Stagiunea muzicală 2022-2023: Concert de percuţie

Pe 27 aprilie 2023, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, au organizat o nouă întâlnire muzicală a stagiunii 2022-2023. Protagonişti – membrii Ansamblului de percuţie al Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, Ansamblul de percuţie „Versus”, Ansamblul de percuţie „Fireworks Magazin” şi Ansamblul de percuţie al Colegiului Naţional de Artă „George Apostu”.

Concertul a fost unul itinerant, desfăşurându-se, în afară de Piatra-Neamţ, şi la Suceava (pe 26 aprilie), Bacău (28 aprilie), Braşov (3 mai).

În anul 2002, în cadrul Colegiului Universitar de Muzică din Piatra-Neamţ al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, eminentul profesor Grigore Pop a pus temelia unei adevărate şcoli de percuţie. Tot la Piatra-Neamţ, a realizat două proiecte de anvergură, „Festivalul Naţional al Muzicii de Percuţie” şi „Gala muzicii de percuţie”. De aici a izvorât ideea înfiinţării, în anul 2009, a unui Ansamblu de percuţie după modelul celui de la Cluj-Napoca, fondat de către distinsul profesor în urmă cu patruzeci şi unu de ani.

Cofondator al ansamblului din Piatra-Neamţ a fost şi mai tânărul său discipol Alexandru Veleşcu, unul din exponenţii de frunte ai şcolii de percuţie nemţene. Absolvent al Colegiului Universitar de Muzică din Piatra-Neamţ, acesta şi-a continuat studiile de masterat şi de doctorat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca. În prezent, pe lângă activitatea didactică desfăşurată la clasa de percuţie, Alexandru Veleşcu îşi continuă atât cariera de interpret-solist, cât şi cea de conducător al Ansamblului de Percuţie, insuflând studenţilor acelaşi entuziasm preluat de la mentorul său.

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