Personalităţi nemţene: Constantin Virgil-Gheorghiu

Celebru în lume, necunoscut în România

Constantin Virgil GheorghiuÎn luna septembrie s-au împlinit 99 de ani de la naşterea scriitorului nemţean Constantin Virgil-Gheorghiu, diplomat, jurnalist, romancier, poet şi preot în exilul postbelic, personalitate de anvergură mondială.

Prea puţin cunoscut în ţara sa natală, autorul romanului „Ora 25” s-a născut la 15 septembrie 1916, la Valea Albă, comuna Războieni, unde a locuit până la vârsta de trei ani, după care, s-a mutat la Petricani (Răbâia), în judeţul Neamţ. Aici, tatăl său a fost preot mai bine de şase decenii.

Între anii 1928-1936 a studiat la Liceul Militar „Regele Ferdinand I” din Chişinău.

După ce a terminat liceul, a renunţat la cariera militară şi a venit în Bucureşti unde a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti.

În 1943 a fost numit ataşat de presă al ambasadei române din Croaţia. Atunci a început lungul drum al pribegiei sale, trecând prin Austria în Germania, unde s-a refugiat 1944. În 1948 s-a stabilit în Franţa, unde a publicat circa 40 de volume.

În exil fiind, a urmat studii de teologie la Heidelberg, astfel că, în 1963, a fost hirotonit preot la biserica ortodoxă română „Sfinţii Arhangheli” din Paris. Primeşte rangul de iconom stavrofor în 1971, activând sub jurisdicţia Patriarhiei Ecumenice.

 

Anthony Quinn şi Virna Lisi – ţărani români, în filmul „A douăzeci şi cincea oră”

Constantin Virgil Gheorghiu Ora 25Romanul „Ora 25” i-a adus lui Constantin Virgil-Gheorghiu faima internaţională, după ce a fost publicat, în 1949. Romanul cuprinde povestea unui ţăran român, Iohan Moritz, care trece pe rând drept evreu, apoi român când ajunge prizonier la unguri, fiind salvat de nazişti ca să ajungă într-o închisoare americană drept colaborator al acestora.

Despre romanul „Ora 25”, tradus în numeroase limbi străine, Mircea Eliade spunea: „N-am citit nimic, în nicio literatură, care să se apropie, cât de departe, de teroarea istoriei pe care o îndură personajele. Consider «Ora 25» una dintre cele mai mari cărţi ale generaţiei noastre, din toate ţările”.

Romanul a fost ecranizat la Hollywood, în 1961, în regia lui Henri Verneuil, avându-i pe Anthony Quinn şi Virna Lisi în rolurile principale. Se spune că Gheorghiu a fost de acord cu scenariul, care tratează acţiunea cu mai mult umor decât o făcea cartea. „Filmul se concentrează asupra lui Johann, care în original era doar unul dintre personajele principale. (…) E vorba de un fel de Don Quijote român, un ţăran care, forţat de evenimente, devine pe rând, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, prizonier la nemţi, la ruşi şi la americani. (…) Anthony Quinn, foarte potrivit pentru asemenea tipuri de roluri, conferă personajului Johann autoritatea robustă ce i-a adus Oscarul pentru «Zorba grecul»„, spunea Richard Davis, în 1967.

 

Conferinţă interjudeţeană, dedicată scriitorului Constantin Virgil-Gheorghiu

 

În fiecare an, comuna Petricani găzduieşte conferinţa interjudeţeană „Constantin Virgil-Gheorghiu”, anul acesta evenimentul desfăşurându-se în luna aprilie, la Parohia „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul”. Coordonatorul activităţilor a fost pr. drd. Ioan Neculoiu, preşedintele Fundaţiei „Prietenii şi cercetătorii operei preotului scriitor Constantin Virgil-Gheorghiu” din Făgăraş, judeţul Braşov, iar moderator prof. Petronia Cramba, iniţiatoarea proiectului.

Evenimentul s-a desfăşurat în parteneriat cu Liceul Tehnologic Petricani, la manifestare participând elevi de la seminariile teologice din Târgu-Neamţ şi Agapia, cărora li s-au alăturat şi elevi de la Liceul Tehnologic Economic-Administrativ din Piatra-Neamţ. Elevii au prezentat referate şi eseuri, în cadrul unui concurs de lectură având în prim-plan imaginea preotului Constantin Virgil-Gheorghiu creionată prin ochii fiului său.

Anul acesta, conferinţa s-a bucurat de participare internaţională, prin prezenţa elevilor de la Liceul Teoretic «Ion Suruceanu» din Iahoveni, Republica Moldova, coordonaţi de prof. Ghincolov Serafim. La eveniment a fost prezent şi Lucian Gheorghiu, strănepotul lui Constantin Virgil-Gheorghiu.

I.N.