Sărbătoare în şcolile romaşcane…

Începutul acestui an şcolar nu vine în şcolile romaşcane doar cu sărbătoarea  deschiderii cursurilor, ci şi cu evenimente deosebite care vor marca două dintre şcolile etalon ale urbei. În ordine, calendarul acestor evenimente se referă la Şcoala gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, de la înfiinţarea căreia în luna septembrie se împlinesc 30 de ani, urmând ca, imediat după debutul noului an şcolar, Colegiul Naţional „Roman Vodă” să marcheze împlinirea a 140 de ani de existenţă.

Pentru ambele evenimente, conducerile instituţiilor au pregătit un program aparte la care sunt aşteptaţi să participe foşti profesori şi directori, foşti elevi, dar şi reprezentanţi ai administraţiei locale, multe dintre aceste personalităţi făcând parte din lista celor care şi-au legat devenirea de numele şcolilor sărbătorite. De asemenea, pentru această sărbătoare,  Şcoala „Alexandru Ioan Cuza” a pregătit şi prima sa monografie, în vreme ce romanvodiştii o vor edita pe cea de a treia. „Prima  lucrare a fost editată în anul 1972, cu ocazia centenarului şcolii, însă  am considerat oportun ca la această sărbătoare să venim cu o monografie nouă în care să fie cuprinse şi realizările din ultimii ani, de cînd instituţia noastră a fost ridicată la rang de colegiu. Am avut în vedere o culegere semnificativă de date, de documente şi mărturii ale celor  pentru care <<Roman Vodă>> a însemnat un reper important , aceste restituiri fiind emblematice pentru istoria de peste 100 de ani a instituţiei”, a mărturisit Cornelia Jora, bibliotecar la Colegiul Naţional „Roman Vodă” care împreună cu conducerea colegiului şi a unui grup de foşti şi actuali romanvodişti au făcut posibilă această frumoasă restituire…

 

Aniversare în casă nouă

Un amănunt remarcabil legat de aniversările şcolilor în discuţie este acela că ambele instituţii romaşcane îşi vor primi oaspeţii în casă nouă, acestea  trecând în ultima perioadă printr-un program complex de reabilitare. Astfel, conform declaraţiei făcute de către dl. Claudiu Maxim, directorul şcolii botezate nu de mult cu numele Domnului Unirii de la 1859, în urma lucrărilor care au durat aproape un an „doar pereţii au rămas la locul lor”, la şcoala situată chiar pe strada Cuza Vodă fiind operate lucrări exterioare şi interioare, începînd de la acoperişul clădirii, tâmplărie, până la holuri, săli de clasă şi laboratoare, ultimele fiind dotate chiar cu instalaţii de aer condiţionat. Proiectul, în valoare de 19 miliarde de lei vechi, fără TVA, a beneficiat de finanţare europeană. În afară de acestea, tot acum s-a reuşit  şi izolarea termică a grădiniţei cu program prelungit arondată şcolii, lucrări finanţate din fondurile Consiliului Local Roman.

De o şi mai mare amploare au fost lucrările de reabilitare şi modernizare de la „Roman Vodă”,  în urma cărora principalul corp de clădire arată în prezent ca nou. „Ne-am dorit foarte mult ca această sărbătoare să ne prindă în casă nouă, ceea ce şi este pe cale să se-ntâmple, ca urmare a unei munci susţinute şi bine coordonate. Mai este puţin şi corpul A al colegiului, vechi de peste 100 de ani, va străluci, aş spune, chiar mai frumos decât în ziua în care şi-a deschis porţile. Dintre lucrările efectuate, aş remarca în mod deosebit înlocuirea sobelor de teracotă cu o instalaţie modernă de încălzit pe timp de iarnă, care va asigura şi aerul condiţionat în zilele toride de vară, precum şi înlocuirea instalaţiei electrice care ne va scuti de aici înainte de probleme, mai ales în laboratoarele de informatică. Trăgând o linie, după această înnoire, putem spune că romanvodiştii se vor putea bucura de aici înainte de dotări şi de un confort în măsură să asigure desfăşurarea unui învăţământ modern, impus de  prestigiul acestei şcolii care de aproape un secol şi jumătate  reprezintă un simbol al urbei romaşcane”, a declarat prof. Mihaela Tanovici, director al Colegiul Naţional „Roman Vodă” care a dus greul acestei dulci poveri alături de prof. Constantin Ostafe, fostul director adjunct, înlocuit surprinzător din funcţie înainte de a se bucura de roadele acestei frumoase înfăptuiri…

Tot acum, la începutul anotimpului când cei vrednici stau să-şi numere bobocii, trecând doar podul peste râul Moldova, ECO Şcoala din comuna Horia îşi aşteaptă sărbătoarea celor 120 de ani. Înlocuirile dictate însă şi în fruntea acestei instituţii de învăţământ se pare că nu vor aduce bucuria aici, cum de altfel nici noul corp al şcolii se pare că nu-şi va primi elevii la acest început de an şcolar –  şirul realizărilor din mandatul fostei echipe manageriale oprindu-se la Horia, din păcate, tocmai la ceas de sărbătoare, spre deziluzia tuturor celor care aşteptau cu nerăbdare aceste momente…

 

