Premiul Nobel pentru literatură a fost adjudecat de un tanzanian

Potrivit unui comunicat făcut de Academia Suedeză din Stockholm, Premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit în acest an scriitorului tanzanian Abdulrazak Gurnah.

Romancierul s-a născut pe 20 decembrie 1948 în insula Zanzibar, în largul coastei Africii de Est. Pleacă în Marea Britanie ca student în 1968, scrie în engleză şi se stabileşte în Regatul Unit.

Din 1980 până în 1982, predă la Universitatea Bayero Kano din Nigeria. Se mută apoi la Universitatea din Kent, unde îşi ia doctoratul în 1982. În prezent este profesor şi director de studii postuniversitare la aceeaşi universitate, în cadrul Departamentului de engleză.

A editat două volume de Eseuri despre scrierea africană, a publicat articole despre un număr de scriitori postcoloniali contemporani. Este editorul publicaţiei A Companion to Salman Rushdie (Cambridge University Press, 2007). A fost redactor la revista Wasafiri din 1987.

Gurnah a supervizat proiecte de cercetare privind cărţile lui Rushdie, Naipaul, GV Desani, Anthony Burgess, Joseph Conrad, George Lamming şi Jamaica Kincaid.

A scris 10 romane, multe concentrate pe experienţele refugiaţilor, dar cele mai faimoase dintre ele sale sunt Paradisul (1994), care a fost selectat atât pentru Booker, cât şi pentru Premiul Whitbread, Desertion (2005) şi By the Sea (2001), care a fost selectat pentru Booker şi selectat pentru Los Angeles Times Premiul de carte .

Premiul Nobel pentru literatură în 2021 i s-a acordat pe 7 octombrie pentru pătrunderea sa fără compromisuri şi compasiune a efectelor colonialismului şi a destinelor refugiaţilor în golful dintre culturi şi continente.

Anul acesta pe lista favoriţilor la acest premiu s-au aflat japonezul Haruki Murakami, rusoaica Lyudmila Ulitskaya, canadianca Anne Carson, dar şi Mircea Cărtărescu care a figurat în topul caselor de pariuri.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru literatură a fost câştigat de poeta americană Louise Gluck.

În 2021, premiul este însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

M. Z.