INFOCULT

Pictorul Ştefan Hotnog, 100 de ani de la naştere

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la naşterea pictorului Ştefan Hotnog. Artistul, „un romantic uitat” aşa cum îl numeşte pictorul Liviu Suhar, s-a născut în Iaşi, la 10 septembrie 1920. A trăit la Piatra-Neamţ timp de 17 ani, activând ca profesor în învăţământul mediu.

În amintirea artistului, Muzeul de Artă Piatra-Neamţ invită iubitorii de artă să admire lucrări ale acestuia, reunite în expoziţia ce îi este dedicată. Proiectul expoziţional este rezultatul colaborării Muzeului de Artă Piatra-Neamţ cu Muzeul de Artă Iaşi, din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, dar şi cu iubitorii de artă, colecţionarii Virgil Ţuţurman şi Mircea Titus Romanescu.

Personalitatea artistică a lui Ştefan Hotnog s-a conturat din timpul studiilor la Academia de Arte Frumoase (1939- 1944), unde a a avut ca îndrumători profesori remarcabili: Ion Irimescu, Corneliu Baba, Nicolae Popa ş. a. La finalul studiilor a obţinut Diploma de perfecţiune la Pictură. Va debuta la Salonul Oficial al Moldovei în anul 1943, cu câteva peisaje în acuarelă, unde a obţinut Medalia de Bronz şi Premiul Academiei de Arte Frumoase. În anii următori, 1945, 1946, 1947, a participat la Saloanele Oficiale, organizate la Iaşi. Specializarea profesională în Cehoslovacia l-a influenţat pe artist şi l-a determinat să se apropie mai mult de domeniul graficii şi al desenului. Conceptul expoziţional propus de Muzeul de Artă Piatra-Neamţ ni-l relevă pe Ştefan Hotnog în toată complexitatea sa artistică, cu lucrări din toate perioadele sale de creaţie. Seria de peisaje selectate din patrimoniul nemţean în care preocuparea pentru cromatică este evidentă şi care defineşte o perioadă a creaţiei sale este completată de portrete şi lucrări din colecţiile Virgil Ţuţurman şi Mircea Titus Romanescu, precum şi lucrări din patrimoniul ieşean care confirmă studiul aprofundat al artistului.

Vernisajul expoziţiei a avut loc pe 29 octombrie, a. c. Despre artist şi opera sa au vorbit scriitorul Emil Nicolae şi pictorul Dumitru Bezem. (Silvia Trăistariu, Muzeograf, Muzeul de Artă Piatra-Neamţ)

Ambasadorul Vietnamului a vizitat Biblioteca Judeţeană

Pe 15 octombrie 2020, Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ a primit vizita Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Socialiste Vietnam în România, Excelenţa Sa Domnul Dang Tran Phong.

Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două state şi s-a concretizat într-o ceremonie de donare de carte şi în vernisarea unei expoziţii de fotografii care ilustrează viaţa din Vietnam şi vizita preşedintelui Ho Şi Min în România din anul 1957.

„În ultimii 70 de ani, buna prietenie tradiţională şi cooperarea dintre România şi Vietnam au făcut progrese semnificative şi au prosperat continuu. Cooperarea bilaterală a fost extinsă şi aprofundată în domeniul dialogului politic şi diplomatic, al securităţii şi apărării, al comerţului, al agriculturii şi al industriei, al forţei de muncă şi turismului, educaţiei şi instruirii şi, cel mai important, al relaţiilor dintre oameni…”, a precizat, în alocuţiunea sa, Excelenţa Sa Domnul Dang Tran Phong.

„Aş vrea să mulţumesc, în numele comunităţii nemţene, pentru că ne-aţi onorat cu prezenţa Dumneavoastră, la Piatra-Neamţ şi aţi confirmat încă o dată importanţa bibliotecii în dezvoltarea unei comunităţi, rolul său în promovarea diversităţii culturale şi lingvistice, a dialogului intercultural”, a subliniat, în alocuţiunea sa, prof. Mihaela Mereuţă.

„Am avut privilegiul ca în 50 de ani din cei 70 să fi fost martorul dezvoltării relaţiilor dintre cele două ţări. Şi nu doar martor, ci şi actor implicat direct. Am avut privilegiul de a fi organizat sau de a fi participat la multe dintre evenimentele pe care le vedeţi imortalizate în expoziţia de fotografii a Ambasadei Republicii Socialiste Vietnam şi probabil de aceea domnul ambasador să fi ales judeţul Neamţ pentru aceste manifestări.