„Uitaţi” în fotoliul de director

Vijelia schimbărilor a ajuns şi la Roman. Astfel, directori cu state vechi care păreau… bătuţi în cuie în fotoliile lor, indiferent de schimbările din jur, s-au întors cu începere de la 1 septembrie 2012 la catedre, între exemplele relevante  numărându-se prof. Roxana Pătrăuceanu, Şc. „Vasile Alecsandri”, sau prof. Liliana Chelariu, fost director al Şcolii „Calistrat Hogaş”, locurile acestora fiind ocupate de prof. Maria Campău, respectiv de către prof. Luminiţa Boloca. Schimbări au mai fost operate şi la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, la Colegiile Tehnice „Miron Costin”, „Petru Poni” şi „Danubiana”, precum şi la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, rocadele făcute fiind oarecum aşteptate, mai puţin în ceea ce-l priveşte pe Constantin Ostafe, fostul adjunct de la „Roman-Vodă”, înlocuit de profesorul de geografie Cătălin Macovei.

Între cei neatinşi de ultima „tornadă” din sistemul educaţional nemţean se află câţiva manageri aflaţi de oarece ani în fruntea unor şcoli de marcă din municipiul Roman, respectiv prof. Viorel Vanzariuc, Şcoala de Artă Integrată „Sergiu Celibidache”, Claudiu Maxim, rămas la conducerea Şcolii „Alexandru Ioan Cuza” dar şi veteranul Petrică Sandu, director la Liceul cu Program Sportiv, profesorul care ocupă aici această funcţie de 22 de ani. Aniversat recent, la împlinirea a 64 de ani, cel care numără de-acum 32 de ani de profesorat în această instituţie ne-a mărturisit: „Mă simt bine, cu toate că a trecut o viaţă de om de când sunt la acest liceu unde, împreună cu colegii mei, am reuşit să obţinem performanţe şcolare şi sportive care ne-au făcut remarcaţi în nenumărate rânduri chiar şi pe plan naţional. Este o vorbă care spune că, după vârsta de 50 de ani, orice zi care trece se cunoaşte, însă atâta vreme cât voi fi în acest colectiv, indiferent de funcţie, voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a onora blazonul acestei şcoli care, între alţii, a dat sportului românesc nume sonore precum Nicoleta Grasu sau Bianca Perie. Dacă ar fi să pot da timpul înapoi, aş face ceea ce am făcut şi pînă acum: aş sta de dimineaţa pînă seara să muncesc alături de acest colectiv frumos cu care am reuşit toate aceste isprăvi frumoase”, a mărturisit prof. Petrică Sandu despre care mai toţi confraţii de breaslă recunosc faptul că ar fi „un director de neînlocuit”

Noii directori numiţi cu ocazia ultimului val de schimbări şi-au început mandatul la 1 septembrie, urmând să-şi exercite funcţiile cu delegaţie pînă cel mai tîrziu la 31 august 2013.

 

Repetiţie la „Şcoala de vară”

 Pentru al doilea an consecutiv elevii romaşcani s-au bucurat de cursurile ŞCOLII DE VARĂ, care a ocupat aproape în întregime calendarul lunilor iulie şi august din vacanţa mare. Manifestarea a cuprins şi în 2012 două secţiuni, respectiv una dedicată recreerii elevilor, frecventată îndeobşte de cei din clasele de gimnaziu, iar cealaltă, dedicată exclusiv liceenilor, fiind o secţiune în care absolvenţii claselor a XII-a care nu au trecut de prima sesiune de bacalaureat a verii s-au bucurat de meditaţii gratuite la disciplinele cuprinse în lista de concurs a „examenului maturităţii”, între profesorii care au încercat să le întindă o mînă ghinioniştilor aflîndu-se, şi de această dată, chiar primarul Laurenţiu Dan Leoreanu, cunoscut profesor de matematică, iniţiatorul ŞCOLII DE VARĂ de la Roman.

Între noutăţile ediţiei 2012, de remarcat este cooptarea ca partener a Inspectoratului Şcolar al Judeţului Neamţ care, alături de partenerii tradiţionali, Primăria municipiului Roman şi Clubul Copiilor Roman, au repetat frumoasa ispravă de anul trecut, ŞCOALA DE VARĂ crescând atât în audienţă cât şi ca diversitate a acţiunilor cuprinse în program.

„Faptul că am înregistrat zilnic o frecvenţă bună, care, la secţiunea dedicată divertismentului, nu a scăzut nici în vremea aceea de caniculă insuportabilă sub 30-35 de copii, ne face să credem că faţă de vara lui 2011 manifestarea a prins aripi  noi. În acest context, un câştig major l-a dobândit şi experienţa noastră, dar şi cea a copiilor, mulţi dintre ei fiind prezenţi şi anul trecut la cursuri. Putem conchide că a fost o manifestare reuşită, cu o bună audienţă, avînd în vedere că prezenţa a fost benevolă, iar programul copiilor pe parcursul celor aproape trei luni din vacanţa mare a cuprins şi alte preocupări”, a declarat prof. Magdalena Gheorghiţă, Dir. Clubul Copiilor Roman, principalul partener al celor două ediţii ale acestei manifestări unicat în 2012, chiar şi în judeţul Neamţ.

Grupaj de A. OPRIŞ