INFOCULT

„Regina soldat”, la Muzeul de Artă

 

Asociaţia România Culturală şi Complexul Muzeal Judeţean Neamţ au lansat vineri, 15 iunie 2018, în Sala de Artă Contemporană a Muzeului de Artă Piatra-Neamţ două acţiuni culturale înscrise în evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri: vernisajul expoziţiei de fotografie-document „REGINA SOLDAT” şi lansarea albumului „Regina şi Frontul”.

În cele 45 de panouri fotografice, este înfăţişată Suverana României, cea care a vrut să se identifice cu suferinţa poporului român, cu un veac în urmă, în timpul Primului Război Mondial, implicându-se intens în serviciul sanitar, organizând spitale de campanie, cantine sociale, adăposturi pentru sărmani, depozite de alimente şi nu numai.

Este singura Regină care, în acele vremuri grele, nu a cunoscut frica de gloanţe, de bombe şi nici măcar de epidemii, ea fiind văzută zilnic în spitalele de campanie pentru a-i alina pe cei suferinzi, a împărţi medicamente, mâncare şi pături soldaţilor răniţi sau bolnavilor de tifos.

Şi nu s-a oprit aici! Îmbrăcată în nelipsita uniformă de soră medicală, Suverana noastră a mers chiar şi pe front, coborând fără frică în „tranşeele morţii” pentru a-şi încuraja soldaţii!

Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul Primului Război Mondial, a fost numită de popor şi „REGINA SOLDAT”!

Expoziţia de fotografie a putut fi vizitată în perioada 15 iunie-1 iulie 2018.

 

Adrian Alui Gheorghe, lansare de carte

 

 

Vineri, 29 iunie, Librăria Humanitas din Piatra-Neamţ a găzduit lansarea cărţii „Zugzwang. Strada cu o singură ieşire”, de Adrian Alui Gheorghe, apărută de curând în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom.

La eveniment, au participat apropiaţi şi prieteni ai autorului, un public numeros. Totodată, Adrian Alui Gheorghe i-a avut aproape şi pe scriitorii Sorin Lavric (revista România Literară), Adrian G. Romila şi Vasile Spiridon. Discuţia a fost moderată de poetul Emil Nicolae.

Adrian Alui Gheorghe: Rămas fără o slujbă certă, am fost angajat să spun poveşti unui om care se împotmolise în orizontul patului de suferinţă. O suferinţă mută pe care povestea o putea atenua, o făcea suportabilă. Astfel am văzut cum acţionează cuvântul asupra minţii, inimii şi sufletului omenesc, ca un fel de neurohormon al fericirii, care se insinuează în creier. De asta, nu vă îndemn să vă îndepărtaţi de realitatea imediată, care vă asigură echilibrul pe planetă, dar vă îndemn să nu vă îndepărtaţi mai ales de poveste, de literatură, care vă asigură echilibrul în univers. Fiecare om e o poveste cu final previzibil, numai că până la final sunt o mulţime de imprevizibilităţi. Asta e literatura, de fapt. În poveste viaţa fiecăruia capătă sens, în afara ei e mai mult un element statistic. Vorba cuiva: suntem ceea ce citim. Dar, dacă nu citim, cine suntem?

 

O nouă ediţie „Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută”

 

Biblioteca Judeţeană „G.T Kirileanu” Neamţ şi Radio România Chişinău au organizat vineri, 29 iunie, o nouă întâlnire în cadrul proiectului cultural „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută”. Invitata specială a fost cercetătoarea Tamara Cărăuş, autoarea mai multor volume în care abordează problemele identităţii basarabenilor, cele legate de limba vorbită în stânga Prutului şi care a susţinut conferinţa ştiinţifică „A fi una cu limba sau despre limbă şi identitate în Republica Moldova”.

Tamara Cărăuş (n. 1972) a studiat filosofie şi litere la Universitatea din Bucureşti, cu doctoratul susţinut, în 2001, la aceeaşi universitate. A desfăşurat proiecte de cercetare în cadrul mai multor instituţii: Colegiul Noua Europă, Universitatea din Bucureşti, Universitatea din Oxford, Universitatea din Uppsala, Universitatea din Groningen, Universitatea Palacky Olomouc, Universitatea din Rijeka, Academia de Ştiinţe din Polonia, Institut für die Wissenschaften vom Menschen, Viena ş.a.

