Scrisori din Basarabia

Unire prin cultură – Caragiale să ne judece!

Aşa sună genericul festivalului găzduit la Chişinău de Teatrul Naţional „Satiricus” în perioada 10-20 octombrie. Trupe de teatru din România şi Republica Moldova au sărbătorit o unire simbolică, prin cultură, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naşterea marelui dramaturg român, Ion Luca Caragiale.

În cadrul proiectului au evoluat: Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti, condus de Maia Morgenstern, cu spectacolul … Şi simţ monstruos, dramatizare de Monica Stoica şi Vlad Isăilă după Ion Luca Caragiale; Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, Suceava, România, cu spectacolul O noapte furtunoasă; Teatrul Principal, Bucureşti, România, cu spectacolul D-ale carnavalului; Teatrul Dramatic „I.D. Sârbu”, Petroşani, România, cu spectacolul D-ale carnavalului; Teatrul de Artă Deva cu spectacolul O noapte furtunoasă; Teatrul Naţional „Satiricus I. L. Caragiale”, Chişinău, R. Moldova, cu spectacolele Năpasta şi O scrisoare pierdută; Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Chişinău, R. Moldova, cu spectacolul D-ale carnavalului.

Startul festivalului a fost dat de celebra piesă „D-ale Carnavalului”. Spectatorii au urmărit cu emoţii nedisimulate spectacolul plin de ironie, dar şi de lecţii de viaţă, regizat de basarabeanul Alexandru Grecu şi jucat de actorii Teatrului Dramatic „I. D. Sârbu” din Petroşani.

În cele 10 zile ale festivalului au fost jucate piesele lui Caragiale, încheindu-se cu un alt spectacol „D-ale Carnavalului”, montat de Teatrul Principal din Bucureşti.

Subliniem că acest proiect este realizat de Teatrul Naţional „Satiricus I. L. Caragiale” în parteneriat cu Primăria municipiului Chişinău şi Institutul Cultural Român Mihai Eminescu, la Chişinău.

Red.