cuvenite prin aplicarea hotărârilor judecătoreşti, respectiv din aplicarea OUG nr. 48/ 2024.

De asemenea, un alt fapt pozitiv este acela că au început să fie încărcate cardurile beneficiarilor cu sumele care reprezintă voucherul de vacanţă aferent anului 2024, acum valorând 1600,00 lei, dar la care, în premieră, pe lângă impozitul de 10%, sunt reţinute şi contribuţiile pentru asigurările de sănătate, în procent de 10%. Per total, faţă de anii anteriori când suma alocată pentru aceste vouchere era de 1450,00 lei, acum, odată cu majorarea ei la 1600,00 lei şi aplicând impozitul şi contribuţiile, dezavantajul financiar al fiecărui beneficiar este mai mare cu 25,00 de lei… tipic româneşte! Aşadar, în momentul în care se trage linie, se constată că, deşi se trâmbiţează creşterea valorii voucherului de vacanţă, lucrurile nu stau chiar aşa cum se prezintă.

– Suntem cu toţii curioşi să aflăm dacă se va respecta creşterea salarială anunţată pentru 1 iunie…

– Acesta era următorul aspect favorabil pe care doream să-l aduc în discuţie, şi anume, faptul că, începând din data de 01.06.2024, potrivit OUG nr. 128/2023, valoarea salariilor de bază pentru personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar este majorată cu 7%. Astfel, începând cu 01.06.2024, repet, un profesor debutant cu studii superioare va beneficia de un salariu de bază brut de 6.446,00 lei, în timp ce un profesor cu studii superioare, gradul didactic I şi vechime mai mare de 25 ani în învăţământ va avea un salariu de bază brut de 10.232,00 lei. Exemplific cu aceste două funcţii pentru că acestea au fost de referinţă la negocierile pentru stabilirea salarizării în învăţământ, adică „intrarea” şi „ieşirea” din sistemul de educaţie.

Mai trebuie spus că, deocamdată, promisiunile referitoare la salarizare de partea guvernamentală şi transpuse în acte normative sunt respectate, urmând ca odată cu intrarea în vigoare a noii legi de salarizare în sistemul bugetar, sau a altor acte normative să fie reglementată şi salarizarea pentru anul 2025, astfel încât să se atingă nivelul stabilit în cadrul negocierilor şi implicit a principiului că salariul profesorului cu studii superioare debutant să fie egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salariul profesorului cu studii superioare, grad didactic I şi vechime peste 25 de ani în învăţământ, să fie situat la nivelul medicului specialist.

De asemenea, conform aceleiaşi ordonanţe, şi salariile personalului administrativ (nedidactic) se majorează cu 200,00 lei brut faţă de nivelul lunii decembrie 2023.

– După aceste veşti bune trebuie să ne comunicaţi şi ce neîmpliniri aveţi, în ciuda eforturilor depuse de mişcarea sindicală.

– Trecând acum la chestiunile mai puţin plăcute, vă spun că nu toate persoanele care aveau dreptul să intre în posesia cardului cu prima de carieră didactică/ profesională l-au primit. Trebuie amintit că la nivelul judeţului Neamţ există un număr de 369 de colegi, personal didactic, didactic auxiliar şi administrativ care se află în această situaţie. În ciuda numeroaselor demersuri efectuate de FSLI, se pare că situaţia este deocamdată blocată, cu sau fără intenţie, undeva în Ministerul Educaţiei şi la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE). Cert este că ISJ Neamţ a centralizat şi trimis încă de la începutul lunii aprilie baza de date a tuturor persoanelor omise, către MIPE, şi…nimic! Problema este cu atât mai acută, cu cât întreg personalul a trei unităţi de învăţământ din Neamţ nu beneficiază deocamdată de acest drept.

O altă nemulţumire, în special a colegilor cadre didactice, o reprezintă neacordarea indemnizaţiei de hrană şi a voucherului de vacanţă, pentru persoanele care înregistrează un salariu net mai mare de 8.000,00 lei, aferent funcţiei de bază. Şi pentru aceste situaţii s-a insistat pentru modificarea actului normativ, în sensul în care salariul net să fie considerat salariul de bază (cel din grilă) la care să fie aplicate impozitul şi contribuţiile. La această propunere a sindicatelor nu a fost formulat deocamdată nici un răspuns, dar situaţia se află pe agenda noastră şi o vom susţine în întâlnirile cu factorii de decizie guvernamentali.

– Ce se mai întâmplă în domeniul controversat al plăţii indemnizaţiei pentru titlul de doctor?

– Aici s-a primit o lovitură greu de trecut cu vederea şi ne-am exprimat şi continuăm să susţinem o opinie contrară deciziei ISJ Neamţ de a nu mai aproba acordarea indemnizaţiei pentru titlul de doctor directorilor de unităţi şcolare şi inspectorilor şcolari, decât dacă aceştia îl deţin în domeniul managementului educaţional. Credem în continuare că este o decizie eronată şi avem o serie lungă de argumente în această susţinere. Cel mai probabil, la cererea colegilor noştri directori şi inspectori, membri de sindicat, reglarea o vom căuta, din păcate, tot în instanţă.

– Mai există disfuncţionalităţi care aduc prejudicii materiale colegilor noştri?

– Mai pot semnala ceva în activitatea unităţilor/ instituţiilor de învăţământ conexe, cărora Ministerul Educaţiei le-a comunicat fila de buget pentru anul 2024, iar în dreptul cheltuielilor de navetă pentru personalul didactic suma era un mare 0. Situaţia a fost rezolvată după intervenţia noastră prin intermediul FSLI, iar lucrurile intră pe făgaşul normal. Decontul cheltuielilor cu naveta pentru personalul didactic reprezintă un punct nevralgic pentru câteva unităţi administrativ teritoriale din judeţul Neamţ. Situaţia este de nerezolvat în comuna Văleni unde autoritatea locală acţionează discreţionar, împotriva tuturor discuţiilor şi intervenţiilor avute, văduvind personalul care se încadrează în prevederile legale de a-şi primi sumele aferente pentru navetă de foarte mult timp. Pe acelaşi subiect am intervenit şi la Primăria Municipiului Roman, unde am deblocat situaţia, iar colegii noştri încep să-şi primească sumele restante.

A consemnat Gianina BURUIANĂ