Cultura, pe care atât de frumos o serveşte doamna director Mihaela Mereuţă la Piatra-Neamţ, este sufletul relaţiilor dintre popoare. Iar momentul de acum vine după ce în anul trecut am avut o primă tentativă de cucerire a inimilor nemţenilor de către cele trei foarte talentate absolvente ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti”, a spus Excelenţa Sa Domnul Valeriu Arteni, fostul Ambasador al României în Vietnam.

Deschiderea stagiunii muzicale 2020-2021

Chiar şi în condiţiile dificile create de pandemia de Covid-19, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, în parteneriat cu Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, inaugurează o nouă ediţie a Stagiunii muzicale, cea care se va desfăşura pe parcursul anilor 2020 şi 2021. Astfel, 22 octombrie, începând cu ora 17:00, la Sala „Sergiu Celibidache” din cadrul Extensiei Piatra-Neamţ a Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima” s-a desfăşurat spectacolul intitulat „Nel cor piu non mi sento”. Recitalul muzical, care a abordat arii vechi, i-a avut protagonişti pe studenţii claselor de canto coordonaţi de conf. univ. dr Anastasia Buruian şi conf. univ. dr Gabriela Pepelea. La pian, lect. univ. dr. Ligia Ghilea şi lect. univ. dr. Cristina Şoitu. Evenimentul a avut loc fără public în sală, spectacolul putând fi urmărit în direct pe platforma de You Tube AMGD Extensia Piatra-Neamţ. (Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ)

Prisacaru şi Adamovici – poezia peisajului

Selecţia de pictură găzduită de Galeria de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamţ de la începutul lunii noiembrie scoate în evidenţă cele mai noi creaţii ale profesorilor romaşcani Cristinel Ionel Prisacaru şi Constantin Adamovici. Lucrând în comun, fiecare şi-a conturat şi mai mult originalitatea, având ca pretext natura atât de generoasă.

„Îi mulţumesc domnului profesor Constantin Adamovici pentru că a acceptat să expună alături de mine. Peisajele le-am realizat împreună şi, astfel, am învăţat unul de la altul. N-am mai intervenit asupra lor în atelier, pentru că se pierde mult din ceea ce simţi în momentul realizării. Expoziţia este deschisă până la mijlocul acestei luni şi vă invităm să o vizitaţi”, a spus prof. Cristinel Ionel Prisacaru.

„Cristinel Ionel Prisacaru simte duhul peisajului. El este un autentic artist”, a precizat prof. Constantin Adamovici.

„Asistăm la un duplex între doi artişti diferiţi ca vârstă, ca experienţă de viaţă, ca tehnică şi totuşi uniţi prin câteva repere importante. Expoziţia de faţă e dedicată peisajului. Nu veţi găsi nici portrete, nici compoziţii de un anume tip. Herbert Read, un istoric de artă englez, vorbea despre imagine şi idee. Dacă ideile sunt din ce în ce mai rarefiate, nu spun că au dispărut, iată că, în aceste vremuri, avem nevoie de imagini care vin peste noi. Conchid că expoziţia este una de top”, a afirmat criticul de artă Lucian Strochi.

Anterior acestei reuniuni plastice (15-31 octombrie 2020), pe simezele Galeriei „Lascăr Vorel” s-au aflat lucrările pictorului Dumitru Bezem.

Arcadie Răileanu, artist plastic: „Fiecare acuarelă am gândit-o ca pe un eseu aparte”

O atractivă expoziţie de acuarelă, aparţinând artistului basarabean Arcadie Răileanu, a fost deschisă, luni, 2 noiembrie, la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ (Sala Cupola şi holul de la intrare). Aceasta poate fi vizionată, în timpul programului cu publicul, timp de două săptămâni, în perioada 2-15 noiembrie 2020, şi este prilejuită de împlinirea a 70 de ani de viaţă şi 38 de ani de activitate expoziţională.

„Biblioteca Judeţeană a fost totdeauna un loc cu mult magnetism în el. Am avut multe expoziţii aici şi mă bucur. Nu-i întâmplător că pictorii îşi doresc o expoziţie „pe această insulă a culturii nemţene”, a spus Arcadie Răileanu.

Reuniunea plastică prilejuieşte contactul cu 40 de acuarele din creaţia acestui talentat mânuitor al penelului.

