Manualele şcolare pentru clasele a XI-a şi a XII-a au devenit o raritate, elevii fiind nevoiţi să se descurce fiecare cum poate, fie să copieze manualele pe care un norocos le primeşte de la generaţia anterioară, fie să le cumpere de pe piaţa liberă, din anunţuri în presă sau de pe internet. În acestă situaţie se află peste 10.000 de elevi nemţeni care sunt în clasele a XI-a şi a XII-a în licee. Şi site-ul de socializare facebook a devenit locul în care se dezvoltă o bursă a manulelor pentru aceste clase.
De 12 ani, piaţa liberă prosperă
Cum s-a ajuns în această situaţie? Deşi învăţământul obligatoriu este de zece clase, şcoala nu este obligată să asigure manuale şcolare gratuite decât celor din clasele I-X.
Anul acesta situaţia este cu atât mai gravă, cu cât se schimbă programa la majoritatea disciplinelor începând din anul şcolar 2013-2014 şi atunci editurile nu mai investesc pentru producţia de carte şcolară care s-ar vinde doar într-un an. Mai ales, în situaţia în care criza economică a pus lacăt multor firme de profil.
La depozitul de carte şcolară al judeţului Neamţ de la Colegiul Tehnic Gheorghe Cartianu din Piatra Neamţ , pentru acest an şcolar au fost achiziţionate 106.00 manuale, cele mai multe pentru clasele I, IX-a şi a X-a. Şeful depozitului, Neculai Cireş, cel care gestionează depozitul din 1990, ne explică de ce s-a procedat aşa: „Şcolile au constatat că elevii din clasele mai mici păstrează mai bine manualele decât cei din clasele de liceu, care sunt predate de la o generaţie la alta cu un grad mai mare de uzură şi atunci, anul acesta am cumpărat 51.000 de manuale pentru clasele a IX-a şi a X-a. Pentru clasa I, unde se încearcă asigurarea a cât mai multor manuale noi, au fost achiziţionate 15.000 de manuale. În fiecare unitate de învăţământ există un profesor care are responsabilitatea de a se ocupa de colectarea manualelor la sfârşirul fiecărui an şcolar de la elevi, însă mulţi dintre aceştia nu se implică până la capăt în această activitate”.
Târg de carte la CNI
Conducerea Colegiului Naţional de Informatică (CNI) din Piatra Neamţ s-a implicat, la iniţiativa elevilor, în organizarea unui Tîrg de carte şcolară ce a avut loc în sala de sport a liceului. La târg au participat atât actualii elevi din clasele a XII-a, care şi-au vândut cărţile cumpărate anul trecut, cât şi foşti absolvenţi care acum sunt în primii ani de studenţie.
„Mare parte din manuale le luăm de la colegii mai mari. Mai există anumiţi profesori care doresc să predea după manuale alternative şi atunci ori le xeroxăm, varianta mai ieftină, ori face domnul profesor comandă, sunt mai scumpe, dar e sigură toată tranzacţia. În general un manual costă 5 lei, dacă este mai subţire sau mai uzat, cele mai multe costă 10 lei, dar sunt şi cărţi mai groase care costă 15-20 de lei. Pentru toate manualele pe care le-am cumpărat anul acesta, pe lângă cele primite de la colegi, am cheltuit cam 1.000 de lei”, ne-au spus Lorena Strechie şi Ingrid Botescu, eleve în clasa a XI-a B la CNI.
Soluţia ar putea fi preluată şi de alte unităţi de învăţământ din judeţ, organizarea unui astfel de târg nefiind costisitoare, însă ar fi de mare ajutor elevilor din clasele terminale.
Angela BRUDARU