A plecat şi Dinu Cernescu

Marele regizor avea 88 de ani

Dinu Cernescu, unul dintre cei mai mai regizori din teatrul românesc, a murit pe 7 ianuarie, la vârsta de 88 de ani.

 Născut la 18 octombrie 1935 în Bucureşti, Dinu Cernescu a absolvit în 1957 secţia de Regie Teatru din cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I L Caragiale” din Bucureşti. A fost asistent de regie pentru Ion Sahighian, Marietta Sadova, Vlad Mugur, Sică Alexandrescu sau Moni Ghelerter. A lucrat la Teatrul Nottara, a fost regizor artistic la Televiziunea Română, iar în perioada 1994-1995 a ocupat funcţia de director artistic al Teatrului Naţional din Bucureşti.

Dinu Cernescu a debutat în 1957 pe scena Teatrului Naţional din Craiova (acum Teatrul Naţional „Marin Sorescu”), cu spectacolul „Tudor din Vladimiri”, de Mihnea Gheorghiu. La acest teatru a mai montat „Galcevile din Chioggia”, de Carlo Goldoni, „Peripeţiile bravului soldat Švejk”, după Jaroslav Hasek, sau „Judecătorul din Zalameea”, de Pedro Calderón de la Barca. A colaborat cu Teatrul Nottara din Bucureşti pentru o perioadă de peste 50 de ani, timp în care a realizat montări de referinţă precum „Hamlet”, de William Shakespeare, „Tigrul”, de Murray Schisgal sau „Viziuni flamande”, de Michel de Ghelderode.

A mai montat pe scena celor mai importante teatre din ţară spectacole de referinţă, precum: „Vizita bătrânei doamne”, de Friedrich Dürrenmatt, Teatrul de Stat Braşov; „Amoor”, de Murray Schisgal, Teatrul Mic Bucureşti; „Mătrăguna”, de Niccolo Machiavelli, Teatrul de Comedie Bucureşti; „Amadeus”, de Peter Shaffer, Teatrul Giulesti; ş. a. Dinu Cernescu a fost invitat să monteze pe marile scene ale lumii, în teatre din Budapesta, Bruxelles, Copenhaga, Tel Aviv, Haga, Praga. Palmaresul său include peste 100 de spectacole. Dinu Cernescu a publicat în anul 2009 un volum de memorii intitulat „Regizor”. „Ce zi frumoasă!”, de Michel de Ghelderode, i-a adus, în 1993, premiul UNITER şi premiul APTR pentru cel mai bun spectacol TV.

În memoria spectatorilor nemţeni, numele lui Dinu Cernescu este legat de două evenimente de pe scena Teatrului Tineretului:

În primul rând de premiera pe ţară a spectacolului TRISTAN ŞI ISOLDA, de Jean de Beer, marcată de prezenţa autorului şi a ambasadorului Franţei la Piatra-Neamţ, cât şi de peste 30 de cronici favorabile. (Premiera: 5 februarie 1967; cu Adriana Marina Popovici / Carmen Galin, Olga Bucătaru / Mădălina Rădulescu, Traian Pârlog / Corneliu-Dan Borcia, Ion Bog, Alexandru Lazăr, Radu Voicescu / Boris Petroff; decor: Vladimir Popov; Mihai Mădescu.)

Al doilea eveniment este marcat de spectacolul de licenţă al tânărului Alexandru DARIE, studentul preferat al profesorului Dinu Cernescu, cu spectacolul R.U.R. de Karel Capek. (Premiera: 9 mai 1985, cu: Constantin Ghenescu, Simona Măicănescu, Gheorghe Birău, Coca Bloos, Liviu Timuş, Romeo Tudor / Bogdan Gheorghiu, Oana Pellea, Claudiu Istodor, Florin Măcelaru; regia: Alexandru Darie; scenografia: Maria Miu.)

Mircea ZAHARIA