A publicat articole ştiinţifice, a coordonat mai multe volume de cercetare şi a scris câteva cărţi: „Tzara mea” (Editura Arc, 2000); „Efectul Menard” (Editura Paralela 45, 2003); „Capcanele identităţii” (Editura Cartier, 2011); „Limba de hârtie” (Editura Cartier, 2017, 2018).

 

Andrei Nuţu, un nume care trebuie reţinut

 

Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Galeria Casa Matei, Asociaţia Universitart şi ASUAD au organizat la finalul acestui an universitar Competiţia de Proiecte Expoziţionale „Expo Maraton 2018”, adresată studenţilor Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca. La competiţie s-au înscris peste 50 de participanţi din care au fost selectaţi 16 pentru a-şi expune proiectul individual.

Studenţii selecţionaţi s-au remarcat prin modul în care şi-au elaborat proiectele şi au mixat tehnica specifică secţiei la care studiază cu noile tendinţe din arta contemporană.

Artistul vizual pietrean Andrei Nuţu, fost elev al profesorilor Grigore Agache la Liceul de Arte „Victor Brauner” şi Cristina Petrariu la Asociaţia Culturală „ Arte.Ro”, a câştigat Premiul Publicului pe baza mediei generale, Premiul Institutului Francez Cluj-Napoca şi Premiul Institutului Polonez din Bucureşti.

Recent, Andrei Nuţu a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, secţia pictură: „Am participat cu un proiect intitulat Metanoia. Toate lucrările au fost realizate în ulei pe pânză, cu o tehnică clasică, referindu-se la cum poţi să pui în aceeaşi imagine, partea sacră şi partea profană, ce modalităţi plastice pot să abordez ca să pot să redau ceea ce nu este vizibil pentru ochiul liber. În mare parte, lucrările sunt figurative, cu anumite influenţe abstracte legate de texturi sau de cromatică. Metanoia înseamnă o schimbare a percepţiei, a minţii: pentru a putea să vezi ceea ce nu există de fapt, trebuie să înveţi să foloseşti alţi ochi.”

 

Laureaţii Premiilor „Victor Brauner”

 

 

În acest an, Premiile „Victor Brauner” au fost decernate artistei plastice Violeta Dinu, muzeograf la Muzeul de Artă Piatra-Neamţ şi pictorului Grigore Agache, profesor la Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamţ. Festivitatea de premiere a celei de a III-a ediţii a avut loc cu ocazia Zilei „Victor Brauner”, organizată vineri, 15 iunie, la Sinagoga Catedrală „Baal Shem Tov”, la 115 ani de la naşterea renumitului pictor, originar din oraşul nostru.

„Premiul este foarte râvnit şi sper să continue oferirea lui şi în anii următori. Toţi colegii mei merită să fie recompensaţi cu acest premiu”, a declarat Violeta Dinu.

„Mulţumesc pentru această apreciere. Este un premiu deosebit. Victor Brauner a fost un mare artist. Mă simt onorat de acest premiu”, a spus şi profesorul Grigore Agache.

Anul trecut, prima manifestare din cuprinsul Zilei „Victor Brauner”, Expoziţia „Om – Zid – Arhetip”, de la Muzeul de Artă, a aparţinut pictorului Grigore Agache.

 

Reviste şcolare nemţene, laureate pe plan naţional

 

La etapa naţională a Concursului de jurnalism şi reviste şcolare 2018, trei publicaţii şcolare din judeţul Neamţ au obţinut Titlul de laureat. S-au aflat în top revista „Adobiografiinţa” a Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş” Piatra-Neamţ, profesori coordonatori Gheorghe Brânzei şi Manuela Preisler, revista „Anotimpuri”, a Colegiului Tehnic „Gh. Cartianu” Piatra-Neamţ, profesori coordonatori Raluca Orza şi Mariana Paleu, şi revista „Crai nou” a Şcolii Gimnaziale nr. 5 Piatra-Neamţ, profesori coordonatori Claudia Păduraru şi Petronela Herciu.

Două eleve din redacţia revistei „Adobiografiinţa” (Popa Daniela-Elena şi Gondor Sânziana) au participat la Tabăra naţională de reviste şcolare şi jurnalism, care s-a desfăşurat la sfârşitul lunii iunie la Sfântu Gheorghe, în judeţul Covasna.

