* Numeroasele iniţiative care au avut loc în ultimii ani în şcolile romaşcane în vederea revigorării tradiţiilor populare în rândul tinerilor îşi arată încet şi minunat roadele. Un argument de dată recentă în acest sens constă în succesul înregistrat în luna decembrie de către un grup de voluntari, membri ai Asociaţiei „Muşatinii” Roman, pasionaţi de creaţia populară. Aceştia au expus produse de artizanat la un Târg al Solidarităţii Sociale, organizat recent la Piatra Neamţ, unde s-au bucurat de o apreciere deosebită, cu această ocazie reuşind să vândă din produsele prezentate, vizitatorii târgului fiind surprinşi de priceperea „muşatinilor” romaşcani. „În asociaţia noastră tinerii ştiu că pot beneficia de un mediu sigur unde se pot dezvolta, se pot întâlni pentru a dezvolta idei şi proiecte, pe care singuri le gestionează, intervenţia mea nefiind necesară decât, eventual, în situaţiile în care exuberanţa lor întrece limita posibilităţilor reale de a acţiona într-o anumită situaţie. O astfel de iniţiativă este şi cea legată de tradiţiile populare, mai precis cea referitoare la valorificarea abilităţilor de meşteri populari ale unora dintre cei care activează ca voluntari în cadrul asociaţiei noastre”, a mărturisit Prof. Dr. Ovidiu Albert, Preşedintele Asociaţiei de voluntari „Muşatinii” din cadrul Colegiului Naţional „Roman Vodă”.
* Un alt succes al elevilor pasionaţi de promovarea tradiţiilor a avut drept protagonişti pe micii meşteşugari de la Şcoala gimnazială „Carmen Sylva” din comuna Horia care au reprezentat instituţia la un Târg al meşteşugarilor organizat în luna decembrie, chiar în ajun de Moş Nicolae, la Piatra Neamţ, în parteneriat cu Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”.
Cu acest prilej copiii din Horia au prezentat creaţii reprezentând îngeraşi, coşuri cu flori, prinţese, precum şi un impunător Moş Nicolae, toate acestea fiind confecţionate din pănuşi de porumb. Succesul a fost pe măsura măiestriei copiilor care lucrează astfel de podoabe artizanale în cadrul atelierului înfiinţat la şcoală în urmă cu trei ani, sub coordonarea Prof. înv. preşcolar Carmen Mititelu. Tot aici, au fost realizate şi altfel de creaţii adecvate unor zile speciale din calendar, cum ar fi mărţişoarele ecologice, de 1 Martie, pe viitor conducerea instituţiei având în plan să deschidă un mic atelier-expoziţie cu lucrările realizate de elevii şcolii.
* Tot în contextul amplorii pe care au luat-o activităţile legate de tradiţiile aproape uitate, la Şcoala Gimnazială din comuna Gâdinţi se va desfăşura proiectul educaţional „Mâini dibace de români”, aflat la ediţia a III-a. Practic, este vorba despre un concurs de artă şi creaţie meşteşugărească programat să se deruleze în perioada decembrie 2015 – martie 2016 în cadrul căruia vor fi implicaţi 150 de preşcolari şi elevi şi 15 cadre didactice de la Şcoala Gâdinţi, precum şi 260 de preşcolari şi elevi şi 26 de cadre didactice de la o serie de şcoli partenere. Activităţile tradiţionale vizate se referă la împletit, ţesut, cusut, croşetat, brodat, confecţionat podoabe, confecţionat măşti, pictat icoane pe lemn, sticlă sau piatră, încondeiat ouă sau împletit fibre vegetale, concursul adresându-se copiilor cu vârste cuprinse între patru şi 14 ani.
În urma activităţilor derulate prin proiect copiii vor dobândi statutul de creatori de artă populară şi cunoscători ai secretelor meşteşugului tradiţional din satul sau zona de origine, la finalul concursului urmând să fie acordate premii pentru cele mai reuşite prestaţii, pe categorii de vârstă şi secţiuni.
A.OPRIŞ