Seminarul „Consolidarea dialogului social în România, în contextul noii legislaţii privind dialogul social”

Dialogul social – inutil sau formal!

Cam aceasta ar putea fi principala concluzie a Seminarului „Consolidarea dialogului social în România, în contextul noii legislaţii privind dialogul social”, desfăşurat la Eforie Nord, în perioada 2-5 septembrie. Preşedintele Federaţiei Sindicatului Liber Învăţământ (FSLÎ) Neamţ, Gabriel Ploscă a prezentat în cadrul seminarului câteva opinii ale sindicatelor nemţene în cadrul lucrărilor.

La seminar au participat reprezentanţi ai sindicatelor din întreaga ţară, ministrul pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, fost sindicalist, preşedintele CSDR, Iacob Baciu, vicepreşedintele EZA (instituţie de formare europeană a sindicatelor), Jozef Mozolewski. Directoratul General de Ocupare, Probleme Sociale şi Incluziune din cadrul Comisiei Europene, a transmis mesajul propriu în cadrul seminarului, punând accent pe adaptarea legislaţiei în domeniu la cea europeană.

În cadrul acestui seminar au fost prezentate strategiile cheie ale Comisiei Europene privind dezvoltarea dialogului social, au fost dezbateri despre dialogul social în Europa cu studii de caz din Spania, Italia, Belgia, Italia, Germania, Portugalia şi Polonia şi a avut loc o evaluare a procesului de dialog social la nivel naţional din punctul de vedere al sindicatelor. De asemenea, au fost prezentate perspectivele pentru cadrul de dialog social în ţara noastră, iar domnul ministru Pop a vorbit despre importanţa dialogului social din punctul de vedere al Guvernului României”, a precizat Gabriel Ploscă.

Secretarul general al Comisiei Economice şi Sociale (CES), Marin Suliman a prezentat cadrul legal pentru organizarea şi funcţionarea CES-ului, un instrument cheie în mecanismele de dialog social. Dezbateri aprinse au fost pe marginea mecanismelor de exercitare ale dialogului social, în cadrul cărora s-au prezentat şi modalităţi de soluţionare a litigiilor de muncă şi asigurări sociale, ca modalitate de expresie a dialogului social. Un accent deosebit s-a pus pe rolul partenerilor sociali în funcţionarea mecanismului, dându-se mai multe exemple de încălcare ale principiilor dialogului social în România în perioada 2010-2012 şi exemple de petiţii adresate unor instituţii şi foruri internaţionale, printre care şi CE. Noul pachet legislativ a fost dezbătut de partenerii sociali în ideea modernizării dialogului social în ţara noastră, vorbindu-se în acest context şi despre necesitatea profesionalizării liderilor de sindicat şi a resurselor umane active în dialogul social. Profesorul universitar de drept Alfredo Ramirez Narghiz din Spania a făcut o prezentare interesantă cu această temă.

Reprezentantul judeţului Neamţ, profesor Gabriel Ploscă a vorbit în intervenţia sa despre mecanismele de exercitare a dialogului social şi a pus accentul pe necesitatea înfiinţării şi funcţionării a unor comisii de dialog social la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, ţinând cont de faptul că ordonatorul de credite este consiliul local, care ar trebui să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în localitate şi în mod special de necesităţile unităţilor de învăţământ. Un alt punct atins de preşedintele FSLÎ Neamţ în acest context a fost reanimarea comisiilor de egalitate de şanse care există sau ar trebui să existe în cadrul Agenţiilor de Plăţi şi Prestaţii Sociale, pentru ca dialogul social să funcţioneze, care nu au un buget propriu şi sunt, în cele mai multe cazuri, pur formale.

Ca o concluzie a acestui seminar, în România în momentul de faţă, dialogul social fie nu funcţionează, fie este formal”, a precizat Gabriel Ploscă. „Ne întâlnim, refulăm, o facem pe războinicii şi cam atât. Există şi exemple pozitive, cum a fost relaţia sindicatului nostru cu fostul prefect Mihai Archip, care a intervenit, la cererea noastră pentru soluţionarea unor probleme, precum naveta profesorilor şi altele şi căruia dorim să-i mulţumim. Dar, este nevoie în România de un dialog social permanent şi real, care să ofere soluţii concrete pentru rezolvarea problemelor membrilor noştri de sindicat, nu să fie doar o chestiune de formalitate”.

Angela BRUDARU