 

„Theoria” lui Matei Enric, la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel”

 

Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamţ au găzduit în perioada 1-14 iulie 2018 expoziţia personală „Theoria” a artistului Matei Enric.

Matei Enric (născut în 1978 în Bucuresti) este licenţiat în restaurare-pictură murală la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, are la activ vreo zece expoziţii personale şi a participat la peste cincizeci de expoziţii de grup în ţară şi străinătate. Personale: „Solve et Coagula” (2013, Galeria Alchemia), „Gotic” (2008, Galeria La Perne), „Refacerea Fragmentului” (2014, Galeria Occidentului) ş.a. Colective: „Identităţi” (2011, Institutul Francez din Bucureşti), a cincea ediţie a EU Open House (2011, Ambasada Română din Washington şi Biblioteca din Cleveland Park, SUA), expoziţia „A Symphony of Symbolism” (2008. Agora Gallery, New York, SUA) ş.a.

„Expoziţia de faţă porneşte de la cuvântul „theoria” care în greaca veche însemnă a contempla, a examina, a privi, încercând să pătrunzi substanţa lucrurilor. Am ales acest titlu pentru a defini căutările mele plastice. Pictura mea cumu­lează reflexia lumii în conştiinţa mea şi drumurile croite în găsirea unui adevăr. Este un dialog, multe întrebări adresate Acelei entităţi care cârmuieşte destinul tuturor. Consider că procesul interogaţiei este important. Dacă vrei să primeşti răspunsul corect, trebuie mai întâi să ştii cum să formulezi corect întrebarea, pentru că răspunsul se află deja în întrebare’’, a mărturisit pictorul. Vernisajul – marţi, 3 iulie. A prezentat criticul de artă Lucian Strochi.

 

Povesti despre oraşul meu

* Desene, lucrări de grafică şi pictură create de copii şi tineri, pe simezele Bibliotecii Judeţene

 

În perioada 20-30 iunie 2018, pe simezele Bibliotecii Judeţene „G.T.Kirileanu”, în sala „Victor Brauner” au fost prezentate lucrările participante la EXPOZIŢIA DE ARTE PLASTICE PENTRU COPII „POVEŞTI DESPRE ORAŞUL MEU”. Manifestarea este la cea de a III-a ediţie, fiind dedicată oraşului şi patronului său spiritual – SF. PROOROC IOAN BOTEZĂTORUL. Cele peste o sută de desene, lucrări de grafică, pictură şi icoane pictate pe sticlă şi lemn care alcătuiesc expoziţia, au fost realizate cu drag şi străduinţă de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 5-18 ani, membri ai Clubului de Arte Vizuale „Atelierul de Arte” din cadrul Asociaţiei Culturale „Arte. Ro” din Piatra-Neamţ. Tot în cadrul vernisajului a avut loc şi înmânarea în cadru festiv a premiilor naţionale şi internaţionale pe care copiii de la Asociaţia Culturală „Arte. Ro” le-au obţinut în intervalul ianuarie – iunie 2018 la competiţiile internaţionale destinate elevilor, peste 60 de trofee, medalii şi premii speciale adjudecate în: Macedonia, Belarus, Portugalia, Bulgaria, Turcia, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii. Felicitări profesoarei Cristina S. Petrariu, preşedinte Asociaţia Culturală „Arte.Ro”, laureaţilor şi expozanţilor. Tuturor, o vacanţă frumoasă, colorată şi creativă!

 

De Ziua Iei, IA NEAM(Ţ)ULUI

 

Ia sau cămaşa populară femeiască reprezintă una dintre cele mai frumoase piese ale costumului popular românesc. 2013 a fost primul an când s-a marcat Ziua Iei, care s-a transformat într-un adevărat fenomen.

„Şezătoarea de Piatra” din cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” este formată din doamne iubitoare de frumos, de tradiţii, de port popular, înzestrate cu multă răbdare şi talent. Din această întâlnire s-a născut ideea IA NEAM(Ţ)ULUI, menită să promoveze frumoasele cămăşi populare femeieşti din judeţul Neamţ. Sub acest semn vor fi reproduse circa 20 de ii, toate (cele vechi şi cele noi) urmând să facă parte dintr-o expoziţie. Aşa cum erau acum 100 de ani sau în vremea României Mari, aşa vor fi şi în anul Centenarului! Vernisajul a avut loc duminică, 24 iunie 2018, la Muzeul de Artă Piatra-Neamţ.

 

Violeta MOŞU