In memoriam profesorului Mircea Gligor
La doi ani de la moartea neaşteptată a profesorului Mircea Gligor, doctor în fizică, de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, organizatorii Concursului Naţional de fizică „Evrika” doresc să includă în cadrul competiţiei mai multe componente educaţionale dedicate dascălului.
La cea de a XXVII-a ediţie a Concursului Naţional de fizică „Evrika” care va avea loc la Piatra Neamţ, în perioada 31 martie – 2 aprilie 2017 vor participa peste 350 de profesori şi elevi din ciclul gimnazial şi liceal din cadrul echipajelor judeţene şi din municipiul Bucureşti, membri ai Comisiei centrale formată din profesori din învăţământul preuniversitar şi universitar, profesori şi studenţi din cadrul Facultăţii de Fizică de la Universitatea «Al. I. Cuza» Iaşi.
În cadrul acestui proiect, va avea loc şi o activitate dedicată recunoaşterii valorilor Şcolii Nemţene de Fizică – editarea unei culegeri de probleme de optică geometrică a regretatului profesor, dar şi premierea «In memoriam Mircea Gligor» a celor mai bine clasaţi elevi nemţeni participanţi la concurs..
Profesorul de fizică Mircea Gligor (13 mai 1963 – 25 februarie 2015), şef de promoţie al Universităţii „Babeş-Bolyai” a fost profesor de fizică la Liceul „Roman-Vodă” din Roman din anul 1986. Doctorat în fizică aplicată în economie şi ştiinţele sociale. Premiul „Ştefan Procopiu al Academiei Române, 2003.
Pregătiri pentru concursul „Romaşcanii au talent”
La sfârşitul lunii februarie, la Colegiul Tehnic „Miron Costin” din Roman a avut loc etapa de preselecţie a concursului „CTMC- iştii au talent”. Activitatea a fost organizată şi monitorizată de Consiliul Şcolar al Elevilor din cadrul colegiului, departamentul cultural. La preselecţie au participat şapte concurenţi, care au prezentat momente artistice, evaluate de juriul format din: Larisa Maftei (clasa a IX-a B), Denis Dumitrescu (clasa a X-a F) şi Alexandra Ivancea (clasa a XI-a C). Elevii au fost încurajaţi de directorul colegiului, profesor Ana Maria Zăloagă, directorul adjunct, profesor Cristinica Sava, şi consilier educativ profesor Mihaela Dana Rusu. „În final, au fost selectaţi patru candidaţi care vor reprezenta colegiul la Concursul Local «Romaşcanii au talent». Elevii selectaţi sunt: Rebeca Ghercă (clasa a X-a B), Adrian Bălteanu (clasa a XI-a D), Ioana Stanciu (clasa a XI-a C) şi Alexandra Zaharia (clasa a XI-a A). Le urăm succes în etapa următoare”, a afirmat profesor Cristinica Sava.
Concursul de chimie „Petru Poni”
Pe 11 martie, la Colegiul Tehnic „Miron Costin” din Roman s-a desfăşurat etapa judeţeană a Concursului de chimie „Petru Poni”, concurs adresat elevilor de la liceele cu profil tehnic. La etapa judeţeană au participat 36 de elevi şi 30 de profesori – membri ai comisiei judeţene, profesori asistenţi şi evaluatori.
În urma acestei faze a competiţiei, cinci elevi din Neamţ s-au calificat la etapa naţională a concursului: Daniel Gabriel Ciocan, elev în clasa a IX-a la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman, 76,5 puncte (profesor îndrumător Paula Leancă), Laura Cristina Petrişor, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman, 76 de puncte (profesor îndrumător Maria Rusu), Lavinia Bianca Chelariu, elevă în clasa a X-a la Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra Neamţ, 95 de puncte, Mihai Ghiuzan, elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman, 94,5 puncte (profesor îndrumător Liliana Aniţei) şi Ana-Maria Spânu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamţ, 51 de puncte.
„Etapa naţională a Concursului de chimie „Petru Poni” se va desfăşura în perioada 18-21 mai, la Curtea de Argeş.
Sprijin pentru concursurile „Matematica pentru toţi” şi „Alfa şi Omega”
Suma de 3.500 de lei va fi cheltuită în acest an din bugetul local pentru sprijinirea desfăşurării unor concursuri tradiţionale în unităţile de învăţământ din Roman. Este vorba despre cea de-a III-a ediţie a Concursului Interjudeţean „Matematica pentru toţi” şi de ediţia a XVI-a a Concursului Regional de Matematică „Alfa şi Omega”.
Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Roman a solicitat şi primit un sprijin financiar de 1.000 de lei pentru organizarea Concursului Interjudeţean „Matematica pentru toţi”, ce se va desfăşura în data de 30 martie. La acest concurs şi-au anunţat participarea elevi din judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Vaslui, Vrancea, Suceava şi Neamţ.
Colegiul Tehnic „Petru Poni” Roman a solicitat sprijin financiar pentru premierea elevilor participanţi la Concursul Regional de Matematică „Alfa şi Omega” – ediţia a XVI-a, ce se va desfăşura în perioada 7–9 aprilie 2017, primind suma de 2.500 de lei. „Acest concurs dovedeşte importanţa unei competiţii între elevii liceelor tehnologice, ca o alternativă la olimpiadele şcolare, fiind singurul de acest gen din judeţ. La fiecare ediţie au participat, pe secţiuni, între 80 şi 100 de concurenţi din judeţele Bacău, Vaslui, Suceava, Galaţi, Vrancea, Iaşi şi Botoşani, alături de judeţul Neamţ”, s-a arătat în expunerea de motive la proiectul aprobat de consilierii locali romaşcani.
Proiect pentru modernizarea Liceului Tehnologic „Vasile Sav”
Un studiu pentru dezvoltarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii educaţionale a Liceului Tehnologic „Vasile Sav”, efectuat în 2009, va fi reactualizat, în speranţa că administraţia publică locală va putea obţine o finanţare pentru punerea în aplicare.
La opt ani de la prima tentativă, sumele pentru devizul de lucrări a fost actualizate. „Până acum nu au fost posibilităţi pentru demararea acestei investiţii. Necesităţile pentru care a fost întocmit studiul de fezabilitate sunt aceleaşi ca în 2009, însă acum există posibilitatea accesării unei finanţări guvernamentale prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. În intervalul scurs, unele preţuri s-au schimbat, s-au modificat contribuţiile bugetare şi unele taxe”, se arată în proiectul pe care consilierii locali romaşcani l-au aprobat pe 10 martie.
Indicatorii actualizaţi arată că întreaga investiţie ar ajunge acum la peste 5,2 milioane de lei. În 2009, Primăria Roman a propus ca acest proiect să fie finanţat din fonduri europene, costurile estimate fiind de 2.423.426,48 lei, cofinanţarea din bugetul local fiind la acea vreme de peste 5 milioane de lei.
Acum, în 2017, suma necesară ar fi de 1,1 milioane de euro, adică în jur de 5,2 milioane de lei. Din suma totală, pentru acest proiect bugetul de stat ar urma să aloce 5.027.656 lei, restul urmând a fi asigurat de bugetul local. (Red.)