Ultima oră la Roman

„Muşatinii” din nou în stradă…

Un grup numeros de voluntari care activează în cadrul Asociaţiei „Muşatinii” de la Colegiul Naţional „Roman Vodă”, coordonaţi de prof. dr. Ovidiu Albert, au ales din nou să iasă printre romaşcani, vineri 15 noiembrie, în cadrul unei acţiuni cu mesaj preventiv intitulată sugestiv „Alege viaţa”, prilejuită de Ziua Internaţională a victimelor accidentelor rutiere. Astfel, sub îndrumarea coordonatorului Muşatinilor şi sub supravegherea poliţiştilor, tinerii au dat exemplu trecătorilor în ceea ce priveşte comportamentul în calitate de pieton. Mesajul transmis cu această ocazie este acela ca fiecare pieton trebuie să fie foarte prevăzător pentru a preîntâmpina accidentele şi să aleagă viaţa, ştiut fiind faptul că foarte adesea tragediile se întâmplă şi din cauza neatenţiei celor care fac parte din trafic, a pietonilor.
Acţiunea noastră s-a derulat în cadrul unui parteneriat în care i-am avut alături pe poliţiştii rutieri romaşcani, precum şi pe colegii acestora din cadrul compartimentului Prevenire al I.S.J. Neamţ, împreună cu care am încercat să tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte atenţionarea pietonilor în trafic şi respectarea regulilor de circulaţie. Semnalele şi reacţiile venite din partea romaşcanilor au fost diverse, de la gesturi de uimire, până la gesturi de solidaritate cu acţiunea noastră, oameni care au fost interesaţi, pe care contăm că vor duce mai departe mesajul nostru. Problema este că nu am popularizat pe cât s-ar fi cuvenit acţiunea noastră, însă, chiar şi aşa, ca atitudine generală, concitadinii noştri au fost receptivi, iar noi sperăm că am fost vizibili în aşa măsură încât şi viitoarele noastre acţiuni să vor bucura de sprijinul şi cooperarea membrilor comunităţii, a declarat coordonatorul Asociaţiei de voluntari „Muşatinii”, o asociaţie care i-a obişnuit tot mai des pe romaşcani cu aceste ieşiri în cetate, benefice pe termen lung pentru întreaga comunitate care, încet, încet, chiar dă semne de schimbare a atitudinii civice…

Copiii vlădicăi Melchisedec…

Chiar dacă vremurile de criză ne mai dau târcoale, fiind, ştiută treaba, potrivnice până şi actelor de caritate, Centrul de zi „Episcop Melchisedec” de la Şcoala „Calistrat Hogaş” Roman şi-a redeschis porţile şi în anul şcolar 2013-2014, pentru cel de-al cincilea an, consecutiv. Patronat de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, centrul adună de această dată în scopul susţinerii materiale precum şi ca mediu educaţional 20 de copii din învăţământul primar din această şcoală. Sunt copii proveniţi din familii cu venituri mici şi, lucrul cel mai important, aflaţi, din aceste pricini, în pericolul de a deveni victime ale abandonului şcolar. Ca şi în anii anteriori, micuţii îşi desfăşoară zilnic activitatea într-o sală de clasă care a fost adaptată la specificul activităţilor desfăşurate, beneficiind de educaţie şi de o masă caldă suportată de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului.
Sunt copilaşi care au revenit la acest centru deja al doilea sau chiar al treilea an, consecutiv, pentru familiile acestora ajutorul de care beneficiază fiind salvator şi oferind micuţilor, prin accesul la educaţie, o şansă reală în viaţă. Contribuţia Arhiepiscopiei este substanţială prin efortul pe care-l face zilnic pentru a asigura masa copiilor, de problemele educative ocupându-se, voluntar, cadrele didactice din şcoala noastră, precum şi tinerii voluntari din cadrul Asociaţiei „Muşatinii” – cu care avem o relaţie deosebită, prin intermediul domnului profesor Ovidiu Albert, a spus prof. Luminiţa Boloca, directorul Şcolii gimnaziale „Calistrat Hogaş”.

Campanie după campanie!