„Mă străduiesc să aduc de fiecare dată lucrări noi. Fiecare lucrare are povestea ei şi am gândit-o ca pe un eseu aparte. Acuarela, chiar dacă presupune o tehnică pretenţioasă, atunci când începi s-o înţelegi, începe şi ea să te înţeleagă. Pictorii trebuie să fie sinceri cu sine şi cu oamenii din jur”, a mai adăugat maestrul.

Arcadie Răileanu s-a născut la 28 noiembrie 1950, la Perieni, în Republica Moldova. A absolvit Institutul Politehnic din Chişinău, Facultatea de Construcţii Urbane, specialitatea Arhitectură. A debutat în 1982, în Chişinău, la Expoziţia UAP Moldova.

Comorile epocii bronzului, la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ

„Comorile epocii bronzului din colecţiile Complexului Muzeal Naţional Neamţ” este un proiect expoziţional care are drept obiectiv promovarea unor rarităţi muzeale, respectiv a unor obiecte metalice specifice epocii bronzului (mil. III-II a. Chr.). Produsele metalurgice ale acestei epoci se remarcă atât printr-o mare varietate tipologică, dar şi prin trăsături estetice remarcabile, multe dintre obiecte depăşind cadrul activităţilor cotidiene, fiind, mai degrabă, obiecte simbolice.

Expoziţia reuneşte peste 100 de artefacte de bronz şi cupru, aflate în colecţiile Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ, ale Muzeului de Istorie Roman şi ale Muzeului de Istorie şi Etnografie Târgu-Neamţ. Din punct de vedere morfologic, pot fi admirate diferite tipuri de unelte (topoare, seceri, cuţite, împungătoare), arme (spadă, vârfuri de lance) şi obiecte de podoabă (brăţări, inele de buclă, ace).

În cadrul expoziţiei, alături de diverse obiecte care provin din descoperiri izolate sau din cercetări sistematice, pot fi văzute şi mai multe depozite (acumulări de obiecte) de bronzuri identificate în diferite puncte de pe teritoriul judeţului Neamţ.

Din perspectivă cronologică, pentru etapa timpurie a epocii bronzului sunt cunoscute puţine piese, numărul lor fiind mai mare pentru Bronzul Mijlociu, în timp ce perioada de la finalul epocii bronzului şi începutul epocii fierului este foarte bine reprezentată prin tipuri variate de artefacte metalice.

Un aspect extrem de important este acela că proiectul expoziţional cuprinde obiecte de bronz realizate nu doar pe plan local, ci şi dincolo de spaţiul est-carpatic, din zona transilvăneană sau din nord-vestul Mării Negre.

Expoziţia va putea fi vizitată până la începutul lunii decembrie. (Dr. Vasile Diaconu, Dr. Alexandru Gafincu)

98% Decizia corectă – premieră la TT

Pe 13, 14, 15 noiembrie Teatrul Tineretului prezintă premiera „98% Decizia corectă”, cel de-al treilea spectacol din cadrul proiectului multianual #SafeSpoTT, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Început în martie 2019, proiectul şi-a propus realizarea unor spectacole de teatru educaţional care să genereze dezbateri în rândul publicului tânăr pe teme precum toleranţa şi diversitatea.

Scenariul „Decizia corectă” de Andreea Tănase a fost desemnat câştigător la Concursul de Dramaturgie Contemporană „Corneliu-Dan Borcia”, ediţia a II-a, organizat de TT, destinat dramaturgilor până în 35 de ani. Juriul coordonat de criticul de teatru Oltiţa Cântec a fost format atât din actori, regizori şi consultanţi ai TT, cât şi din adolescenţi. Regizoarea spectacolului, Elena Morar, a fost selectată, de asemenea, în urma unui concurs de proiecte regizorale, dedicate creatorilor până în 35 de ani. Ca şi celelalte două spectacole din #SafeSpoTT, echipa de creaţie a fost secondată de liceeni care au putut să se implice în realizarea unui spectacol de la atelierele de dezvoltare a textului până la premieră.

98% Decizia corectă – text: Andreea Tănase; regie: Elena Morar; cu: Cătălina Bălălău, Aida Avieriţei, Nora Covali, Dragoş Ionescu, Paul-Ovidiu Cosovanu, Cătălina Eşanu, Corina Grigoraş, Emanuel Becheru, Florin Hriţcu (Raluca Naclad, Consultant artistic, Teatrul Tineretului, Piatra-Neamţ).

Violeta MOŞU