Expoziţia itinerantă „Poeţi contemporani cu Eminescu”

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ găzduieşte, în perioada 25 mai – 25 iulie 2021, expoziţia itinerantă „Poeţi contemporani cu Eminescu” organizată de Memorialul Ipoteşti, Centrul Naţional de studii „Mihai Eminescu”, Botoşani. Expoziţia a fost vernisată la Botoşani pe 21 aprilie 2021, cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei.

Concepută de Liliana Grecu (concept grafic) şi Lucia Ţurcanu (prezentare şi selecţie text), expoziţia prezintă 62 de poeţi – de la Gheorghe Asachi (1788-1869) la Iulia Haşdeu (1869-1888) – din Moldova, Muntenia şi Transilvania, care făceau parte, în anii ʼ60-ʼ80 ai secolului al XIX-lea, din ceea ce se poate numi procesul poetic românesc: „bătrânii”, care mai erau în viaţă atunci când Eminescu debuta, colegi de la Junimea sau congeneri din alte spaţii, pe care poetul poate că nu i-a cunoscut, dar fără de care panorama poeziei româneşti din acea perioadă nu ar fi completă, „tinerii”, care au debutat până în 1889.

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ este la a doua colaborare cu Memorialul Ipoteşti, Centrul Naţional de studii „Mihai Eminescu”, Botoşani, după ce a găzduit, în perioada 21 septembrie – 11 octombrie 2020, expoziţia itinerantă „Mihai Eminescu”, cu tablouri semnate de Spiru Vergulescu.

Colecţia de tablouri Spiru Vergulescu a ajuns la Ipoteşti în iunie 1989, când a fost celebrată împlinirea a 100 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui Mihai Eminescu. O parte din aceste lucrări au foste expuse pentru prima dată în perioada 1-15 ianuarie 1989, la Galeriile Municipiului Bucureşti, în cadrul expoziţiei „Locuri eminesciene”. (Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ)