PANORAMIC NEMŢEAN

Etapa naţională a Concursului Pluridisciplinar „PROSOFT@NT”

 

La Colegiul Naţional de Informatică din Piatra-Neamţ, în perioada 3-5 martie, a avut loc etapa naţională a Concursului Pluridisciplinar „PROSOFT@NT”, competiţie organizată cu sprijinul şi finanţare M.E.N.C.S. În cadrul concursului, un loc special l-a ocupat sesiunea de comunicări metodico-ştiinţifice Memorial „Vasile Ţifui”, cu tema Creativitate şi inovaţie în medii virtuale de învăţare. Au intrat în competiţie elevi performanţi în informatică şi matematică din judeţele Bacău, Brăila, Braşov, Dâmboviţa, Galaţi, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vrancea şi din municipiul Bucureşti. Au participat din afara graniţelor echipaje din Bologna (Italia) şi Moscova (Federaţia Rusă). Una dintre realizările acestui concurs a fost iniţierea unui parteneriat româno-italian de derulare a unei competiţii on-line de informatică pe echipe ce va avea finala, alternativ, într-una din ţările participante. Premiile acordate laureaţilor acestei ediţii au fost finanţate de Consiliul Judeţean Neamţ şi Consiliul Local al Municipiului Piatra-Neamţ. Elevii nemţeni au primit premii la toate probele concursului.

 

Chimia nemţeană, la naţională

 

Sâmbătă, 27 februarie, în urma etapei judeţene a olimpiadei de chimie, s-a stabilit lotul judeţului Neamţ pentru etapa naţională a disciplinei, care se va desfăşura în perioada 17-22 aprilie, la Bacău. Astfel, după o selecţie riguroasă, dintre cei 60 de elevi din clasele VIII-XII care au participat la etapa pe judeţ, 9 elevi şi-au regăsit numele pe lista câştigătorilor.

O premieră în şcoala chimiei nemţene a constat în faptul că la clasa a XII-a subiectul a fost propus de o echipă de lucru formată din profesor Leancă Paula de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” şi profesor Rusu Maria de la Colegiul Tehnic „Petru Poni” Roman. De remarcat că, 7 dintre cei 9 elevi nominalizaţi în lotul judeţean sunt activi componenţi ai claselor de studiu VIII-XI – Centru de Excelenţă Neamţ şi participă în fiecare sâmbătă la cursurile de pregătire pentru performanţă la disciplină.

 

Olimpiada de română, finaliştii

 

Sâmbătă, 27.02.2016, la Colegiul Naţional Calistrat Hogaş din Piatra-Neamţ, s-a desfăşurat etapa judeţeană a olimpiadei de limba şi literatura română. Dintre cei peste 2.700 de elevi participanţi la etapa pe localitate a olimpiadei (desfăşurată pe 23.01.2016, în 10 centre de concurs), la olimpiada judeţeană de limba şi literatura română s-au calificat 494 de elevi din clasele a V–a – a XII–a.

În urma selecţiei riguroase, 8 elevi vor reprezenta judeţul Neamţ la etapa naţională a olimpiadei de limba şi literatura română. Etapa naţională se va desfăşura în luna aprilie 2016, astfel:

Nivelul Gimnazial: Râmnicu Vâlcea, perioada (16-19.04.2016); Nivelul Liceal: Târgovişte, perioada (20-24.04.2016).

 

Disciplinele tehnologice, numeros reprezentate

 

La etapa naţională a Olimpiadei la disciplinele din aria curriculară Tehnologii, din Neamţ vor participa 27 de elevi, selectaţi în urma etapei judeţene desfăşurată în perioada 27 februarie – 3 martie.

La startul competiţiei s-au prezentat 513 elevi, dintre care: la Educaţie tehnologică 275 de elevi de la învăţământul gimnazial, clasele V-VIII şi la Discipline tehnice 238 de elevi de la învăţământul liceal tehnologic, clasele a XI-a şi a XII-a, pentru 14 domenii profesionale.

Potrivit Regulamentului specific de organizare şi desfăşurare a olimpiadei, doar elevii situaţi pe locul I la etapa judeţeană, la domeniile pentru care se organizează etapa naţională, vor face parte din lotul ce va reprezenta judeţul Neamţ la etapa naţională, în perioada 18-22 aprilie. Aceasta se va desfăşura, în funcţie de domeniu şi disciplină, la: Iaşi, Tulcea, Sălaj, Braşov, Vaslui, Harghita, Timiş, Ialomiţa, Mehedinţi, Sibiu.

 

Activităţi educative în Calendarul 2016

 

În calendarul activităţilor educative ale anului 2016, publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, sunt menţionate următoarele proiecte organizate de unităţi şcolare de pe teritoriul judeţului Neamţ: Concurs naţional interdisciplinar Soarele şi Planeta Albastră, organizat în luna mai de Clubul Copiilor Târgu Neamţ; Concurs naţional epistolar – Homo faber, organizat în iunie de Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman; Concurs naţional de creaţie Calistrat Hogaş, susţinut în luna mai de Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” Piatra Neamţ; Festival-concurs naţional Copilărie, leagăn fericit, care va avea loc în aprilie, la Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig; Concurs naţional interdisciplinar Descoperă monumentele româneşti – în aprilie, la Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig Neamţ; Concurs naţional de referate şi comunicări ştiinţifice – cu participare internaţională Ştefan Procopiu, aprilie, Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra Neamţ; Concurs naţional Tinerii de azi, antreprenorii de mâine – programat pentru luna decembrie, la Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ; Concurs naţional de automodele Cupa Bicazului, care va avea loc în august, la Palatul Copiilor Piatra Neamţ, filiala Bicaz, şi Concurs naţional tehnico-ştiinţific Hai în viitor!, programat în luna mai, la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Piatra-Neamţ. (Sursa: Mesagerul de Neamţ; ZCH news).

 

RED.