Emil Ungureanu – „Eternul feminin!”

În perioada 1-15 martie 2023, în Sala Cupola şi spaţiul expoziţional de la parterul corpului A, Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ a găzduit expoziţia de grafică a artistului plastic Emil Ungureanu.

La vernisajul din 2 martie, prezentarea expoziţiei a fost făcută de criticul şi scriitorul Emil Nicolae, iar momente muzicale la pian au fost susţinute de Geor­ge Ţăranu, elev în clasa a IX-a la Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamţ (clasa prof. Mariana Anghel) – Preludiu şi Fuga nr. 14 de J.S. Bach şi Balada nr. 3 de Fr. Chopin.

„Este o galerie de portrete care omagiază filigranul lunii martie. Luminile şi umbrele încapsulează meridianele eternului feminin să-şi dezvăluie sensurile profunde”, a spus bibliotecar Cristina Elena Catana, moderatoarea întâlnirii.

„Este o expoziţie care-l reprezintă pe Emil Ungureanu, un grafician portretist de primă mărime. Este o colecţie de studii de expresie. Sunt lucrări cu autonomie şi cu valoarea proprie. Aceasta este intenţia, nu-i o întâmplare. Expoziţia are legătură şi cu biblioteca, pentru că-i în acord cu scrisul, e o scriitură plastică”, a menţionat scriitorul şi criticul de artă Emil Nicolae.

„Lucrările expuse sunt rodul ultimei luni de creaţie. Toate trăirile pe care le vedeţi în aceste lucrări se vor într-un fel singulare, pentru că fiecare are particularitatea ei”, a afirmat artistul Emil Ungureanu.

Emil Ungureanu s-a născut la 30 octombrie 1959, în satul Izvorul Alb din judeţul Neamţ. A urmat opt clase în Bicaz, unde l-a avut profesor de desen pe Traian Stanciu, iar apoi Liceul de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, pe care l-a terminat la specialitatea Sculptură, clasa profesorului Buzdugan.

„Activitatea mea artistică ulterioară a continuat cu pictură bisericească. Concomitent am lucrat ca profesor la Casa Pionierilor. Îmi amintesc şi acum că la prima expoziţie, pe care am avut-o la Muzeul din Bicaz (portret şi sculptură mică), critic de artă la vernisaj a fost Valentin Ciucă, pe atunci director al Muzeului de Artă Piatra-Neamţ. Din cuvântul lui mi-a rămas în memorie «cel mai bun portret al artistului este faţa acestuia».

Violeta MOŞU;

Foto: Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