Desfăşurat în perioada 6-14 noiembrie, cu posibilitatea urmăririi spectacolelor din selecţie timp de 48 de ore în format online, a 31-a ediţie a Festivalul Naţionalui de Teatru (FNT) a adus în atenţia publicului un număr de 136 de evenimente (spectacole de teatru, instalaţii performative şi vizuale, producţii invitate din străinătate, conferinţe, expoziţii, evenimente speciale online, teatru radiofonic, prezentări de carte, o amplă secţiune „in memoriam” dedicată artistului Ion Caramitru şi chiar câteva manifestări live).
„Creaţia. Recreaţia. Re-creaţia” – a fost conceptul din acest an care a structurat FNT 31, derivat din ordonarea selecţiei spectacolelor româneşti ce au avut premiera în stagiunea trecută. Aceasta a fost realizată de criticii de teatru Cristina Rusiecki, Oana Cristea Grigorescu şi Claudiu Groza – care au fost în acest an şi directori artistici ai FNT.
A fost pentru prima oară când am avut un „Imn” dedicat festivalului, semnat, inconfundabil, de Ada Milea. Noua imagine a festivalului îi aparţine scenografului Andu Dumitrescu.
Teatrul Tineretului Piatra-Neamţ a fost prezent la această ediţie cu spectacolul „98% Decizia corectă”, de Andreea Tănase, în regia Elenei Morar. Înregistrarea a putut fi urmărită online, gratuit, începând de luni, 8 noiembrie, de la ora 23:30, timp de 48 de ore.
Organizator principal al Festivalului Naţional de Teatru a fost, ca în fiecare an, UNITER – Uniunea Teatrală din România.
Festivalul Naţional de Teatru este şi va rămâne o platformă de susţinere şi promovare a teatrului românesc şi a componentelor sale creative.
Am încercat – şi sper c-am reuşit, cu toate restricţiile impuse de criza sanitară – să aducem un program bogat în evenimente atractive, diverse, chiar surprinzătoare, uneori: …cu multe spectacole, cu estetici şi problematici care au ieşit la suprafaţă în aceşti doi ani «pandemici», cu expoziţii şi conferinţe care să exprime frământările creatorilor. Totodată, am oferit posibilitatea de a veni în contact cu creaţii ale unor mari artişti invitaţi în Festival.
Încă nu-mi pot imagina un Festival Naţional de Teatru fără Ion Caramitru. În acest an, însă, marele artist a fost, poate mai mult ca oricând, «viu» în faţa audienţei, prin creaţiile şi gândurile sale, în ampla secţiune «in memoriam» ce i-a fost dedicată.
UNITER