Doctorul Constantin Goilav face audiţii muzicale în ceruri

Unul dintre cei mai longevivi şi rodnici colaboratori ai Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” Neamţ, dr. Constantin Goilav (18 nov. 1934, Bucureşti – 28 nov. 2021, Piatra-Neamţ), a plecat în lumea celor drepţi. Constantin Goilav, cunoscut meloman şi animator al vieţii muzicale nemţene, posesor al unei impresionante fonoteci particulare, a realizat la bibliotecă, începând din toamna anului 2005, audiţii sub genericul „Muza Euterpe – o pledoarie pentru muzica clasică, însoţită de exemplificări audio-vizuale comentate”, în parteneriat cu Asociaţia „Prietenii muzicii simfonice”.

 „În toamna anului 1934, la 18 noiembrie, avea să vină pe lume fiul familiei Goilav, Hanry Constantin Cristea. Tatăl acestuia, Emil Goilav, profesor universitar în cadrul Politehnicii Bucureşti, era de origine armeană şi provenea dintr-o familie cu rol important în istoria Moldovei. Iniţial, familia se numea Goilavian şi s-a stabilit în Moldova pe timpul domniei lui Ştefan cel Mare, ocupând funcţii importante în acea perioadă. Mama, Viorica Goilav, născută Ionescu, era licenţiată în Litere, provenea dintr-o familie de medici, din zona Bârladului.

A fost absolvent al Şcolii de băieţi „Sf. Iosif” din Bucureşti. După efectuarea stagiului militar, a urmat cursurile Institutului Pedagogic „Maxim Gorki”, Facultatea de Limbă şi Literatură Rusă.

Deşi a făcut cunoştinţă cu pianul de la o vârstă fragedă, nu au fost cei mai buni prieteni de la început. Abia mai târziu, în anii de liceu, în urma unor audiţii muzicale, împreună cu colegii şi prietenii săi, i s-a deschis gustul pentru muzica cultă. Familia Goilav are o tradiţie veche în această direcţie: tatăl – vioara, mama – pian, unchiul (fratele mamei) – vioara, verişoara primară – viola, şi lista ar putea continua.

La momentul la care ar fi trebuit să hotărască pe ce drum va porni în viaţă, tatăl lui l-a întrebat ce alegere va face: muzica sau medicina. A ales medicina, iar muzica a rămas pasiunea lui pentru o viaţă.

„A înfrumuseţat viaţa multor oameni cu muzica şi cunoştinţele lui în domeniu, pe care le-a împărţit cu generozitate”, ne-a transmis fiica doctorului Constantin Goilav, Cristina Vorotneac.

Dr. Constantin Goilav i-a influenţat destinul apreciatei profesoare Sara Stroici. „După-amiezile în care, copil fiind, aveam ocazia să fiu în casa domnului doctor Goilav, împreună cu oameni erudiţi din oraşul meu, la audiţiile muzicale organizate şi moderate de dumnealui, au reprezentat punctul de plecare spre căutarea unui ideal sonor în cariera mea artistică.

Mereu l-am privit ca pe o enciclopedie, iar colecţiile sale audio – video cu cele mai rare imprimări din lume, m-au fascinat. A fost un critic muzical cu un rafinament clădit în ani de cercetare prin toate mijloacele disponibile în cele mai dificile timpuri.

Seratele muzicale din sufrageria dumnealui, unde am participat împreună cu oameni pasionaţi de muzică, m-au îmbogăţit cultural şi mi-au stârnit dorinţa de a afla mai mult, de a fi mai aproape de acel ideal.

Dacă publicul nemţean este recunoscut pentru un rafinament şi o deschidere culturală, putem afirma cu încredere că domnul doctor Constantin Goilav a avut o contribuţie semnificativă în acest sens. Asemeni schubertiadelor, seratele muzicale din casa domnului doctor vor rămâne gravate în istoria culturii nemţene.

Privind înspre viitor, cred cu tot sufletul că ne revine o responsabilitate de a duce mai departe ştafeta culturală clădită atât de riguros de domnul doctor Goilav Constantin”, ne-a mărturisit Sara Stroici, doctorand la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