Alături de campania electorală, care i-a adus faţă în faţă pe cei mai vrednici dintre elevi în competiţia pentru desemnarea structurilor de conducere ale Consiliilor Şcolare, toamna a mai adus în şcolile romaşcane alte două campanii, la fel de pasionante. Prima, având drept scop dezvoltarea voluntariatului, a atitudinii de întrajutorare şi a grijii faţă de ceilalţi, încă de la vârstele cele mai fragede, s-a derulat în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, invitându-i pe elevii din şcolile înscrise în cadrul Strategiei Naţionale pentru Acţiuni Comunitare să se implice în activităţile organizate sub genericul Săptămâna fructelor şi legumelor donate.
Astfel, tone de fructe colectate în şcolile nemţene, au fost distribuite fie familiilor aflate în dificultate din punct de vedere financiar, fie unor instituţii de ocrotire. La Colegiul Naţional „Roman Vodă”, spre exemplu, întreaga cantitate de fructe adunată a fost distribuită copiilor de la centrele de zi din oraş, respectiv la „Iubire şi speranţă” şi la centrul de la Şcoala „Calistrat Hogaş”, prin grija coordonatorului acţiunii, prof. dr. Ovidiu Albert şi a voluntarilor din Asociaţia „Muşatinii”. La bilanţul acestei acţiuni nu s-au dovedit a fi mai prejos nici liceenii de la Colegiul Tehnic „Petru Poni” şi nici elevii de ciclu gimnazial, în top fiind şi Şcolile gimnaziale „Vasile Alecsandri” şi „Calistrat Hogaş”, ultima, chiar gazda Centrului de zi pentru copii „Melchisedec Ştefănescu” unde au s-a distribuit „recolta” adunată în perioada campaniei.
Imediat, acestei… agrocampanii i-a urmat o altă iniţiativă derulată în perioada 1 – 19 noiembrie, de asemenea în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, intitulată „19 zile de activităţi pentru prevenirea abuzurilor asupra copiilor”, acţiune care a atras atenţia tuturor membrilor comunităţii asupra abuzurilor cărora le pot cădea victime copiii. Romanvodiştii, de pildă, au purtat cocarde portocalii pe toată perioada derulării campaniei şi au întreprins şi activităţi interactive cu romaşcanii, în piaţa „Roman Muşat” unde au împărţit flyere şi materiale informative legate de tema campaniei. Sub genericul „Spune NU de 19 ori”, şi la Colegiul Tehnic „Petru Poni” au fost dezbătute studii de caz, la orele de dirigenţie, alte acţiuni fiind derulate în parteneriat cu părinţii şi cu reprezentanţii unor instituţii publice implicate în prevenirea şi soluţionarea situaţiilor de abuzuri asupra copiilor.

Educaţie şi diabet…

Elevi şi cadre didactice de la trei instituţii romaşcane de învăţământ liceal au fost prezenţi joi, 14 noiembrie, în sala de festivităţi a Colegiului Tehnic „Petru Poni” unde a fost lansată cea de a doua ediţie a proiectului ce are drept scop prevenirea tinerilor în ceea ce priveşte practicarea unui stil de viaţă sănătos care, deloc întâmplător, a demarat în data când, la nivel mondial, este marcată Ziua de luptă împotriva diabetului, boală modernă care a constituit de altfel şi obiectul dezbaterilor în contextul acţiunii în discuţie.
Este vorba despre lansarea celei de a doua ediţii a proiectului intitulat Stil de viaţă sănătos împreună cu partenerii noştri, Liceul Teologic Sf. Francisc de Assisi, respectiv Colegiul Tehnic Miron Costin cu care vom derula activităţi de informare reunite în diverse teme educative pentru elevi. Ne vom axa pe informaţii legate de practicarea unui stil de viaţă sănătos, de alimentaţie, toate acestea fiind cuprinse în campania care va avea loc în 2013 sub genericul Educaţie şi prevenţie în diabet. Interesul tinerilor este accentuat, mai ales că mulţi dintre ei au simţit schimbările provocate de un stil de viaţă neadecvat, care predispune la obezitate şi care constituie paşi destul de rapizi spre diabetul de tip unu, care se manifestă la vârsta lor, a spus Emilda Butnariu, profesor de biologie la Colegiul Tehnic „Petru Poni” Roman.
Cu ocazia lansării acestui proiect susţinut de colectivele din cele trei instituţii de învăţământ liceal romaşcane s-a făcut o introducere în istoricul acestei boli moderne precum şi o informare amănunţită prin prezentarea unor filme şi aplicaţii power-point referitoare atât la cauzele care determină boala, cât şi la măsurile care o pot anula, mai ales la vârsta la care se află protagoniştii acestei campanii.

Grupaj de A. OPRIŞ