Conform proverbului „toamna se numără bobocii”, s-a desfăşurat sesiunea de toamnă a bacalaureatului… ba mai mult s-au afişat şi rezultatele, care deşi nu trebuia să mai surprindă pe nimeni, au generat destule dicuţii de „analiză” din partea acelor persoane care nu au nimic în comun cu şcoala sau cu educaţia … Însă, cum tot românul se pricepe la fotbal şi la politică…, de ce să nu-şi dea cu părerea şi la învăţămînt…? Au invadat posturile televiziunilor tot felul de specimene care de care mai… „interesante” în ceea ce priveşte optica şi modul de a aborda problema instruirii şi a educaţiei în şcoala românească actuală. „Invitaţi de profesie” şi foşti miniştri ai educaţiei în perioada post-decembristă, fac nişte afirmaţii simple şi fără vreun fundament referitoare la sistemul nostru naţional de învăţămînt. Ei au uitat cu toţii că au contribuit, mai mult sau mai puţin, la distrugerea învăţămîntului şi de faptul că „peştele de la cap se impute…”
Avînd în vedere procentul absolvenţilor reuşiţi la sesiunea din vară a examenului de bacalaureat şi intuind calitatea pregătirii celor înscrişi pentru această sesiune, rezultatele nu puteau fi mai mult decît cele pe care le-am văzut şi trăit cu toţii.
Unii au dat vina pe camerele de supraveghere montate din ordinul ministrului Funeriu…. (mama lui!), alţii pe faptul că subiectele au avut un grad de complexitate şi dificultate ridicat, alţii pe faptul că „bieţii elevi nici nu mai ştiu ce să înveţe cu atîtea schimbări”… şi motivaţiile şi-ar putea urma cursul….
Dacă „măria sa” elevul a pierdut timpul şi a risipit banii părinţilor pe toată durata liceului fără a pune mîna cît de cît pe carte… ce să-i faci? Şi apoi…, într-o altă ordine de idei, în societatea actuală, cînd ierarhia valorilor este cu totul alta… la ce i-ar folosi cartea? Mai bine ajungi cîntăreţ de manele sau participi la casting-uri pentru selecţia în telenovele decît să-ţi uzezi neuronii şi să toceşti coatele pe băncile şcolii…. La ce îţi este bun să mai cunoşti operele literare reprezentative precum Baltagul, Moromeţii, Meşterul Manole, Luceafărul etc.?
Azi şcoala a ajuns ceva demodat, este ceva… o societate gen Nicoleta Luciu, Oana Zăvoranu, Sexy Brăileanca, Marian Valorosu’ sau Fernando de la Caransebeş constituie exemple de urmat pentru tinerele generaţii….
Băieţi, vă îndemn: Treceţi bac-ul!
Un Bac à la Ureat