În organizarea Consiliului judeţean Bacău, Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, Fundaţiei Mircea-Titus Romanescu, Consiliului local Tarcău şi a Uniunii Artiştilor Plastici din România, în perioada 10-31 august 2023, la Tarcău s-a desfăşurat cea de a V-a ediţie a Simpozionului Naţional de Acuarelă „Iulia Hălăucescu”.
Au expus, la final de tabără de creaţie, participanţi prezenţi sau prieteni mai vechi ai Tarcăului, nume recunoscute ale acuarelei româneşti sau de peste hotare: Crina ANTONESCU, Ion-Alexandru ANTONESCU, Ilie BOCA, Dumitru BOSTAN jr., Teodor BUZU, Grigore CARATĂ, Alexandru Pintilii CARCIUCAŞ, Mircea CORCODEL, Olga DIACONU, Gheorghii DIACONU, Victor DIMA, Corneliu Drăgan – TÂRGOVIŞTE, Ema HAGIU, Mirela HAGIU, Iosif HAIDU, Lucia JUNCU, Valeriu JABINSCHI, Marcel LUPŞE, Eugen MĂCINIC, Eugen MIRCEA, Nadia NEGRU, Valter PARASCHIVESCU, Corina Preda CORIANU, Erwin RACZ, Arcadie RĂILEANU, Mircea-Titus ROMANESCU, Yan SU, Teodor VIŞAN.
În cuvântul de evaluare a evenimentului, Mircea-Titus Romanescu, principalul „vinovat” al emulaţiei acuarelei şi a locului, a explicat: „Unul dintre scopurile noastre a fost să punem în evidenţă şi frumuseţea Tarcăului, dar am mai încercat să adăugăm şi o valenţă culturală acţiunii noastre, multe pensiuni devenind gazdele unor expoziţii, adăugând astfel un plus de interes pentru cei care vizitează zona.
Ceea ce ne dorim este ca Tarcăul să devină un punct de interes pe harta culturală a ţării şi, de ce nu? – a Europei. Toate simpozioanele noastre sunt naţionale şi atrag, de la an la an, nume tot mai sonore ale plasticii româneşti ….Anul acesta, de pildă, am reuşit să obţinem pentru prima dată colaborarea unui maestru şi prieten al nostru – domnul Ilie Boca de la Bacău, care se află şi el într-un moment de revenire la vechea dragoste pentru acuarelă. Avem invitaţi din şcoli diferite, medii diferite, profesii diferite, chiar din ţări diferite, dar întâlnirea cu mirajul acestui ţinut ne aduce pe toţi în faţa şevaletului pentru a picta acelaşi vis”. În continuare, amfitrionul manifestării a mulţumit colaboratorilor, domnului viceprimar Mircea Nistor, doamnei Ileana Romanescu pentru dăruirea cu care s-au implicat în acest proiect, publicului prezent la vernisaj, pentru sensibilitatea cu care a recepţionat acest demers artistic.
Viceprimarul Mircea Nistor a observat – ca o notă comună a acestor tabere – faptul că toţi participanţii se despart, în final, prieteni. Domnia sa şi-a exprimat, de asemenea, încrederea că cea de a X-a manifestare comună cu Fundaţia Mircea-Titus Romanescu, programată pentru anul viitor, va reuşi să marcheze la cele mai înalte determinative centenarul naşterii pictoriţei Iulia Hălăucescu, denumită pe bună dreptate „Doamna acuarelei româneşti”.
În acelaşi sens a pledat şi medicul Virgil Răzeşu, chirurg şi scriitor binecunoscut pe plan naţional, secretar general al Fundaţiei Petronius şi Iulia Hălăucescu. El a condamnat oficialităţile nemţene pentru lipsa de respect faţă de memoria unor înaintaşi care au asigurat gloria culturală a locului. În Piatra-Neamţ nu există nici o stradă care să poarte numele Iuliei Hălăucescu, după cum nu există nici o şcoală care s-o facă şi, mai grav, nu există o expoziţie permanentă care să-i reunească opera. Spre cinstea oficialităţilor locale, o asemenea expoziţie există la Tarcău, Muzeul de Artă Iulia Hălăucescu rămânând un reper important al spiritualităţii nemţene.
Mircea ZAHARIA