Armonii poetice – ETERNUL EMINESCU

(Ziua Culturii Naţionale)

Proiectul ETERNUL EMINESCU iniţiat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, a debutat în anul 2004 aducând în atenţia publicului vasta creaţie eminesciană tălmăcită de artişti consacraţi ai scenei româneşti – actorii: Ion Caramitru, Dorel Vişan, Maia Morgenstern, Lamia Beligan, Draga Olteanu-Matei, Cornel Nicoară, Adrian Titieni; şi muzicienii: Eugen Doga, Aurelian Octav Popa, Sara Stroici, Adrian Stroici, Tudor Niculescu-Mizil.

Ediţia de anul acesta a Eternului Eminescu s-a dovedit a fi un eveniment sincretic, în care se regăsesc fericit poezia, muzica şi arta plastică românească. Repertoriul muzical ales de pianista Mihaela Spiridon, dintr-un spectru larg al artei sonore internaţionale, s-a împletit armonios cu versurile celor mai importanţi poeţi români în tălmăcirea actorului Marius Bodochi, un accent special fiind pus pe creaţia eminesciană.

Un rol important în întregul spectacol l-a jucat arta plastică, opera pictoriţei Mariana Papară integrându-se perfect şi oferind un plus de atractivitate

Intitulat „Armonii poetice – ETERNUL EMINESCU”, spectacolul dedicat Zilei Culturii Naţionale a avut loc duminică, 14 ianuarie 2024, la Sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ şi a beneficiat de prezentarea omului de radio Sebastian Crăciun (Radio România Cultural).

Parteneri media au fost: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Romaniapozitiva.ro, Observator cultural, Jurnalmm.ro, Calendar evenimente, Agentia de carte, roportal.ro.

MARIUS BODOCHI

Unul dintre cei mai valoroşi şi iubiţi actori din România. O vedetă atât a Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, pe scena căruia joacă din anul 2004, cât şi a filmului românesc.

A debutat în anul 1982, pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.

A făcut creaţii interpretative memorabile în „Richard II”, „Visul unei nopţi de vară”, „Regele moare”, „Amadeus”.

A primit numeroase premii şi distincţii: Medalia Meritul Cultural clasa I, Premiul Galei Tânărului Actor, Premiul pentru cel mai bun actor – Fundaţia „Silvia Popovici”, Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara.

Este Director al Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti.

MIHAELA SPIRIDON

Născută la Bacău, este absolventă a Conservatorului din Bucureşti, la clasa maestrului Gabriel Amiraş. În anul 1985, susţine examenul de licenţă la care obţine nota maximă. În prezent, este conferenţiar universitar titular la Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, doctor în interpretare muzicală şi colaborator permanent al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.

Susţine numeroase concerte şi recitaluri individuale, pe scene din România, Italia, Belgia, Elveţia, Slovacia, alături de studenţi ai universităţilor de muzică din România, Grecia, Germania, Norvegia, Marea Britanie, Franţa, Elveţia şi Italia.

Este director artistic al Festivalului Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ”, coordonând programul acestuia în perioada 2005-2008 şi din 2013 până în prezent.

MARIANA PAPARĂ

Absolventă a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, în 1978, artista a profesat o vreme la Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ, în anul 2000 stabilindu-se în Italia, la Torino, unde înfiinţează o primă galerie de artă românească.

Din 2006, artista este preşedintă a Asociaţiei Artistice Internaţionale „ARIPA”, în cadrul căreia promovează arta românească contemporană. Membra a UAP din România şi a Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Profesionişti (AIAP), Mariana Papară a colaborat cu galerii şi instituţii culturale europene în peste 20 de expoziţii personale şi peste 70 de expoziţii şi simpozioane naţionale şi internaţionale.

Artista este, de asemenea, prezentă cu lucrări în cele trei volume din „Enciclopedia de Artă Italiană, de la 1900 până astăzi, Catalogul General”.

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