Sindicatele şi dialogul social

Organizaţia Internaţională a Muncii defineşte dialogul social ca fiind totalitatea negocierilor şi consultărilor între reprezentanţi ai guvernelor, angajatorilor şi lucrătorilor/ salariaţilor, cu privire la aspecte de interes comun, legate de politicile economice şi sociale.

Parlamentul şi Consiliul Uniunii Europene au elaborat o directivă care stabileşte cadrul general de informare şi consultare a lucrătorilor/ angajaţilor din comunitatea Europeană. În România, dialogul social este reglementat prin Legea nr. 367/ 19.12.2022, care „în bunul” obicei de la noi a fost elaborată în mare grabă, cu multe prevederi neagreate de toţi partenerii sociali, motiv pentru care, la presiunea sindicatelor, a suferit mai multe modificări.

Principalul obiectiv al dialogului social este de a promova implicarea lucrătorilor/ angajaţilor în luarea deciziilor care au repercusiuni asupra lor. Dialogul social se desfăşoară în cadrul unor comisii sau consilii consultative la nivel central şi la nivel teritorial, constituindu-se din reprezentanţii administraţiei publice centrale sau locale, reprezentanţii organizaţiilor patronale şi ai organizaţiilor sindicale reprezentative. Prin comisiile de dialog social se asigură parteneriatul între părţile componente şi presupune consultarea obligatorie a partenerilor sociali asupra iniţiativelor legislative sau de altă natură cu caracter economico-social. Dialogul social oferă partenerilor sociali un mecanism prin care pot fi influenţate deciziile care privesc lucrătorii/ angajaţii, se pot proteja interesele şi nevoile acestora şi se pot preveni şi atenua conflictele de muncă.

Sindicatele au un rol deosebit în dialogul social deoarece lucrătorii/ angajaţii asociaţi în sindicate, pot negocia, în mod organizat condiţiile de muncă şi pot apăra drepturile şi interesele lucrătorilor/ angajaţilor. Printr-un dialog social real, continuu şi desfăşurat într-un climat de respect reciproc între parteneri, se poate menţine pacea socială atât de necesară pentru progresul unei societăţi. Informarea şi consultarea partenerilor sociali, precum şi negocierea sunt elemente fundamentale ale unui dialog social eficient.

Există mai multe structuri de dialog social atât la nivel naţional, cât şi la nivel teritorial. Astfel, la nivel naţional există Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, Consiliul Economic şi Social, precum şi Comisiile de Dialog Social de pe lângă fiecare minister. La nivel local funcţionează Comisiile de Dialog Social de pe lângă Prefecturi, Consiliile Consultative ale Agenţiilor Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, Consiliile Consultative de la Inspectoratele Teritoriale de Muncă precum şi Consiliile Consultative de pe lângă Casele Judeţene de Pensii.

Reprezentanţii sindicatelor în aceste structuri de dialog social sunt desemnaţi de către Confederaţiile Sindicale reprezentative, la propunerea Uniunilor Sindicale Judeţene, în cazul structurilor teritoriale.

În sectorul educaţiei, dialogul social este o componentă esenţială atât în vederea realizării unui proces educaţional de calitate, cât şi pentru susţinerea drepturilor celor care lucrează în acest domeniu de activitate. La nivelul Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi la nivelul unităţilor şcolare sunt constituite comisii paritare care urmăresc realizarea acordurilor colective de muncă, concretizate în Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivel de Sector Învăţământ Preuniversitar, acest contract cuprinzând şi Regulamentul – cadru privind organizarea şi funcţionarea comisiilor paritare.

Conştientizând importanţa dialogului social, atât Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, cât şi Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ au avut iniţiativa unor activităţi care să contribuie la dezvoltarea dialogului social în domeniul educaţiei. Astfel, FSLI a implementat, cu finanţare norvegiană, proiectul intitulat „Dezvoltarea structurilor de dialog social şi consultative tripartite şi bipartite în sectorul educaţie”, iar SLLICS Neamţ a organizat mai multe sesiuni de formare pe tema managementului sindical şi a dialogului social.

Preşedinte al Uniunii Judeţene a Sindicatelor Democratice Neamţ,

Prof. Gabriel PLOSCĂ