La fine de făurar, cetatea muşatină a Romanului freamătă din nou sub zodia celui care a fost marele prelat, profesor, cărturar şi luptător anticomunist Visarion Puiu (1879 – 1964), rămas în conştiinţa celor care astăzi îi păstrează vie memoria drept „călugărul ostaş”, aşa cum bine l-a numit Nicolae Iorga pe cel care a urcat în treapta arhierească pînă la rangul de Mitropolit al Moldovei. Manifestările, reunite sub genericul Zilele Mitropolit Visarion Puiu, programate în perioada 26 – 28 februarie 2011 la Roman, Paşcani şi Mănăstirea Neamţ, se află la cea de a XV-a ediţie, cu această ocazie fiind marcată o dublă comemorare: respectiv împlirea a 132 de ani de cînd Victor Puiu, viitorul mitropolit, a văzut lumina zilei, la Paşcani, precum şi 90 de ani de la hirotonia sa întru arhiereu (25 martie 1921). Pentru a consemna toate aceste file de istorie, simpozionul găzduit de Muzeul de Istorie romaşcan va reuni, ca şi la ultimele sale ediţii, oaspeţi din ţară şi din străinătate, atît reprezentanţi ai clerului, ortodox şi catolic, cît şi intelectuali de marcă. Între momentele deosebite ce ţin capul de afiş al acestei ediţii “rotunde” a simpozionului internaţional dedicat Mitropolitului Visarion Puiu se disting dezbaterile de la Muzeul de Istorie din Roman, ocazie cu care va fi lansată cea de a II-a ediţie a lucrării „Din istoria vieţii monahale” (una dintre numeroasele comori moştenite de la Visarion Puiu, reeditată sub îngrijirea Pr. Dr. Florin Aurel Ţuscanu, Protopop al Protopopiatului Roman şi Preşedinte al Asociaţiei “Visarion Puiu”) dar şi manifestările de la Paşcani, oraşul natal al celui comemorat, sau cele de la Mănăstirea Neamţ unde, cu începere din luna iulie a anului 1999, casa din umbra schitului Vovidenia, care adăpostise timp de patru decenii muzeul Mihail Sadoveanu, a devenit Muzeul Visarion Puiu-Mihail Sadoveanu.
Un mesaj în numele adevărului…
Pînă în anul 1989, numele mitropolitului Visarion Puiu a fost pomenit foarte rar, chiar în manualul de Istoria Bisericii Ortodoxe Române, editat în mai multe ediţii sub coordonarea distinsului academician Pr. Mircea Păcurariu, alocîndu-i-se doar cîteva rînduri. Apoi, după patru decenii, la 25 septembrie 1990, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anulat hotărîrea nedreaptă din 28 februarie 1950, prin care acesta era caterisit, reabilitîndu-l din punct de vedere canonic, bisericesc.
În anul 1996, la Paşcani, s-a constituit un comitet care şi-a propus acţiuni de popularizare a personalităţii ierarhului. Astfel, din 1997, să se desfăşoare, anual, diverse activităţi cultural-religioase reunite sub genericul „Zilele Mitropolit Visarion Puiu”, iar din anul 2006, Asociaţia „Visarion Puiu” a editat ”Valori Păşcănene” care, din anul 2010, s-a transformat în „Valori Perene”, o publicaţie cu apariţie semestrială, al cărei scop este acela de a redescoperi şi de a face cunoscută personalitatea marelui prelat.
În anul 2010, cu ocazia comemorării morţii sale, am socotit necesar să le cuprind într-o pagină web (care poate fi accesată la adresa http://www.visarionpuiu.centerblog.net) ca o serie de informaţii menite să contribuie la redescoperirea Mitropolitului martir Visarion Puiu . Chiar dacă ceea ce am încercat să redau prin munca şi priceperea mea nu este nicidecum suficient întru luminarea tuturor căilor ce pot să conducă spre ADEVĂRUL despre viaţa şi grandioasa operă moştenită de la Mitropolitul Visarion Puiu, zăbovind puţin în spaţiul virtual, la această adresă, oricine se poate îmbogăţi de ceea ce nici eu nu cunoşteam pînă în urmă cu trei ani.
Nicoleta DANCI
Profesor de Informatică Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri” Săbăoani