Salon Internaţional – „Singular Art versus Contemporary Art”, marca Laurenţiu Dimişcă

Mulţi dintre iubitorii artelor plastice ştiu că Laurenţiu Dimişcă, lider al mişcării Artei Singulare din România, a demarat un proiect inedit şi îndrăzneţ în satul Gura Văii, unde a transformat clădirea unei foste şcoli într-un muzeu de artă dedicat creaţiilor care se încadrează în curentul modern pe care îl promovează.

Pe data de 16 octombrie a. c., un public numeros prezent la Gura Văii a fost martor al unui eveniment „singular”: „Astăzi vă aflaţi la deschiderea unui Salon Internaţional de Artă Singulară versus Artă Contemporană, care a ajuns la ediţia a V-a, şi la care participă peste 70 de artişti, din ţară şi din străinătate. Ne aflăm într-un spaţiu neconvenţional, care după ce va fi terminat va fi înscris în circuitul Raw Vision, unde sunt localizate cele mai bizare clădiri sau locaţii din lume. De la noi din ţară, mai sunt în acest ghid Muzeul particular Nicolae Popa de la Târpeşti-Neamţ, Cimitirul de la Săpânţa şi Muzeul Ţăranului Român” – a declarat Laurenţiu Dimişcă în deschiderea vernisajului.

Ceea ce a particularizat acest Salon a fost amalgamul de pictori consacraţi – Laurenţiu Dimişcă, Parasca Agape, Dumitru Bostan, Petru Diaconu etc. – lângă care şi-au găsit loc şi cei debutanţi: Ştefan Bucureşteanu, Geanina Gavriş, Irina Irimescu, Gabriela Dobre, Diana Gripcă. Este meritul lui Laurenţiu Dimişcă de a încuraja tinerii artişti, de a-i aduce pe simeze pe cei care simt că se pot exterioriza astfel, pe cât de mulţi pe atât de diferiţi în modul şi mijloacele de exprimare.

Vădit emoţionaţi şi pătrunşi de importanţa momentului pe care îl trăiesc, câţiva dintre artiştii debutanţi au făcut declaraţii pentru mass media:

„Sunt unul dintre artiştii care expune pentru prima dată la Salonul Internaţional organizat de Laurenţiu Dimişcă şi m-am apucat de artă acum trei ani, totul venind spre mine intuitiv. Am descoperit în facultate arta brută, a celor care nu au studii de specialitate şi se distanţează de calea academică. Aş dori să aduc în atenţie şi domeniul mai nou al artei digitale prin care am reuşit să digitalizez lucrările mele şi ale colegilor mei, astfel încât să poată fi vândute mai uşor”. (Ştefan Bucureşteanu)

„Prezenţa mea la acest Salon este un vis devenit realitate. Toată viaţa mea a avut legătură cu arta şi desenez de când mă ştiu, dar m-am lovit de foarte multe condiţionări în acest domeniu. De aceea am ales să renunţ la tot ce am învăţat şi să fac ce îmi spune inima. Astfel, am ajuns să reuşesc în sfârşit să mă exprim liber şi să pot arăta ceea ce sunt”. (Geanina Gavriş)

„Este prima mea posibilitate de a-mi face vizibile creaţiile. Eu pictez mandala din 2017, deşi până atunci nu am avut de-a face cu arta, cu toate că am simţit-o mereu în mine. Mandala este o tehnică tibetană foarte veche, care te ajută să ajungi la sinele tău, la încrederea în tine, la echilibrul trupului, minţii şi a sufletului. Este o tehnică fără reguli, în afară de cea a centrului, de unde pleacă emoţiile, imaginaţia, creaţia. Am ales să exprim universul meu interior prin mandala pe pietre, tablouri, pereţi şi sper ca acest tip de artă să fie înţeles.” (Irina Irimescu)

„Prin lucrările mele încerc să creez o punte între ştiinţă şi artă. Împărtăşesc din ceea ce sunt cu cei pregătiţi să primească ceea ce pot eu oferi. Cred că manifestările artistice trebuie să deschidă conexiuni şi drumuri spre spirit.” (Gabriela Dobre)

„Arta mea vorbeşte despre căutarea spirituală şi cum putem să fim mai mult conştienţi de acţiunile noastre de zi cu zi; îmbină abstractul cu decorativul, având şi un strop de suprarealism care dă spre arta vizionară.” (Diana Gripcă)

Salonul Internaţional este deschis publicului şi poate fi vizitat până pe data de 17 ianuarie 2022, iar lucrările pot fi nu doar admirate ci şi cumpărate cu preţuri variind între 100 şi 10.000 de euro.

Gianina BURUIANĂ