Cum a fost înscris în partid Ion Creangă

În Neamţ se acordă, de mai mulţi ani, Premiul Naţional de Proză „Ion Creangă”. Iniţiativa îmi aparţine (scuzaţi!) şi împreună cu Fundaţia Culturală „Ion Creangă” din Târgu Neamţ au fost premiaţi, în perioada 1998-2001, Horia Gârbea, Liviu Ioan Stoiciu, Ioana Drăgan, Gellu Dorian şi … Nicolae Breban (vezi imaginea decupată din revista „Contemporanul”, anul 2000). Dacă primii s-au prezentat să ridice premiul (care se acorda pe atunci pentru o carte aparută în anul precedent!) care avea o valoare morală şi vag materială, după puteri, Nicolae Breban era plecat în Franţa şi în anul 2001, la ediţia cu numărul 5, premiul nu s-a mai acordat. Şi nici după aceea, o vreme…! Din anul 2017, premiul s-a reluat, cică, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România. Devenit gubernie, Neamţul are alte norme şi alte apucături de astă dată. Regulile din gubernie nu sunt aceleaşi cu regulile din societăţile normale, civilizate, democratice. În gubernie dictează tupeul, mediocritatea agresivă, prostia şi improvizaţia care au luat locul profesionalismului. Dacă la primele două ediţii au luat trofeul (şi banii) D.R.Popescu şi Nicolae Breban, juriul din acest an, girat tot de Uniunea Scriitorilor din România, în frunte cu dl. Nicolae Manolescu, academician, preşedinte al USR, somitate a culturii şi criticii naţionale, a decis ca premiul să revină lui Livius Ciocârlie. Cine e Livius Ciocârlie? Dacă întrebi pe un membru al comisiei de cultură din Consiliul judeţean Neamţ, acesta va intra pe wikipedia şi va afla, ce?, că Livius Ciocârlie nu iubeşte partidul (partidele) de guvernământ şi dă cu ele de toţi pereţii. Ca orice român responsabil, de altfel. De asta un alt tutudorel, local, de data asta, i-a scris domnului Nicolae Manolescu, trăgându-l de mânecă (şi de şireturi!) spunându-i că la Premiul Naţional „Ion Creangă” e ca la cârciuma de cartier: cine marcă banuꞌ, comandă muzica pe care o pofteşte! Adică premiul nu merge spre un neafiliat politic şi un neiubitor de partid aflat „la butoane”, ci spre un alt scriitor, eventual cu trecut de turnător dovedit…! (Pauză de publicitate!) Dacă află aceste eminenţe maronii că nici Ion Creangă nu a fost membru de partid, e posibil ca humuleşteanul să suporte consecinţe pe termen scurt, mediu şi lung, până la scoaterea din manuale…!

Uniunea Scriitorilor şi domnul Nicolae Manolescu, plus juriul naţional (minus reprezentantul local, foarte local, din juriu) s-au dezis de aşa atitudine şi s-au retras din proiect.

Am văzut în tot felul de filmuleţe cu tâmpiţi un personaj contemporan românesc mult mai activ decât Bulă, românul Dorel, care loveşte atunci când te aştepţi mai puţin. La tâmpeniile lui nu ştii ce să faci, să râzi sau să plângi? De data asta, Dorel a lovit într-un act cultural. Cu acelaşi aplomb cu care ar mânui buldozerul ca să disloce conducta de gaz, ca să pună în pericol tot cartieruꞌ …!

Lupta autorilor de sfârâiace culturale locale împotriva culturii române continuă!

Piatra Neamţ, 7 mai, 2019

Adrian ALUI GHEORGHE